6 blodprøver kan låse mysteriet om dit helbred op

Kom til bunds i blodprøverne for stofskifteproblemer
Skrevet af Læge Aviva Romm MD

Desværre hører Læge Aviva Romm MD fra mange af sine patienter, at deres læger ikke ønsker at tage følgende blodprøver. Virkeligheden for mange stofskiftesyge er, at vi skal være fortalere for os selv.

For nylig kom en patient ind i mit praksis med symptomer som:

 • Træthed
 • Humørsyge
 • Kraftige menstruationer
 • Ingen libido
 • Forstoppelse

Hun kunne ikke sove ordentligt, vågnede for tidligt om morgenen og var ude af stand til at falde i søvn igen, og hun havde taget 14 kilo på, på blot et par måneder, selv om hun ikke havde ændret sine spisevaner.

Alle er tegn på hypothyreoidisme (lavt stofskifte)

Hun følte virkelig ikke, at stress var årsag til hendes symptomer, intet i hendes liv tydede på stress. Hun var temmelig sikker på, at der var noget galt med hendes skjoldbruskkirtel, så hun havde bedt sin praktiserende læge om at tjekke hendes blodprøver, før hun opsøgte mig. Lægen havde kontrolleret hendes TSH blodprøve og fortalte hende, at da prøven stadig var i det normale område, selv om det var i den forkerte ende af normalen, havde hun ikke et stofskifte problem. Han sendte hende fra konsultationen med ordene:

Det tyder på, at måske et antidepressiv ville være godt at overveje.

Men hendes blodprøver var ikke normale. De var et skridt over en meget tynd linje, problemet var:
Hypothyroidisme (lavt stofskifte). Det var, hvad jeg diagnosticerede. Hun startede op på en passende behandling og hendes energi og symptomer begyndte hurtigt at forbedres.

Dette er en typisk historie. 

Blodprøverne for stofskifteproblemer

Selv om ikke alle hypothyreose symptomer viser sig at være et problem med skjoldbruskkirtlen eller stofskiftehormonerne, ved vi, statistisk set, at hypothyroidisme er en underdiagnosticeret tilstand.

Hypothyroidisme er det mest almindelige stofskifteproblem, samt den autoimmune sygdom hashimotos, autoimmune former for hypothyroidisme, er de mest almindelige former for stofskiftesygdomme. Hypothyroidisme kan vise sig når som helst.

 

Alligevel er så mange læger tilbageholdende med en passende diagnosticering af skjoldbruskkirtel-funktionen 

Nogle vil endda afvise dig. Dette forekommer mærkeligt i betragtning af hvor fælles stofskifteproblemer er, og alligevel er lægerne meget villige til frit at ordinere antidepressive. Min patients læge gjorde bare, hvad vi alle har fået fortalt under lægestudiet:

Tjek TSH og hvis det er inden for, hvad vi får at vide, af det normale område, er der ikke noget problem. Men der er meget mere kompleksitet til skjoldbruskkirtel blodprøverne end det.

Desværre er mange mænd og kvinder tilbøjelige til at tro, at deres symptomer på depression, træthed, ledsmerter, svaghed, vægtøgning og flere andre symptomer, alle findes i deres hoved. Måske er det endda sket for dig.

 

Hvad er skjoldbruskkirtlen

Skjoldbruskkirtlen er en sommerfugle formet kirtel, der sidder på forsiden af halsen. Den styrer din vægt, uanset om du føler dig træg eller energisk, mentalt skarp eller tåget, munter eller ked af det, er den involveret i kontrollen af alt fra dit kolesterol til dine kønshormoner.

Når din skjoldbruskkirtel ikke fungerer optimalt, kan du føle dig ked af det, træt, have forstoppelse, tage på i vægt, din hud bliver tør, dit hår kan blive tørt og kan endda falde af, dine muskler og led kan gøre ondt, dine menstruation bliver uregelmæssig, du kan have fertilitetsproblemer, hjerne tåge, sukkertrang (fordi din krop er i desperat af mangel på energi), højt kolesteroltal, selvom din kost er fantastisk, og et væld af andre store og små symptomer.

 

Hvad er hypothyroidisme

TSH's vejHypothyroidisme er en betegnelse for en nedsat metabolisk tilstand, der skyldes utilstrækkelige mængder af, eller manglende funktion af stofskiftehormoner. I 95 % af alle tilfælde skyldes det, det der kaldes primær hypothyreose Det betyder, at skjoldbruskkirtlen er træg, eller undertiden næppe reagerer overhovedet. Dette kan skyldes en række årsager, der spænder fra utæt tarm til autoimmune sygdomme.

Alternativt kan det være, at du ikke producerer stofskiftehormoner effektivt nok, men at du kan have “thyreoideahormon resistens” det svarer til den måde, vi kan have insulinresistens på. Problemet kan også være at vores celler ikke optager hormonerne effektivt nok, selv om de er til rådighed. Vi kan også have nok af den inaktive form af stofskiftehormonet (T4), men vi kan ikke omdanne til den aktive form til T3 = konverteringsproblemer.

Hypothyroidisme kan også skyldes mere alvorlige problemer i hypothalamus og i hypofysen i hjernen. Kronisk eller væsentlig stress kan undertrykke hypofysen nok til at forstyrre hormon produktionen.

 

Symptomer på hypothyroidisme kan omfatte:

 • Træthed
 • Øget følsomhed over for kulde
 • Forstoppelse
 • Tør hud
 • Uforklarlig vægtøgning
 • Trang til sukker og kulhydrater
 • Opsvulmet ansigt
 • Muskelsvaghed
 • Forhøjet kolesterol i blodet
 • Muskelsmerter, ømhed og stivhed
 • Smerter, stivhed eller hævelser i dine led
 • Kraftigere end normalt, eller uregelmæssige menstruationer
 • Tyndere hår
 • Langsommere puls
 • Depression

 

Nedsat hukommelse

Fordi disse symptomer er fælles for så mange mennesker, bliver hypothyroidisme ofte afvist som “bare normale symptomer” eller depression. En af mine patienter blev beskyldt for overspisning af hendes læge, som årsagen til hendes vægt problemer, hun havde faktisk et stofskifteproblem.

 

De 6 vigtige blodprøver

Der er 6 vigtige blodprøver, der kan låse mysteriet om din skjoldbruskkirtels funktion op, og disse bør din læge se på. Blodprøverne bør være lette at få fra din læge. Imidlertid kan nuancerne, for tolkning kræve nogle færdigheder, afhængigt af resultaterne, og din læge kan være uvillig til at bestille mere end TSH blodprøven.

Det er her en fordomsfri endokrinolog eller en dygtig læge kan være til hjælp.

I min praksis, hvis mine patientens symptomer tyder på hypothyroidisme, vil jeg køre hele stofskifte panelet beskrevet nedenfor helt igennem. Hvis der er andre diagnoser der er lige så sandsynlige, vil jeg bare tage de første 3 blodprøver (Panel 1, se nedenfor), og hvis disse kommer tilbage på grænsen eller er positive for stofskiftet og hormon problemer, vil jeg derefter tilføje den resterende del af testpanelet. Jeg vil også nogle gange checke testresultaterne igen for TSH, Frit T3 og Frit T4, hvis de er normale hos en nyligt symptomatisk patient, 6-12 uger efter, fordi jeg lejlighedsvis har set at den første prøve var normal, for derefter kort tid efter, voila:  Blodprøverne kommer tilbage og bekræfter problemet.

 

Hypofyse hormonet (TSH)

Hormonet (TSH) fremstilles i den del af din hjerne, som kaldes hypofysen. TSH’s job er at fortælle skjoldbruskkirtlen, at det er tid til at få travlt med at producere mere stofskiftehormon. Når den sunde skjoldbruskkirtel får dette kemiske budskab, vil den producere to hormoner: Triiodothyronin (T3) og Thyroxin (T4).

Normalområdet for TSH er noget kontroversielt. Mange eksperter mener dog, selv i konventionel endokrinologi, at den øvre ende af normalområdet faktisk mere er som 2,5 – 3.

Dette er baseret på det faktum, at når mennesker uden stofskiftesymptomer får denne test udført, ligger den mest almindeligt i det øvre område.

Min patient var et af disse mennesker. Med et TSH på 4 var hun virkelig i den øvre grænse for normalen, over den foretrukne øvre grænse ifølge nogle læger. Denne kontrovers og afvigelse på udtalelse over den normale øvre interval for TSH er en af de mest almindelige årsager til, at kvinder og mænd bliver under-diagnosticeret for hypothyroidisme, og lider under unødvendige symptomer, der alvorligt kan forstyrre sundhed og livskvalitet.

I de fleste tilfælde opstår hypothyroidisme, fordi skjoldbruskkirtlen er træg, det vil sige, der er problemer med at producere T3 og T4. Dette kan skyldes en række årsager, der spænder fra ernæringsmæssige mangler til autoimmunitet. Så TSH bliver pumpet ud i en højere fart for at forsøge at stimulere skjoldbruskkirtlen til handling.

 

Tænk på det sådan her:

Du er TSH. Din bedste vens hus er skjoldbruskkirtlen. Når du besøger din ven, banker du på hendes hoveddør. Hvis hun ikke svarer, hvad gør du så? Du banker højere for at få et svar. På samme måde vil TSH banke højere, i håb om at få et svar. Det er derfor, en underfungerende skjoldbruskkirtel viser sig som højt TSH i blodprøverne. Dog kan TSH være normal i nærvær af hypothyroidisme i nogle tilfælde, og man kan stadig have symptomerne på lavt stofskifte når TSH er normal, på grund af dårlig omdannelse af T4 til T3 (se nedenfor) eller på grund af hormonmodstand på celle niveau. Når stress undertrykker hypofysen og blander sig i at producere TSH, kan du se lave eller normale TSH niveauer i tilstedeværelsen af lav stofskiftehormon produktion (T3 eller T4), samt hypothyreose symptomer.

 
Panel 1
TSH 1-1,5
Frit T3
Frit T4
Skal helst ligge i toppen, uanset referencen 
Det ideelle er i midten eller lidt over midten, uanset referencen
Husk, vi er alle forskellige, der kan være afvigelser
 
Panel 2
Antistoffer Anti TPO for Hashimotos (Ord’s) positiv, mere end >60 enh./mL.
Anti TG autoantistoftest  positiv, mere end > 60 enh./mL.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stofskiftehormonerne T3 og T4

Triiodothyronin (T3) og Thyroxin (T4) er de hormoner, der produceres af din skjoldbruskkirtel. T4 produceres i en meget større mængde og omdannes derefter til T3, den aktive form af hormonet, som er nødvendig for at opregulere metaboliske funktioner. T3 og T4 bliver sendt ud i din blodbane, hvor de er ansvarlige for skjoldbruskkirtlens faktiske arbejde med at kontrollere dit stofskifte. Frit T3 og Frit T4  kaldes dette, fordi de ikke er bundet til proteiner i blodet, hvilket gør dem frie til at udføre deres arbejde i dine celler, at holde dit stofskifte raskt og optimalt sundt.

Målingerne Frit T3 og Frit T4 er vigtige, fordi de er de indikatorer for thyroxin (T4) og triiodothyronin (T3) aktiviteter i kroppen.

 • En høj TSH og lav Frit T4 og Frit T3 indikerer hypothyroidisme (lavt stofskifte)
 • En normal TSH, normal Frit T4, og lav Frit T3 kan indikere T4 til T3, D2 konverterings problemer
 • En normal eller høj TSH, normal Frit T4 og høj Frit T3 kan indikere cellulær resistens over for Frit T3 som stadig kan føre til hypothyroide symptomer, fordi det aktive hormon ikke kan komme til cellen, for at gøre sit arbejde.

 

Skjoldbruskkirtlens antistoffer

Skjoldbruskkirtlens antistof test bruges til at diagnosticere autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen, Hashimotos thyroiditis eller (Ord’s red.) og skelne det fra andre former for skjoldbruskkirtlens dysfunktion.

De to antistof tests, som jeg bestiller hedder:

 • Thyroid peroxidase antistof (TPOAb, eller Anti TPO)
 • Thyroglobulin Antistof (TgAb).

Nogle mennesker har en autoimmun lidelse i skjoldbruskkirtlen, der ikke i første omgang testes positiv. Hvis positiv, kan antistof testen gentages hver sjette måned, mens du måske arbejder med en integrativ læge for at behandle eventuelle underliggende årsager.

 

Reverse T3

Når din krop ønsker at spare snarere end "brænde" energi af, vil kroppen aflede det aktive T3 til en inaktiv "reserve" form. Dette kan ske, når du er syg, under stress, eller ved underernæring. Hvis TSH og Frit T4 ser ok ud, men Frit T3 er lavt kan det være, fordi det er ved at blive omdirigeret til Reverse T3, som vil blive forhøjet. Det er værd at tjekke reverse T3, hvis der er tydelige symptomer på hypothyroidisme, de typiske test vil ikke vise lavt TSH eller lavt Frit T4. Der er en vis uenighed blandt konventionelle læger om nytten af denne test, jeg personligt finder den meget nyttig. (I DK tages reverse T3 ikke mere i det offentlige)

 

Yderligere tests

Hvis blodprøverne gentagne gange viser, at der er hypothyroidisme, så ville jeg også teste for mangler af selen, jern og zink og sørge for, at der er tilstrækkeligt kostindtag eller tilskud, hvis nødvendigt, samt se efter miljømæssige faktorer, der kan forstyrre jod udnyttelsen, f.eks., fluorid og bromid eksponeringer og flammehæmmende produkter. Jeg vil så også begynde at se nærmere efter andre underliggende årsager, for eksempel glutenallergi (Cøliaki), tungmetal eksponering, og andre miljømæssige udløsere.

 

Tal med din læge om blodprøver (eller skift læge)

Som læge kan jeg fortælle, at vi på lægestudiet lærte, at lægerne ved bedst. Men dette er ofte ikke tilfældet. Du er din krops bedste ekspert. Trods alt, bor du sammen med den hele tiden. Og du har ret til at bede om grundlæggende blodprøver, og at modtage dem. Vi taler ikke om titusindvis af kr. i MR og CT scanninger her, vi taler om en beskeden mængde blodprøver.

Når det er sagt, skal du drøfte dine symptomer med din læge, fordi der er en masse ”hype” omkring naturmedicin og naturlige produkter i verden, og din læge vil muligvis blot forsøge at beskytte dig fra det modsatte problem, at blive overdiagnosticeret eller fejldiagnosticeret ved et stofskifte problem, tro mig, jeg har også haft mange patienter, der blev sat på medicin hos integrative praktiserende, når medicinen ikke var nødvendig.

Hvis du ikke har en ærlig samtale med din læge, hvis du føler din læge ikke lytter eller er nedladende, så er det en anden sag. Du bør være i stand til at have en gensidig respektfuld samtale med din læge, for at få de svar, du søger, og for at være i stand til at fortælle om dine bekymringer. Hvis du ikke kan, så find ud af, om hindringen ikke er i dit favør, at du ikke er i stand til at ytre dig, på grund af en opfattet autoritærtro (mange af os bliver svage i knæene, når vi står over for vores læger, især hvis vi føler os sårbare) eller om din læge bare ikke kommunikerer respektfuldt.

 

Om Aviva Romm MD
Dr. Aviva Romm er mor til fire voksne børn, en Yale-uddannet læge med speciale i integrativ medicin til kvinder og børn, jordemoder, herbalist, prisbelønnet forfatter, og skaberen / ejer af WomanWise, onlinekurser dedikeret til vitalitet og optimal sundhed. 

Kilde:
http://hypothyroidmom.com
Frit oversat af Anett Kromann, med tilladelse fra Dana Trenini
Udgivet 25.07.2015
Opdateret 13.12..2016

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »