Risici ved motion og kost, når du ikke er velbehandlet, eller når du ikke er i behandling, som stofskiftepatient

Hvis du har stofskifteproblemer, er det ingen hemmelighed, at motion og en sund kost kan hjælpe med til, at bedre dine symptomer og forbedre din generelle sundhed. Men hvis du har en udiagnosticeret stofskiftesygdom, som ikke er tilstrækkeligt kontrolleret, er der risici – også i forhold til naturlige kosttilskud og motion.

Det er derfor, det er så vigtigt at tale med din læge om symptomer som træthed, vægtøgning eller vægttab, og problemer med at sove. Disse almindelige symptomer kan have mange årsager, herunder en stofskiftesygdom.

Motion med enten ukontrolleret hyperthyreoidisme (overaktiv skjoldbruskkirtel), eller hypothyroidisme (underaktiv skjoldbruskkirtlen) kan være farligt for dit helbred, da disse sygdomme henholdsvis øger eller sænker stofskiftet, fremskynder eller bremser pulsen;

 

Hyperthyroidisme: Højt stofskifte

For folk med betydelig hyperthyreoidisme (ofte forårsaget af den autoimmune sygdom Graves’ sygdom), kan motion ”overophede” kroppen, det kan være farligt.

Det er, som om du allerede befinder dig på et løbebånd hver dag, selv i søvne,” siger endokrinolog Christian Nasr, MD . “Overdreven motion kan udløse at patienten får hjertesvigt, hvis stofskiftehormonerne ikke er under kontrol.

 

Hypothyroidisme: Lavt stofskifte

Patienter med signifikant hypothyroidisme (almindeligvis forårsaget af autoimmun sygdom Hashimotos) bør også være forsigtige. En underaktiv skjoldbruskkirtel får pulsen til at bremse, så en pludselig tilbagevenden til motion kan være som et ryk i hjertet.

Jeg råder mine patienter til ikke at dyrke motion, indtil deres tilstand er velkontrolleret med medicin, “siger Dr. Nasr.

 

En sikker tilbagevenden til motion

Når en person med et stofskiftesygdom er tilbage til en normal funktion ved brug af medicin, siger Dr. Nasr, er en tilbagevenden til motion sikkert og kan hjælpe med til, at forbedre de resterende symptomer.

 

Vær på vagt overfor ‘Thyreoidea-venlige’ diæter

Der er masser af misinformation derude om fødevarer og kosttilskud, som hævder at lette symptomerne på stofskifteproblemet, Dr. Nasr rådgiver til forsigtighed.

Et eksempel:

Soja kan være en sund tilføjelse til nogens kost “, men spørgsmålet er, hvor meget,” siger Dr. Nasr. Når du spiser en masse af det på daglig basis, kan det fremme hypothyroidisme hos en person med Hashimotos sygdom. Det kan også påvirke optagelsen af stofskiftehormonerne.

Selen er et sporstof, som begrænsede undersøgelser har forbundet til at reducere inflammation ved Hashimotos og kan muligvis sikre bedring ved hypothyroidisme. Dr. Nasr fortæller sådanne patienter, de kunne prøve 200 mikrogram om dagen, som kan gøres naturligt ved at spise 3-5 paranødder dagligt.

Når det kommer til stofskifteproblemer, herunder symptom og kost spørgsmål, er det afgørende at holde dig informeret hos din læge og altafgørende for din sundhed.

 

Kilde:
http://health.clevelandclinic.org
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 4.07.2015
Opdateret 19.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »