Din krop- og advarsler om stofskifteproblemer

For nogen mennesker kan det tage år at få konstateret stofskiftesygdom hos lægen.
Hvis du er i denne kategori, og ser tilbage på alle disse år senere, opdager du, at din krop fortalte dig, at noget ikke var rigtigt.

I 2018 gennemførte forskere en undersøgelse over en periode på 2 år på en af ​​de medicinske colleges i Kathmandu, hovedstaden i Nepal. Høje TSH-niveauer (lavt stofskifte) viste sig at være signifikant associeret med smertefri bilateral hævelse af lemmer. Perifert ødem er det tekniske udtryk, der refererer til hævelse af dine ben og fødder, men også andre steder i kroppen.

Det, vi nu kalder ”hypothyroidisme” (lavt stofskifte), blev oprindeligt navngivet myxødem eller myxedema (myx betyder “slim” eller “slimet stof” & ødem, der betyder “hævelse” fra antikgræsk). Det var i 1878, at WM Ord opfandt udtrykket “myxødem” i sin artikel “On Myxoedema, et udtryk, der blev foreslået at blive anvendt på en væsentlig tilstand i ” Kretinoid “-tilstanden, der lejlighedsvis blev observeret hos middelaldrende kvinder”.

Ord gav myxødema sit navn fra den “gelélignende hævelse af bindevævet”, betegnet mucin, som han opdagede i en post mortem undersøgelse af en enke, en 54-årig kvinde ve

d navn HJ, der døde af svært myxødem (svær “hypothyroidisme” ). Efter hendes død gennemførte Ord en obduktion af hendes krop, herunder en mikroskopisk undersøgelse af føddernes hud. Da han skar ind i huden, var vævene tykke og vandtætte, men underligt nok trængte der ikke vand ud af hans snit. Han indså, at denne usædvanligt store mængde “mucin” var unik og aldrig før set.

 

Mucin (glycosaminoglycaner eller GAG’er) er normalt til stede i en sund krop til en række udbredte funktioner. Glykosaminoglykaner (GAG’er) udgør den ekstracellulære matrix, der fylder mellemrummene mellem vores væv. GAG’er er som svampe, der suger i masser af vand, som en hydreret gel, der spiller vigtige roller, der hjælper med at holde vores organer og andre strukturer på plads og beskytter dem mod tryk.

Hypothyroidisme udløser en unormal hurtig ophobning af mucin i stort overskud, hvilket bidrager til den gummiagtige hævelse, der kan ske overalt i vores kroppe, herunder vores ben, arme, mave og ansigter. I en hypothyroid (lavt stofskifte) tilstand er der en mangel på enzymer, der normalt nedbrydes og nedbryder glycosaminoglykanerne (GAG’er). Denne type hævelse er unik for hypothyroidisme. I modsætning til normal hud, som du kan klemme og løfte med tommelfingeren og pegefingeren, er hævet tyk hud næsten umulig at løfte. Og hvis du trykker på den hævede hud med fingeren, forårsager det typisk ikke en fordybning i huden, kaldet ikke-grop ødem. Til sidst, hvis ubehandlet eller utilstrækkelig behandlet, fører hypothyroidisme til generaliseret hævelse over tid over hele kroppen, der ser ud som voksagtig, bleg, kold, dejagtig, hævet, tør, tyk hud.

Den stædige vægtøgning, på trods af alt, hvad du gør for at spise rigtigt og træne regelmæssigt, er ofte kompliceret ved hypothyroidisme. Det handler ikke kun om fedt. Det handler ikke kun om, hvad du spiser, eller hvor meget du træner. Et lavt stofskifte sænker helt sikkert vores stofskifte, så vægtøgning giver selvfølgelig mening. Men ønsker du at kende den største synder i den irriterende vægtøgning? Så vil det være overskydende vand fra den unormale ophobning af mucin.

I 2011 fangede en undersøgelse, der blev offentliggjort i The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, opmærksomhed. Undersøgelsens titel alene er værd at lægge mærke til – Vægttab efter behandling af hypotyreose skyldes hovedsageligt udskillelse af overskydende kropsvand forbundet med myxødem.

Lav kropstemperatur, nedsat cirkulation og dårlig nyrefunktion

Der er et par andre vigtige måder, hvorpå hypothyroidisme kan give hævede ben end mucin.

Lav basal kropstemperatur: En af de stort set glemte præsentationer af hypothyroidisme er lav basal kropstemperatur, og at lav kropstemperatur forårsager væskeretention. Det er ikke overraskende, at hypothyroide mennesker ofte klager over altid at fryse, og at deres hænder og fødder er kolde som is.

Reduceret blodcirkulation: Når skjoldbruskkirtelfunktionen er lav, reduceres cirkulationen især til ekstremiteterne, og det kan få væske til at ophobes.

Dårlig nyrefunktion: Lav skjoldbruskkirtelfunktion er forbundet med nedsat glomerulær filtreringshastighed (GFR). Dine nyrer er ansvarlige for at filtrere væske igennem dagen. Hvis dine nyrer ikke filtrerer væsker korrekt, (lavt GFR), dannes der væske i kroppen.

Hvordan hypothyroidisme præsenterer sig er forskelligt for hvert menneske. For nogle mennesker kan ben være skånet, mens andre kropsdele kan angribes. jo mere du er angrebet af lavt stofskifte, jo mere alvorlig og talrige er dine symptomer.

De symptomer, som nævnes i denne artikel, kan skyldes andre sundhedsmæssige forhold, nogle meget alvorlige, herunder hjertesygdomme og diabetes, så det er vigtigt at fortælle din læge om nye og forværrede symptomer.

Skjoldbruskkirtlen og sexhormoner

Der er tre gange i en kvindes liv, hvor hun er mest sårbar over for at udvikle en stofskiftetilstand eller oplever forværring af en eksisterende stofskiftesygdom – pubertet, graviditet / postpartum og perimenopause / overgangsalder – det er tidspunkter i kvindens liv, hvor vores kønshormoner svinger hurtigt.

Ofte tales der om forbindelsen mellem vores skjoldbruskkirtel, binyrer og kønshormoner og den synkrone dans de spiller i vores kroppe.

Mænd og drenge er lige så sårbare i tider med skiftende kønshormoner i puberteten såvel som overgangsalderen. Manopause eller mandlig overgangsalder, klinisk kendt som andropause, refererer til et aldersrelateret fald i hormonet testosteron.

Når kønshormoner falder, kan det påvirke hele kroppen.

Følelsesløshed, prikken og stikken

Der kunne skrives bøger om virkningen af ​​stofskiftet på vores nerver, men lad os her fokusere på Tarsal Tunnel Syndrom og Carpal Tunnel Syndrom, som forresten er klassiske symptomer på lavt stofskifte, på trods af at det ikke har fået tilstrækkelig opmærksomhed under “moderne” konventionelle undersøgelser. Engang før udviklingen af ​​blodprøver var vores reflekser i rampelyset under en rutinemæssig lægeundersøgelse, og det var vores reflekser, der hjalp lægerne med at måle vores stofskiftefunktion og hjælpe med at lokalisere den ideelle dosis af medicin. Når du har lavt stofskifte sænkes alle kroppens funktioner, inklusiv en forsinket afslapningshastighed af vores dybe sene reflekser kendt som Woltmans tegn. Nå du f.eks. ser gamle film, og lægen trak det sjove hammerudseende instrument frem og bankede på en persons knæ for at se, hvor hurtigt eller hvor langsomt deres ben reagerede? Woltmans tegn er et kraftfuldt diagnostisk værktøj til testning af stofskiftet, der stort set ikke mere bruges inden for konventionel medicin.

Hvad har hypothyroidisme at gøre med vores nerver, herunder den forfærdelige prikken og stikken og den følelsesløse følelse, vi får i vores ben, fødder, arme og hænder? Du kender nu det mucin, vi talte om ovenfor, der kan resultere i hævelse af vores hud. Det samme mucin kan akkumuleres langs nerverne på vores arme og ben, samt andre steder i vores krop, og klemme eller blokere disse nerver.

Og lad os ikke glemme, at hypothyroidisme ofte resulterer i lav blodcirkulation, og når blod ikke kan nå ekstremiteterne i tilstrækkelige mængder, kan du føle en fornemmelse af prikken og stikken.

Muskelsvaghed, kramper, stivhed

Smerter, alle former for smerte, det er det, der tit fremhæves hos stofskiftepatienter, bogstaveligt talt hver dag i næsten et årti nu. Spørgsmål og kommentarer om smerter i ben og fødder findes overalt på Facebooksider. Det er ikke overraskende.

Hos hypothyroidpatienter fandt forskere, at 79% havde neuromuskulære problemer, 38% havde klinisk svaghed (manuel muskelstyrketest) i en eller flere muskelgrupper, 42% havde tegn på sensorimotorisk azonal neuropati, og 29% havde karpaltunnelsyndrom.

Restless Legs Syndrom

Lad os ikke glemme at tilføje i Restless Legs Syndrome (RLS). Hvordan benene spontant bevæger sig alene ville vække dig om natten! I 2020 opdagede forskere, at RLS-prævalensen øges hos personer med hypothyroidisme. Og her er et særligt uventet fund fra samme undersøgelse:

“Personer med både hypothyroidisme og RLS har signifikant større sandsynlighed for at have haft hyperthyroidisme (højt stofskifte) inden udvikling af lavt stofskifte, end de der kun har lavt stofskifte”

Det får os til at tænke på de med hypothyroidisme på grund af RAI (radioaktiv jodbehandling), thyroidektomi (fjernelse af skjoldbruskkirtlen) eller hyperthyroidisme (højt stofskifte) den autoimmune Graves sygdom, eller for de med Hashimotos (autoimmun sygdom), der svinger mellem hyperthyroidisme og hypothyroidisme (højt og lavt stofskifte) eller for de med postpartum thyroiditis (fødende kvinder der normalt ikke har en stofskiftesygdom)

Optimal medicinsk behandling

Hvis det ikke var nok med hævede, blege, voksagtige, kolde, dejlignende, tørre, følelsesløse, svage, krampende rastløse ben, går årene med at konsultere læge efter læge for at få hjælp, for hver gang at få en variation af de samme bemærkninger:

“Dit stofskifte er normalt, og du skal bare spise mindre og træne mere.”

Der findes gode stofskiftelæger derude, men det kan tage tid at finde den der virkelig kan hjælpe dig. Hvert eneste minut du bruger for at finde den bedste læge inden for stofskiftet er det værd, og du bør ikke nøjes med noget mindre, fordi der er håb, håb til at leve godt med din stofskiftesygdom. At finde den læge der kan hjælpe dig med både den rette medicin og diagnosticering er alfa/ omega. For en dag at du kan sige;

“Jeg kan mærke mine lemmer, der er ingen smerter, og hævelsen er væk.”

Referencer:

[1] Adhikari, P., Pathak, U.N., Subclinical hypothyroidism as a cause of leg swelling in patients attending tertiary level hospital in Kathmandu. Journal of Pathology of Nepal 2018;8(2):1365.

[2] Ord, W.M. On myxoedema, a term proposed to be applied to an essential condition in the “cretinoid” affection occasionally observed in middle-aged women. Medico-Chirurgical Transactions 1878;61:57-74.

[3] Doyle, L. Myxoedema: some early reports and contributions by British authors, 1873-1898. Journal of the Royal Society of Medicine 1991;84: 103-106.

[4] Karmisholt, J., et al. Weight Loss after Therapy of Hypothyroidism Is Mainly Caused by Excretion of Excess Body Water Associated with Myxoedema 2011;96(1):E99-E103.

[5] Chang, Y.C., et al., Subclinical and overt hypothyroidism is associated with reduced glomerular filtration rate and proteinuria: a large cross-sectional population study. Scientific Reports 2018;8:2031.

[6] Iwasaki, Y., Fukaya, K., Woltman’s Sign of Hypothyroidism. The New England Journal of Medicine 2018;379:e23.

[7] Karne, S.S., Bhalerao, N.S. Carpal Tunnel Syndrome in Hypothyroidism. Journal of Clinical and Diagnostic Research 2016; 10(02): OC36-OC38.

[8] Duyff, R.F., et al. Neuromuscular findings in thyroid dysfunction: a prospective clinical and electrodiagnostic study. J Neurol Neurosurgery Psychiatry 2000 Jun;68(6):750-5.

[9] Ahmed, N., et al. The Relationship Between Restless Legs Syndrome and Hypothyroidism. Sleep 2020 Apr;43(Supplement_1):A302-A303.

[10] Morris, Z.S., et al. The answer is 17 years, what is the question: understanding time lags in translational research. J R Soc Med 2011 Dec;104(12):510-520.

Kilde:
https://hypothyroidmom.com

Frit oversat af Anett Kromann
Med tilladelse fra Dana Trentini
Udgivet 25. maj 2021

Opdateret 24.05.2022

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »