Kan jeg have Hashimotos og Graves’ samtidig

 

forvirringJeg tager på i vægt, jeg er udmattet hele tiden, mit hår falder af, jeg har også forhøjet blodtryk, mit hjerte banker derudaf hele tiden, og jeg har diarré. Kan jeg faktisk have lavt og højt stofskifte samtidig. Svaret er ja.

Du bør altid konsultere din læge omkring eventuelle bekymringer vedrørende blodtryk, puls, eller andre symptomer, her er nogle vigtige faktorer at overveje.

 

Du kan have både Hashimotos og Graves’ samtidig

Nogle patienter har faktisk både Hashimotos og Graves’ antistoffer, hvilket får skjoldbruskkirtlen til at befinde sig i en ”svingende” situationen, hvor du cykler op og ned mellem lavt og højt stofskifte.

 

Dine symptomer er ikke ”almindelige” 

Dette er ikke en almindelig situation, men hypothyreosepatienter (lavt stofskifte), som ofte har hyperthyreosesymptomer (højt stofskifte), bør spørge deres læge om antistof blodprøverne Anti-tPO (Hashimotos eller Ord’s) og TRAb (Graves’) for at påvise/ikke påvise tilstedeværelsen af både Hashimotos thyroiditis, Ord’s  og Graves ‘sygdom.

Nogle lavt stofskiftepatienter vil for eksempel tabe sig voldsomt – snarere end at tage på i vægt. Andre igen, vil have angst eller panik anfald som et symptom på deres tilstand.

Du har måske dysautonomi ubalancer i det autonome nervesystem, dette er almindeligt for autoimmune sygdomme i skjoldbruskkirtlen.

 

Dys autonomi

En del af det autonome nervesystem, der styrer kroppens “kæmp eller flugt” reaktioner, kommer ud af balance. Symptomer på dysautonomi kan omfatte angstanfald og hurtig hjertebanken, blandt mange andre symptomer.

Nogle patienter, som har den autoimmune tilstand kendt som Hashimotos thyroiditis er diagnosticeret i løbet af en periode, hvor de måske har lavt stofskifte. Men i skjoldbruskkirtlen, der svigter på grund af autoimmun sygdom, kan skjoldbruskkirtlen ofte gå i højt stofskifte ”mode”, og derefter tilbage til underaktivitet, og i højt igen, det “brænder sig dog ud” over tid.

Du kan derfor opleve perioder med overaktivitet – hyperthyroidisme (højt stofskifte) – selv mens din skjoldbruskkirtel er underaktiv og generelt på vej til at brænde sig selv ud. Du kan opleve lavt stofskifte symptomer, men periodisk have højt stofskifte symptomer.

Højt stofskifte symptomer “neutraliserer” ikke dine lavt stofskifte symptomer, symptomerne bliver oftere føjet til dem. Samtidig, kan Hashimotos også betyde, at skjoldbruskkirtlen periodisk oplever opblussen, eller ” angreb “, som ofte ledsages af symptomer som hjertebanken. Stofskifteekspert Stephen Langer, MD, som er medforfatter til den populære bog The Riddle of Illness med James Scheer, henviser til thyroiditis som ”en slags gigt i skjoldbruskkirtlen.” Han forklarer, at ligesom gigt angribes leddene med smerte og inflammation, her kan thyroiditis betyde smerter og betændelse i skjoldbruskkirtlen for nogle syge. Og især ved et thyroiditis angreb.

 

Almindelige symptomer, du måske oplever kan være;

 

  • Angst
  • Panikanfald
  • Hjertebanken
  • Søvnproblemer
  • Hævelse i skjoldbruskkirtel området (struma), og problemer med at synke

 

Alle er almindelige højt stofskifte symptomer.

 

Hvad kan du gøre

Generelt, uanset årsagen, kan nogle patienter finde lindring fra hjertebanken og hurtig puls med betablokkere. Nogle patienter oplever, at de kræver behandling for særligt generende højt stofskifte symptomer.

For eksempel, i perioder, hvor hjertebanken eller høj puls bliver generende, vil stoffer som betablokkere – forsinke eller stoppe hjertebanken – disse kan ordineres til at hjælpe med at kontrollere symptomerne. Hos nogle mennesker, kan midlertidig brug af sovepiller også være til hjælp.

I den naturlige ende, oplever nogle patienter, at yoga, biofeedback eller åndedrætsøvelser kan afhjælpe hjertebanken eller hurtig puls. En af de bedste behandlinger for dysautonomi symptomer, er regelmæssig let motion, hvor man falder til ro og det autonome nervesystem reguleres.

Hjertebanken kan også dæmpes ved akupunktur behandlinger.

Fra et mere ernæringsmæssigt perspektiv siger Dr. Langer, at det tyder på, at patienter, der oplever thyroiditis og har problemer med at sove, kan symptomerne afhjælpes ved at tage calcium/magnesium, som er næringsstoffer, der har en beroligende virkning, sammen med smertestillende for at lindre inflammation f.eks. aspirin – før du går i seng, kan hjælpe.

Dr. Langer fandt, at det hjalp omkring to tredjedele af hans patienter, der lider af natlige symptomer.

 

Kilde:
http://thyroid.about.com
Frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 11.12.2014
opdateret 11.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »