Det er svært at være stofskiftepatient med alle de symptomer, der opstår hos os  –
Findes også på lydfil her hvis du ikke orker at læse…  Lydfil til artiklen

Ufrugtbarhed

Når en kvinde ønsker at blive gravid, tænker hun ikke på at få kontrolleret stofskiftet. Lægen foreslår det heller ikke. Faktisk er mange infertilitetslæger uvidende om, hvordan stofskiftefunktionen kan påvirke en kvindes evne til at blive gravid. Stofskiftet har direkte indflydelse på livmoderen, hvilket kan føre til infertilitet eller abort. Desværre er jordmødre og gynækologer de læger, kvinder ser mest til, når der er problemer med fertilitet eller graviditet. Det kunne vise sig nyttigt med nøjagtige oplysninger om vigtigheden af ​​at måle stofskiftet, at uddanne flere læger, der arbejder inden for andre fagområder. Ved både højt og lavt stofskifte kan stofskiftehormonerne påvirke frugtbarheden negativt.

Lav libido

De patienter der fortæller mest om tab af libido (sexlyst) er de med hypothyroidisme (lavt stofskifte). De med hyperthyroidisme (højt stofskifte) kan også opleve dette symptom, men de kan også opleve episoder af forøget libido, på grund af den øgede metabolisme hyperthyreose (højt stofskifte) kan udløse. Ved hypothyroidisme er metabolismen forsinket, hvilket betyder, at reproduktive organer også bliver bremset. Binyrerne, som producerer hormoner, der konverteres til kønshormonerne, er også bremset. Både mænd og kvinder kan have nedsatte testosteron og østrogenniveauer.

Depression

“Du burde gå til psykiater,” rådgiver din  læge. Men utilstrækkelige niveauer af stofskiftehormoner T4 og T3 er oftest synderen der bringer ​​dårligt humør og mental ubalance. Med over 4000 patienter er Star * D-undersøgelsen det største forsøg, der sammenligner antidepressiv effektivitet for depression. Det viste sig, at 66% af patienterne ikke reagerer på antidepressiv medicin eller har bivirkninger, der er alvorlige nok til at stoppe brugen. Af dem, der reagerer, vil over halvdelen falde tilbage inden for et år. Forsøget fandt, at T3 medicin var effektiv, selvom andre lægemidler – såsom citalopram (Celexa), bupropion (Wellbutrin), sertralin (Zolft), venlafaxin (Effexor) eller kognitiv terapi ikke var. T3 viste sig at være 50% mere effektiv, selv med den mindre end den optimale dosis på 50 mcg, under direkte sammenligning med signifikant mindre bivirkninger end almindeligt anvendte terapeutiske fremgangsmåder med antidepressiv medicin.

Overvægt


Har du prøvet alle slags sunde kostvaner og fulgt øvelsesrutiner? Har du lagt alle dine bestræbelser i at komme af med den stædige, ekstra vægt og stadig ikke får det ønskede resultat? Den største løgn, som din læge kan fortælle dig, er “hypothyroidisme forårsager ikke vægtøgning”. Når en person er overvægtig,  mener lægen at det skyldes at vi spiser for meget og ikke udøver nok motion. Men det er ikke hele historien. På trods af det store antal vægttabsprogrammer, der eksisterer i dag, har mange overvægtige personer ikke succes med deres dristige forsøg på at udøve mere og spise mindre.  Det overvældende flertal af gange, der er metaboliske abnormiteter, herunder lavt stofskifte gør det meget svært at tabe sig. Ifølge forskere,

 


Angst og panik

En dag vågner du op med overflødig fysisk energi, og føler dig meget bekymret, med hurtig hjerterytme, kraftig sved, skælvende hænder og diarré, og du kan ikke stoppe med at tabe sig. Dette vil uden varsel, dræbe din energi.  Dette kan svinge med at:

Dit hår begynder at falde af, du går op i vægt uanset hvor lidt du spiser, og du er alvorligt deprimeret. Du har måske svært ved at sluge, og du er hæs.

Og så pludselig vender dine første symptomer tilbage, og du føler dig ængstelig, svedig, skælvende og panikagtig. Denne cyklus kan gentage sig igen og igen. Mens dine symptomer ligner et psykisk problem, kan de være tegn på Hashimotos, en årsag til hypothyroidisme.

Hashimotos sygdom, også kendt som autoimmun thyroiditis eller simpelthen Hashimotos er forårsaget af en autoimmun lidelse. I dette tilfælde ser kroppens immunsystem skjoldbruskkirtlen som et fremmedlegeme og begynder at angribe, beskadige og dræbe skjoldbruskkirtlens celler undervejs. Da cellerne er beskadiget eller ødelagt, frigiver de deres lagrede stofskiftehormon, hvilket forårsager klassiske hypertyreoide symptomer som angst, panikanfald, rystende hænder, sved og et racerhjerte. Hvert autoimmunangreb forårsager mere og mere skade på skjoldbruskkirtlen – indtil i sidste ende – hvor kirtlen ikke længere er i stand til at producere tilstrækkeligt med stofskiftehormoner. Hver celle i kroppen har brug for stofskiftehormoner, så mangel kan udløse kaos i hele kroppens system, hvilket giver depression, vægtforøgelse, svær træthed, hjerne tåge, hukommelsestab og endda generel kropsmerte. Med et så dramatisk sving i symptomer er det nemt at se, hvordan Hashimotos kunne fejldiagnostiseres som en psykisk sygdom som manisk depression eller bipolar lidelse. Og det sker alt for ofte.

Både hypothyroidisme og hyperthyroidisme kan udløse psykiske symptomer.

Karpal Tunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom, er en hævelse af seneskederne, og dermed tryk på nerven. Dette forårsager smerte, følelsesløshed, prikken og svaghed i hånden, fingre, håndled og underarm, en almindelig klage. Nogle stofskiftepatienter, især dem med hypothyroidisme, kæmper med karpaltunnelsyndrom, men bliver ikke orienteret om, at der er en nøgleforbindelse mellem dette smertefulde nerveproblem og deres stofskiftefunktion. Stofskiftepatienter finder sig ofte i tunnelsyndrom, fordi de, der har stofskifteproblemer, har tendens til at bevare overskydende væsker i deres bindevæv. Akkumulering af musopolysaccarider (organiske stoffer), en anden almindelig forekomst hos stofskiftepatienter, fremmer hævelse omkring nerverne, hvilket øger trykket og komprimeringen af ​​karpaltunnelen.


Hjerteproblemer

Er du blevet diagnosticeret med atrieflimren, højt kolesterol eller højt blodtryk? Det er muligt, at dit stofskiftehormoniveau kan være ansvarligt. Stofskiftehormoner har en direkte effekt på hjertet, hvilket kan skabe hjertesygdom. Din læge kan efter at have evalueret hjertesygdomssymptomerne henvise til en hjerte specialist. Kardiologer ser kun på hjertesygdomssymptomer, idet man ikke overvejer muligheden for, at stofskiftehormoners ubalance kan være årsagen.

 

Lavt stofskifte

For få stofskiftehormoner, der cirkulerer i kroppen, sænker dit hjerteslag og kan endda give uregelmæssige hjerteslag, (Bradycardia). Lavt stofskifte reducerer hjertefunktionen, og væske kan nogle gange udvikles omkring hjertet, hvilket forøger perikardial effusion (På grund af den begrænsede plads i perikardiehulrummet, fører væskeophobning til et øget tryk, som kan påvirke hjertefunktionen negativt).

Lavt stofskifte kan også give for højt kolesteroltal for mange mennesker. Øgede niveauer af “dårlig” lipoprotein (LDL) -kolesterol er direkte relateret til ubalance i stofskiftet. Stofskiftehormoner er ikke kun ansvarlige for kolesterol (god eller dårlig), men de er også ansvarlige for at fjerne det kolesterol, som vi ikke behøver.

Når det ekstra kolesterol ikke fjernes, udvikles plak i vores arterier og tilstopper dem. Resultatet kan være hjertesygdom, slagtilfælde eller endda hjerteanfald. I en hollandsk undersøgelse kaldet “The Rotterdam Study” blev det konstateret, at hos ældre kvinder med subklinisk hypothyroidisme var det næsten dobbelt så sandsynligt som kvinder uden stofskifteproblemer at have blokeringer i aorta (hovedpulsåren). De var også dobbelt så tilbøjelige til at have haft hjerteanfald. At have hashimotos øgede risikoen endnu mere.

Blodtrykket kan også blive højt, når stofskiftehormonerne er for lave. Arteriel stivhed, fortykkelse og nedsat elastisitet kan opstå, når for lidt stofskiftehormon cirkulerer i kroppen, hvilket øger perifer vaskulær modstand (sygdom i blodkarrene), det får blodtrykket til at stige. Mange læger ordinerer statiner til højt kolesteroltal og blodtryksmedicin uden først at kontrollere for stofskifteproblemer for at se om dette kunne være den underliggende årsag.

Højt stofskifte

Når niveauet af stofskiftehormoner er for højt, slår hjertet hurtigere, hvilket kan føre til en tilstand kendt som takykardi. Takykardi kan gå ubemærket hen, indtil forøget hjertebanken, hjertesmerter (angina), åndenød eller svimmelhed begynder at forekomme. En langvarig hurtig hjertefrekvens kan også forårsage problemer i de elektriske impulser, der rejser til hjertet. Virkningen på hjertets elektriske impulser kan forårsage en alvorlig tilstand, der kaldes atrieflimren (Afib), der udvikler sig i hjertets højre atrium. Afib får dit hjerte til at slå uregelmæssigt og det kan være ret ubehageligt. Den konstante skælvende eller uregelmæssige hjerteslag kan føre til slagtilfælde, hjertesvigt og mange andre alvorlige hjerteproblemer.

ADD & ADHD

Både hypothyroidisme og hyperthyroidisme kan fremme symptomer, der ofte ses ved ADD / ADHD. Dette er ikke at sige, at ADD og ADHD ikke eksisterer, og det er heller ikke at sige, at du ikke kan have disse tilstande, mens du lider af et stofskifteproblem, men på grund af manglende viden og ukorrekt diagnosticering er mange mennesker forkert diagnosticeret med ADD eller ADHD, når de virkeligheden har et stofskifteproblem.

Når man ser på symptomerne på hypothyroidisme og ADD, er de meget ens.

Stofskiftesymptomer omfatter:

  • Hjernetåge
  • Korte og langsigtede hukommelsesproblemer
  • Og mange, mange, mange flere symptomer

ADD symptomer omfatter:

  • Problemer med at focusere
  • Problemer med at huske samtaler / opgaver

Ud over de ovenfor nævnte ligheder har hyperthyroidisme og ADHD også meget ens symptomer. I tilfælde af Hashimotos kan en persons TSH stige og falde med symptomer på hypothyroidisme og hypertyreose.

Hyperthyroidisme symptomer omfatter:

  • Hjerne tåge / manglende opmærksomhed
  • Irritabilitet / humørsvingninger

ADHD symptomer omfatter:

  • Problemer med at focusere
  • Temperament / let til vrede

Disse forhold lyder meget ens og kan let misfortolkes hos børn og endda hos voksne. En anden, ikke så kendt stofskiftesygdom, kan også efterligne ADHD:

Thyroidhormonresistens:
Dette er en tilstand, hvor kroppen ikke reagerer korrekt på stofskiftehormonerne, og i stedet får problemer i hypofysen, der sænker produktionen af ​​TSH-hormonet,  og kroppen vil fortsætte med at producere unødvendige stofskiftehormoner.

Reflukssygdom (GERD)

Har du sygdommen gastroøsofokal reflux (GERD)? Vidste du, at det kunne være en indikation for stofskiftesygdom?  De fleste læger ved det ikke. For meget mavesyre betragtes ofte som synderen, men ud over halsbrand, kan den almindelige offentlige opfattelse være i strid med den underliggende fysiologi. GERD behandles ofte med protonpumpehæmmere (PPI’er), som er de mest potente suppressorer af mavesyremedicin på markedet. Fordøjelsessygdomme er en multi-billion dollar industri. Med mavesyre i centrum af det hele, er det nemt at se, hvorfor det kan være svaret at reducere dette. Endnu tydeligt illustrerer det dog, at det ikke altid er tilfældet.

Når det kommer til stofskiftet, skal din læge forstå vigtigheden af ​​tarmhygiejne i en behandlingsprotokol. Ikke kun er størstedelen af ​​immunsystemet placeret i tarmen, men skjoldbruskkirtlen er afhængig af sunde tarmbakterier for at omdanne stofkiftehormonet T4 til det aktive stofskiftehormon T3. En anden overvejelse er det tætte forhold mellem stress, skjoldbruskkirtel og fordøjelseskanalen. Vi ved alle, at uro i vores mave eller en klump i vores hals, kan komme af stress. Andre virkninger af stress på fordøjelseskanalen er dog ikke så mærkbare. For eksempel kan stress bidrage til “utæt tarm” (intestinal permeabilitet), som er forbundet med autoimmun sygdom og symptomer der følger med. Skjoldbruskkirtlen er en del af HPAT-aksen (hypothalamus-hypofyse-adrenal-skjoldbruskkirtel-aksen).

Søvnløshed

“Jeg sover slet ikke. Men måske er jeg bare stresset. “Jeg hører dette fra mange. Stressorerne syntes at formere sig og angribe fra alle sider – børn, ægteskab, aldrende forældre, chefer, kollegaer, medarbejdere – alle ligner bare sultne munde, der skriger på at blive fodret. Men forskellen nu er, at hormonelle ændringer gør det svært at håndtere disse uundgåelige livsudfordringer. I perimenopausal (før overgangsalder kan vare fra 2-8 år)- mest normalt når en kvinde er i halvtredserne – begynder ovarieproduktionen af ​​hormoner at skifte. Søvnløshed er et af de mest almindelige symptomer på perimenopause. Det der forstyrrer mig mest omkring at høre kvinder der beskriver deres søvnløshed, som har været i måneder, er, at kvinder ikke deler dette med deres venner eller nævner det ikke til deres læge. De synes at acceptere det som uundgåeligt, en effekt af at leve et fuldt liv, eller bare et naturligt tegn på aldring. Hvis dette kun sker sporadisk, eller kun efter en sjælden, særlig stressende dag eller efter for mange glas vin, så er der ingen reel grund til bekymring, og den bedste tilgang er at minimere stress. Imidlertid er ethvert symptom, du har, et signal fra din krop, at den er ude af balance, og der er brug for at indgribe.

Progesteron og søvn

Progesteron falder først under de perimenopausale år. Progesteron produceres kun i anden halvdel af menstruationscyklussen: fra ægløsning til blødning opstår. Så hvis du bløder oftere, og pletbløder mellem periodere, eller slet ikke har ægløsning og hopper over perioder, kan dine progesteronniveauer være lave. Progesteron har en direkte beroligende virkning på hjernen ved at stimulere hjernens produktion af neurotransmitteren GABA og stimulere benzodiazepinreceptorer.  Progesteronmangel kan lede til søvnløshed, irritabilitet, angst og endda panikanfald. Progesteron er også et åndedrætsstimulerende middel, hvilket betyder at det uddyber vejrtrækningen og kan forhindre søvnapnø. Mange ubehandlede perimenopausale kvinder går op i vægt og får søvnapnø, hvilket i sig selv ødelægger søvnkvaliteten.

Østrogen og søvn

Hedeture og nattesved er et af de mest foruroligende symptomer på perimenopause og overgangsalder, hovedsageligt forårsaget af østrogenmangel og udsving i østrogenniveauer. Selvom østrogen ikke altid aftager først i perimenopause,  men hvis du er begyndt at hoppe over perioder, er det et tydeligt tegn på, at du har en østrogenmangel, fordi du ikke producerer tilstrækkeligt østrogen til ægløsning. De mest almindelige symptomer på østrogenmangel er hedetyre, nattesved, vaginal tørhed, lettere blødning og depression. Hvis du ikke har problemer med at falde i søvn, men du vågner hver nat klokken 2:00 svømmende i sved, eller du føler dig varm når du vågner om morgenen, så føler du sandsynligvis virkningerne af lavt østrogen. Østrogen er både en serotoninagonist såvel som en GABA-agonist, to neurotransmittere, der fremmer godt humør og en følelse af ro. Søvnløshed og depression er uløseligt forbundet, så hvis du lider af begge disse, og du er perimenopausal, kan østrogenmangel være årsagen.

Cortisol og søvn

Cortisol er det adrenalinhormon, der vækker os om morgenen og hjælper os med at bekæmpe stress hele dagen for derefter at falde om natten, så vi kan sove. Når vi er stressede, uanset om det kommer fra eksterne kilder som økonomi eller interne kilder som infektioner eller hormonelle ændringer, udslipper vores adrenaler i første omgang massive mængder kortisol, så det kolliderer ofte, hvis vi er meget stressede. Under overgangsalderen kan kortisolniveauer pike om natten, hvilket forårsager disse natopvågninger og en forstyrret søvn. Optimering af binyrefunktionen er en anden nøgle til den perimenopausal søvnløshed.

Stofskiftet og søvn

Den typiske stofskiftepatient er så gennemsyret af træthed, at de kan sove hele dagen lang. Det er som om kroppen ikke har tilstrækkelig energi i løbet af dagen, og så endelig om natten forhindres kroppen i at genoplade og derved fortsættes den onde cirkel af træthed. Dette kan også skyldes kortisolspidser om natten som nævnt ovenfor, men optimering af stofskiftefunktionen er afgørende for sund energiproduktion og søvnbalance.

Hovedpine og migræne

Hovedpine er et af de mest almindelige symptomer ved hypothyroidisme. Ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort i The Journal of Headache and Pain, har patienter med subklinisk hypothyroidisme en højere risiko for livstruende migræne. En anden nylig undersøgelse viste, at hovedpineforstyrrelser kan være en risikofaktor for udviklingen af ​​begyndende hypothyroidisme. Lav binyrefunktion eller ubalance i hjernekemikalierne, såsom serotonin og dopamin, kan også spille en rolle, men er ofte fuldstændig overset.


Om National Academy of Hypothyroidism
National Academy of Hypothyroidism  er en non-profit, tværfaglig medicinsk samfund, der bygger og ledes af Kent Holtorf, MD , som er dedikeret til udbredelse af ny information til læger og patienter om diagnosticering og behandling af hyper/hypothyroidisme.

Kilde:
https://hypothyroidmom.com/
Frit oversat af Anett Kromann
Med tilladelse fra Dana Trentini
Udgivet 26. september 2018
Opdateret 19.12.20

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »