Kalium og stofskiftet

Kalium er et mineral, der virker som en elektrolyt. Elektrolytter er naturlige salte i kroppens væsker og inkluderer bl.a. natrium, calcium, kalium, magnesium, klorid og fosfat.

Forskere ved University of Surrey, under ledelse af Dr. Helen Lambert, har vist at kalium reducerer knogle resorption, den proces som nedbryder og svækker knoglemassen.

Undersøgelsen, offentliggjort i tidsskriftet Osteoporose International, afslørede, at et højt indtag af kaliumsalte reducerer udskillelsen af calcium og syre i urinen væsentligt.

“Det betyder, at overskydende syre neutraliseres og knoglemineralindhold bevares,” siger ledende forfatter Dr. Helen Lambert.

“Overskydende syre i kroppen, som er et almindeligt resultat af en typisk vestlig kost (meget protein fra kød og mange kornprodukter), svækker knoglerne. Vores undersøgelse viser, at disse salte kan forhindre osteoporose, ligesom vores resultater viste et fald i knogleresorption. ”

Selvom knogleresorption og knogledannelse er en naturlig proces, der får knogler til at vokse, helbrede og tilpasse sig, så kan den vestlige kost forskyde knogle-balancen således at mere knogle nedbrydes end opbygges, hvilket fører til osteoporose.

Hvis kroppens elektrolytniveauer kommer ud af balance, kan dette medføre helbredsmæssige problemer. Årsagen til ubalancen er som regel, at væskebalancen ændres.

Opkast og diarré kan ændre væskebalancen og kan således være medvirkende årsager til elektrolytforstyrrelser. Kalium hjælper med til at skabe en ordentlig funktion i det muskulære system, herunder opretholdelse af en sund hjertemuskel. Kalium hjælper også på bevarelse af nerveceller, samt til at konvertere glukose til glykogen. Glykogen er et meget stort, forgrenet molekyle opbygget af glukoseenheder. Glykogen findes hos dyr og mennesker som energidepot især i lever og skeletmuskulatur. I leveren dannes glykogen efter et kulhydratrigt måltid. Mellem måltiderne nedbrydes glykogen til glukose ved en proces kaldet glykogenolyse.

Kalium virker som et naturligt diuretikum (vanddrivende), som absorberes under fordøjelse og overskuddet udskilles for at opretholde et stabilt pH-niveau.

De, der har mangel på kalium i deres krop kan blive modtagelige for mange medicinske tilstande, herunder acne, træthed, nyresten eller allergi. Kronisk kaliummangel påvirker således hele din krops evne til at restituere.

Langt det meste af kroppens kalium befinder sig inde i kroppens celler. Kalium har et samspil med natrium (almindeligt salt er natriumklorid), således at der hele tiden pumpes kalium ind i kroppens celler og natrium ud af dem. Det er en forudsætning for, at f.eks. både muskelceller og nerveceller fungerer normalt.

Udskillelsen eller tab af kalium øges, hvis man drikker for meget kaffe og alkohol samt spiser for meget sukker. Desuden ved brug af vanddrivende medicin, afførings­midler og binyrebarkhormon samt ved diarré og opkastninger. Samtidig udskilles der også for meget magnesium og zink, som helst skal gives samtidig med et evt. kaliumtilskud.

 

Både lavt og højt stofskifte kan medføre kaliummangel

Hjertet har brug for kalium, der regulerer hjerterytmen og er nødvendig for hjertet musklernes pumpekraft. Mangel giver rytmeforstyrrelser og i svære tilfælde hjertestop.

Kalium er også vigtigt for iltomsætningen i hjernen og for omsætningen af fødemidlerne i kroppen. Kaliummangel kan give forstyrrelser i hormonsystemet, væskeophobning i kroppen, forstoppelse, træthed og slaphed, nedsat appetit, påvirke sukkeromsætningen ved diabetes, kan give hovedpine, led- og knoglesmerter, stress og forhøjet blodtryk, især hvis der er for meget almindeligt salt i maden.

Kaliumtilskud skal især gives ved kraftig vanddrivende behandling. Det er forskelligt, hvor meget kalium folk mister, når de får vanddrivende medicin, så det er vigtigt at få målt kaliumindholdet i blodet før starten af behandlingen, og så igen efter et par ugers forløb og siden med flere måneders mellemrum.

Visse lægemidler, fx de blodtrykssænkende ACE-hæmmere, angiotensin II hæmmere og betablokkere kan medføre forhøjet kalium. Det kan penicillin og NSAID midler som fx gigttabletterne ibuprofen, diclofenac m.fl.

Mangel på binyrebarkhormonet aldosteron vil medføre for lavt kalium. For meget aldosteron kan man blandt andet se ved levercirrhose (skrumpelever).

Lettere mangel på kalium kan let klares ved at spise meget frugt og grønt. Bananer indeholder f.eks. meget kalium. Desuden ved at spare meget på almindeligt salt. Jo større salt-indtag, jo større er behovet for kalium.

Fødevarer der kan afhjælpe kaliummangel

Fødevarer med højst indhold af kalium:

 • Bønner, især hvide
 • Mørkegrønne bladgrønsager, som fx spinat
 • Bagte kartofler
 • Tørrede abrikoser
 • Squash
 • Yoghurt
 • Fisk, især laks
 • Avocado
 • Svampe
 • Bananer
 • Ost og mejeriprodukter

 

Symptomer og komplikationer ved kaliummangel

Hvis du lider af hypokaliæmi, vil du føle dig træt. Det kan være svært at holde sig vågen eller du føler at du ikke har nok energi til at fuldføre fysiske opgaver. Du kan opleve muskelsvaghed eller dine muskler vil krampe. Dette kan omfatte en unormal hjerterytme, specielt hos de, der har udviklet en alvorlig kaliummangel. Musklerne kan genere, og det kan blive vanskeligt eller smertefuldt at bevæge sig. Kaliummangel kan føre til forstoppelse og fordøjelsesproblemer.

Kaliummangel kan ofte blive helbredt med en justering af kosten, men alvorlige tilfælde vil kræve lægehjælp.

 

Kilde:
http://www.surrey.ac.uk
http://www.md-health.com
http://radiodoktoren.dk/

Uddrag frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 26. juli 2016
Opdateret 17.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »