Er et lavt D Vitamin niveau forbundet med øgede antistoffer hos Graves’ og Hashimotos patienter
Forskning foretaget af Zhang, Liang , Xie

Målet

Vitamin D mangel er efter sigende knyttet til en række autoimmune sygdomme. Men forholdet mellem skjoldbruskkirtlens autoimmunitet ved Graves’ og D Vitamin mangel er uklar. Målet med denne undersøgelse var at finde ud af, hvorvidt øgede autoantistoffer er forbundet med D Vitaminmangel hos Graves’ og Hashimotos patienter.

 

Selv om ny dokumentation antyder at lave niveauer af D Vitamin kan bidrage til udviklingen af autoimmun sygdom, er forholdet mellem D Vitamin og autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen, som omfatter Graves’ sygdom og Hashimotos thyreoiditis, stadig kontroversiel.

 

Formålet var at vurdere sammenhængen mellem D Vitamin niveauer og Graves’ gennem systematisk litteraturgennemgang. Vi identificerede alle undersøgelser, der vurderede sammenhængen mellem D Vitamin fra PubMed, Embase, CENTRAL, og China National Knowledge Infrastructure (CNKI) databases.
Fordi der anslås at en milliard mennesker verden over har D Vitamin mangel eller utilstrækkelige mængder af D Vitamin er det blevet et vigtigt fokus for den nuværende medicinske forskning. Selvom de biologiske aktiviteter af D Vitamin hovedsagelig manifesterer sig i reguleringen af calcium/fosfor metabolisme, viser studier i de seneste 30 år, at D vitamin kan spille en vigtig rolle for immunsystemet.

 

Resultater viser, at Vitamin D3 eksperimentelt, enten kan forebygge eller markant undertrykke følgende autoimmune sygdomme;

 • Encephalomyelitis
 • Rheumatoid arthritis
 • Systemisk lupus
 • Type 1-diabetes
 • Inflammatorisk tarmsygdom

 

Kliniske forsøg har også vist, at D Vitamin kan reducere forekomsten af Rheumatoid arthritis, dissemineret sklerose, og type 1-diabetes hos børn.

I de seneste to årtier har vitamin D receptorer vist sig ikke kun i knogle, nyre og tarm, men også i immunsystemets (T og B celler, makrofager og monocytter), i det reproduktive system, det endokrine system, muskler, hjerne, hud og lever, hvilket tyder på, at rollen af D Vitamin ikke er begrænset til skelettet.

Senest har mange undersøgelser vist, at lave niveauer af D Vitamin niveauer bidrager til Graves’ og Hashimotos thyreoiditis, og at kombinere Vitamin D med stofskiftehormoner for hypo/hyperthyreose  bidrager til behandling af autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen ved at undertrykke autoimmun reaktion og reducere serumniveauer af skjoldbruskkirtlens autoantistoffer.

Imidlertid har andre forfattere foreslået, at D Vitaminmangel ikke øger risikoen for autoimmunitet og er ikke forbundet med den tidlige fase af sygdommene.

 

Metoden

I alt 70 patienter med Graves’ og 70 matchede kontrolpersoner blev rekrutteret til vores undersøgelse.

 

Niveauerne af: 

 • 25-hydroxyvitamin D Vitamin  (25 [OH] D)
 • Calcium
 • Parathyreoideahormon (PTH)
 • Frit T3 (Triiodothyronin)
 • Frit T4 Thyroxin
 • Thyreoidea Stimulerende hormon (TSH)
 • Thyrotropin-receptor-antistof (TRAb) for Graves’
 • Thyreoidea-peroxidase antistof (Anti-TPO) for Hashimotos
 • Thyroglobulin antistof (TGAb)

blev opsamlet fra disse patienter, samt kontrolleret og undersøgt.

 

Resultatet

Niveauet af D vitamin i serum fra antistoffet TRAb positive Graves’ patienter var signifikant lavere end i serum fra raske kontroller, eller TRAb-negative patienter.

Men sammenlignet med kontrolpersoner, steg niveauet af PTH hos TRAb hos positive Graves’ patienter. Satsen for D Vitaminmangel (defineret som serum 25 [OH] D <50 nmol / l) hos TRAb positive Graves’ patienter, var signifikant højere end hos raske kontroller.

Niveauet af D Vitamin i serum blev omvendt korreleret med Trab  i serum af TRAb positive Graves’ patienter.

Men vores resultater viser ikke en overensstemmelse mellem D Vitamin niveauer og niveauet i TPOAb, TGAb, Frit T3, Frit T4, eller TSH.

 

Konklusion

Lav D Vitamin er forbundet med øget TRAb, det tyder på en mulig forbindelse mellem D Vitamin og øget autoimmunitet.

Store randomiserede kontrollerede undersøgelser vil bidrage til at fastslå, om der er en sammenhæng mellem D Vitamin og autoimmune sygdomme, og dermed give anvisninger med hensyn til den gavnlige effekt af D Vitamin hos disse patienter.

Kilde:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 23.06.2015
Opdateret 16.04.2019
Oprindelig artikel:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425156/


D-vitamin er ikke kun et vitamin, men et hormon. Den anbefalede daglige tilførsel for D Vitamin er 400 IE (10 mcg) i DK for raske personer.

 

Du kan læse mere om D Vitamin her

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »