Vores næse og skjoldbruskkirtel

 I flere årtier har rhinologer (øre, næse halslæge) og endokrinologer været opmærksomme på en sammenhæng mellem stofskiftesygdom og sygdom i næsen. At sammenhængen mellem skjoldbruskkirtlen og næsehulen er reel og ikke blot tilfældig er blevet bekræftet ved en række lejligheder af forskellige forskere.

 

Næsehule og bihuler

Hvert åndedrag er dyrebart. Uden ilt kan vi ikke leve. Mennesket har udviklet en række forsvarsmekanismer til at beskytte og filtrere luftvejene for at holde lungerne i en næsten steril tilstand. Næsen, næsehulen og paranasale bihuler er alle designet til at beskytte de sarte luftveje mod uønskede partikler, som vi indånder, herunder støv, pollen, mikrober, kæledyrsskæl, bakterier, vira og skimmelsvamp. De er som udsmidere ved dørene til et diskotek.  At forhindre toksiner i at nå lungerne er deres arbejde.

Der findes fire par hule luftfyldte rum i næsen, kendt som de paranasale bihuler. “Paranasal” betyder “nær” eller “tilstødende” til “næsen”.

 

Næsehår fjerner toksiner

Nogle mennesker kan ikke lide udseendet af næsehår, men de har faktisk et meget vigtigt arbejde at udføre. De lange stive hår lige ved indgangen til næseborene kaldes vibrissae. De fanger de større partikler, indtil vi får chancen for at pudse eller nyse dem ud.

Ligeledes findes der et sæt mikroskopiske hår kaldet cilia, som er den anden forsvarslinje mod de mindre partikler, der formår at snige sig ind. Det klæbrige slim, der produceres af slimhinden i vores næsehule og bihuler, fanger de små uønskede partikler, og fimrehårene fejer slimen mod bagsiden af ​​halsen, hvor vi hoster dem ud af vores kroppe eller sluger dem, for at de derefter bliver dræbt af vores mavesyre og udskilles på toilettet.

 

SLIM + CILIA  (MCC)

Mucociliær clearance MCC er en primær medfødt forsvarsmekanisme i lungerne. Den kombinerede effekt af slim og cilia kaldes den mucociliære transport eller MCC efter det engelske udtryk mucociliary clearance. Mucociliær transport (MCC): Slimhinderne i næse, lunger og mund fungerer som et transportbånd, hvor virus, bakterier og partikler udstødes. Lav luftfugtighed hæmmer denne funktion.

De små fimrehår bølger konstant frem og tilbage. Så det er vigtigt at beskytte vores åndedrætssystem for overlevelse. De bliver ved med at virke, faktisk selv efter vi dør. Fimrehårs motilitet (bevægelses-) hastighed aftager med en forudsigelig hastighed, der starter i dødsøjeblikket. Det er blevet et nyt værktøj for retsmedicinere til at bestemme dødstidspunktet. Ifølge forskere ved universitetet i Bari i Italien, “blev bevægelighed observeret så længe som 20 timer efter døden.”[3]

 

Skjoldbruskkirtel, næsehule- bihuler

Sammenhængen mellem stofskiftet og næseproblemer, får meget lidt opmærksomhed.

Er alle tilfælde af kroniske næse- og bihuleproblemer et tegn på et stofskifteproblem?

Nej, absolut ikke. Imidlertid er kroniske bihuleinfektioner, bihulehovedpine, tilstoppet næse og endda nedsat hørelse fra denne tilstoppelse alle almindelige symptomer på hypothyroidisme, meget få mennesker ville tænke på at se på deres skjoldbruskkirtel som en potentiel synder.

 

Mucin og dets indvirkning

Nærmere forklaring på mucin her: https://stofskiftesupport.dk/

Ved lavt stofskifte er der mangel på de enzymer, der normalt nedbryder mucin. Mucin virker som en svamp, der trækker væske ind. I modsætning til normal hud, som du kan klemme, er denne hævede tykke hud svær at klemme. Det giver huden et usundt blegt, koldt, voksagtigt udseende.

Mucin kan opbygges overalt i kroppen, inklusive mave, ansigt, øjne, læber og endda vores næse og bihuler.

I 2018 fandt forskere thyreoideahormonreceptorer i næseslimhinden.[4]

Når vores næsepassager og bihuler er betændte og hævede fra opbygning af mucin ved lavt stofskifte, kan de blive blokeret og fyldt med væske. Hvis slimet er for tykt, falder hastigheden af ​​MCC mucociliær clearance, fordi cilia-hårene ikke er i stand til at virke optimalt.

Dette hindrer hårene i at rydde snavs, inklusive de mikrobielle patogener.[5]

 

Den konstant løbende næse, postnasale dryp, hoste, overbelastning, tab af lugtesans, kroniske bihuleinfektioner og bihulehovedpine ved hypothyroidisme giver alle perfekt mening.

Frit oversat af Anett Kromann
Med tilladelse
24.05.2022
https://hypothyroidmom.com

 

Referencer:

[1] Proetz, A.W. The thyroid gland and the nose. Arch Otolaryngol. 1947 Oct;46(4):565.

[2] The Thyroid And The Nose. JAMA. 1952;149(7):665.

[3] Romanelli, et al. Nasal ciliary motility: a new tool in estimating the time of death. Int J Legal Med. 2012 May;126(3):427-33.

[4] BAŞAL, Y., et al. The effect of experimental hypothyroidism on nasal mucosa. The Turkish Journal of Ear, Nose and Throat. 2018;28(1):21-25.

[5] Bustamante-Marin, X.M., et al. Cilia and Mucociliary Clearance. Cold Spring Harbor Perspectives in Biology. 2017 Apr;9(4):a028241.

The Journal of the American Medical Association (JAMA) is the most widely circulated medical journal in the world. In an article titled The Thyroid And The Nose all the way back in 1952, researchers wrote this:[1,2]

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »