Ikke alle har brug for glutenfri kost

Gluten er et protein, der findes i nogle kornsorter, især hvede, rug og byg. Gluten er det stof, der gør æltet dej elastisk.

Du er i et dilemma. Du kan lide brød, men på den anden side …

Overalt hvor du befinder dig, på restauranter og når du køber ind, tilbydes der glutenfrie levnedsmidler.

Du tilbringer et par minutter med at surfe på nettet og opdager en lang liste af grunde til, at du absolut skal undgå gluten:

 

 • Det er et giftstof
 • Det forårsager betændelse
 • Det giver dig autoimmune sygdomme
 • Det giver dig hovedpine, ledsmerter, og hjernetåge
 • Det gør dig fed og syg

 

Du er forvirret. Du spekulerer på, om din kærlighed til brød er risikoen værd. Du ønsker også at vide, om det at stoppe med at indtage gluten er besværet værd.

 

Hvad er gluten, og hvorfor er det i mine fødevarer

Gluten er en kombination af proteiner, der findes i de fleste korn, såsom hvede, byg og rug.

Hvede er den mest almindelige kilde til gluten for de fleste mennesker. Imidlertid anvendes gluten også som fyldstof i mange forarbejdede/færdigpakkede fødevarer, som ketchup og salatdressing. Medmindre du aktivt forsøger at undgå gluten, spiser du det næsten hver dag.

Som alternativ til hvede og rug kan bruges mange kornsorter og vækster, der fra naturens side er glutenfri. Det gælder blandt andet majs, boghvede, ris, kastanie, hirse, teff og kikærter, der alle kan males til mel.

Da dejen ikke vil blive klistret uden gluten, er det som regel nødvendigt at bruge et bindemiddel, f.eks. psyllium, xanthangummi, guargummi eller johannesbrødkernemel. Færdige brødblandinger består typisk af en eller flere glutenfri kornsorter, evt. stivelse samt et bindemiddel. I kager kan æg fungere som bindemiddel.

Når stivelsen er det væsentlige, f.eks. som alternativ til hvedemel i sovs, kan der bruges en naturligt glutenfri stivelse som kartoffel-, majs- ris- eller tapiokastivelse, eller en melsort med højt stivelsesindhold, f.eks. rismel.

 

Hvorfor folk tror gluten er dårligt

De fleste af de argumenter imod gluten kan spores tilbage til tanken om, at det øger tarmens gennemtrængelighed eller giver dig  “utæt tarm”.:

 

 1. Gluten påvirker tyndtarmen.
 2. Gluten molekylerne irriterer og angriber dine epitelceller (dem på indersiden af din tyndtarm)
 3. Denne irritation forårsager at mellemrummet mellem dine tarmceller udvides. I nogle tilfælde vil gluten også direkte angribe dine celler
 4. Gluten, bakterier og ufordøjede madrester sniger sig gennem disse huller mellem dine celler og ind i blodbanen
 5. Når gluten møder din blodbane, kan din krop reagere med en inflammatorisk reaktion
 6. Denne betændelse kan spredes i hele din krop, skaber kaos i dit helbred

 

Øget risiko for følgende:

 

 • Autoimmune sygdomme som gigt, MS, autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen, etc.
 • Langsigtet skade, hvilket kan føre til mangel på næringsstoffer
 • Diarré, forstoppelse, oppustethed, og andre fordøjelsesproblemer som irritabel tyktarm (IBS)
 • Inflammatoriske tarmsygdomme såsom Crohns sygdom og ulcerativ colitis
 • Insulin og leptin resistens
 • Vægtøgning
 • Nerveskade (neuropati) og neurologiske sygdomme
 • Osteoporose
 • Kræft
 • Tågehjerne og hovedpine
 • Ledsmerter
 • Langsom bedring ved træning
 • Hjertesygdom
 • Søvnløshed

 

Der forefindes ikke forskning på, hvordan gluten påvirker ovenstående direkte.

Lad os i stedet se på de mennesker, der sandsynligvis skal undgå gluten, baseret på de bedst tilgængelige data og se hvor sandsynligt det er, at du er en af dem.

 

De eneste 3 årsager til, at nogle mennesker bør undgå gluten

Der er tre omstændigheder, hvor folk generelt har brug for glutenfri diæt:

 

 1. Cøliaki
 2. Hvede allergi
 3. Gluten overfølsomhed

 

1. Cøliaki

Cøliaki (CD) er en autoimmun sygdom, hvor immunsystemet angriber laget på tyndtarmen som reaktion på gluten.

Denne tarmbeskadigelse forhindrer folk med cøliaki i at optage næringsstoffer ordentligt. Dette bevirker ofte mangel på næringsstoffer, lav knoglemineraltæthed, vægttab, hududslæt og neurologiske problemer.

I de fleste tilfælde, når personer med cøliaki spiser gluten, får de fordøjelsesproblemer såsom oppustethed, diarré, tarmgas og mavesmerter. Men der er også mange mennesker med cøliaki, der oplever hududslæt og andre mere bizarre symptomer.

Hvis du har oplevet nogen af disse symptomer, er der to blodprøver, du kan tage for at se, om du har cøliaki:

 

 1. Immunoglobulin A anti-væv tranglutaminase (IgA-tTGA)
 2. Immunoglobulin A antiendomysial antistof (EMA)

 

Hvis du tester positivt for en af disse prøver, der er en 95% sandsynlighed for, at du har cøliaki.

Der er tilfælde, hvor det, at fjerne gluten ikke fuldstændigt løser cøliaki, men det betragtes som den bedst mulige behandling. Hvis du ikke har oplevet nogen af de ovennævnte symptomer, indikerer de fleste beviser, at der ingen grund er til at blive testet. Hvis du har nogle af de tidligere nævnte symptomer, og en negativ blodprøve, er det højst usandsynligt, du har cøliaki.

 

Sygdomme relateret til cøliaki

Cøliaki er ikke en egentlig allergi, men en autoimmun sygdom fremkaldt af gluten. Gluten får kroppens immunforsvar til at angribe slimhinden i tyndtarmen, hvilket kan give diarré og manglende fordøjelse af næringsstoffer (malabsorption), som igen giver alvorlige mangelsygdomme på længere sigt. Psykiske symptomer og andre autoimmune sygdomme er også hyppige følger af cøliaki. Med en helt glutenfri diæt vil slimhinden langsomt blive normal igen. Tidligere antog man, at cøliaki var en sjælden sygdom. Antagelserne om hyppigheden har ændret sig meget i de senere år, og man møder derfor forskellige tal. F.eks. anslåes det ofte i dag, at 1 % af befolkningen har sygdommen, og at mange lever i uvished om det.

Dermatitis herpetiformis er også en autoimmun sygdom, men her angriber immunforsvaret et lag i huden, hvilket kan give herpeslignende blærer og udslæt. Den optræder ofte som komplikation til cøliaki.

 

2. Hvede Allergi

Nogle mennesker er allergiske over for gluten eller andre proteiner som findes i hvede. Immunforsvaret overreagerer og vil frigive kemikalier, der kan forårsage:

 

 • Kløende tør hud
 • Brændende øjne
 • Åndenød
 • Nysen
 • Overbelastning

 

Og alle de andre normale tegn på en allergisk reaktion. Hvis du tror, du måske har hvede eller gluten allergi, er der to tests kan du tage:

 

 1. IgE blodprøver hos din læge.
 2. En priktest, hvor en lille mængde af en potentiel allergen injiceres lige under huden

 

Hvis du ikke har oplevet nogen af de ovenstående symptomer, er det usandsynligt, at du er allergisk over for hvede. Hvis du er allergisk over for hvede, er du ikke nødvendigvis nødt til at undgå det helt. Folk har varierende grader af hvede allergi. Nogle får symptomer efter enhvert indtag, mens andre kan tåle små mængder.

 

3. Gluten overfølsomhed

Du har ikke cøliaki.

Du er ikke allergisk over for gluten eller hvede.

Men du er stadig bekymret over, om gluten kan være dårligt for dig. Det er muligt du kan have gluten overfølsomhed, eller glutenallergi. Der er flere vigtige forskelle mellem cøliaki og gluten overfølsomhed. Mennesker med glutenoverfølsomhed kan have tarm skader, og ikke “utæt tarm”.

Dette er vigtigt, fordi de fleste af de teoretiske argumenter om hvorfor gluten er dårligt for dig, er baseret på den idé, at det skader din tarm og gør det “utæt” selv uden andre tydelige symptomer som oppustethed, diarré og mavesmerter. Mennesker med gluten overfølsomhed har tendens til at have en højere sats af andre ikke fordøjelsessymptomer, som hovedpine, hjernetåge, træthed, følelsesløshed, og ledsmerter. Hvis du ikke lider af nogen af disse symptomer, behøver du ikke at have gluten overfølsomhed.

 

Hvorfor du sanbroeddsynligvis ikke har brug for at undgå gluten

Chancerne for, at du har nogen af de ovennævnte problemer er små. De fleste undersøgelser viser, at mindre end 10% af befolkningen har cøliaki, hvede allergi eller glutenallergi, og det kan være mindre end det. Hvis du ikke oplever nogen symptomer på ovennævnte, er der ingen solid videnskabelig grund for dig, til at undgå gluten. Selv hvis du tror, du har gluten overfølsomhed, er det muligt, du tager fejl.

Der er ingen fast definition af, hvad gluten overfølsomhed egentlig er . Der er ingen objektive blodprøver. Det betyder, at folk kan diagnosticere sig selv, dette åbner en Pandoras æske af logiske fejlslutninger.

Hvis du har oplevet uforklarlig hovedpine, træthed, vægtøgning, hjerne tåge, ledsmerter, og fordøjelsesproblemer, er det fristende at skyde skylden på en årsag, som gluten overfølsomhed. Det er mere sandsynligt, at dine problemer er forårsaget af en række andre spørgsmål, som intet har at gøre med gluten.

 

Har du brug for at blive glutenfri

Medmindre du har cøliaki, er der ingen beviser for, at du behøver at fjerne gluten, for at beskytte dig mod enhver sygdom.

Der er ingen beviser for, at det at have en allergi over for hvede, øger din risiko for sygdom, det gør bare, at du har det dårligt.

Der er sikkert nogle mennesker, der har en negativ fysiologisk reaktion på gluten, der ikke kan forklares med cøliaki eller hvede allergi (gluten overfølsomhed). Men antallet af mennesker der tror, de er gluten overfølsomme er formentlig langt større end det antal, der rent faktisk er.

 

The Bottom Line: Hvis du ikke føler dig syg efter at have spist gluten, er der ingen grund til at undgå det.

 

Kilde:
http://evidencemag.com/
Uddrag frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 11. oktober 2014
Opdateret 17.03.2019

 

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »