Carnitin gavner dit hjerte, dine muskler og din hjerne

Carnitin blev opdaget i begyndelsen af ​​dette århundrede, men det var næsten glemt blandt biokemikere indtil dets betydning i fedtsyre stofskiftet blev etableret 50 år senere. I de sidste 30 år har interessen for metabolisme og dets funktion vokset støt. Carnitin udskilles uændret i urinen, og det er stadig usikkert om det nedbrydes i vævet overhovedet. Den eneste fast etablerede funktion af Carnitin er dens funktion som en bærer af aktiverede fedtsyrer i den indre mitokondrielle membran. Der findes to former for Carnitin: L-Carnitin og DL-Carnitin. Sidstnævnte hæmmer optagelsen af den naturlige L-form og kan føre til mangeltilstande.

Patienter der lider af kronisk træthedssyndrom har lave værdier af Carnitin (acetylcarnitin). Hjertemusklen er rig på L-Carnitin. Den dækker ca. halvdelen af sit energibe­hov med fedtsyrer som brændstof, mens de øvrige ­muskler fortrinsvis for­brænder kulhydrater. Dyreforsøg har vist at L-Carnitin­-mangel bidrager til akut og kronisk iltmangel i hjertemusklen.

Hos patienter med åreforkalk­ning er der fundet lave koncentrationer af L-Carnitin i hjertet. Med doser på 1-2 g kan anfalds-hyppigheden af hjerte­krampe reduceres.

Carnitin er et stof, der findes i hele din krop, og er til rådighed i din kost. Under normale omstændigheder vil din krop producere al den Carnitin den har brug for, hver dag. Visse medikamenter og omstændigheder, såsom angina (hjerterytmeforstyrrelser, hjertekrampe), kan være forårsaget af lavt Carnitin. Her kan ikke produceres nok Carnitin på grund af defekter i produktion og transport i væv.

Carnitin spiller en afgørende rolle som består i at hjælpe din krop med at producere energi fra fedt. Carnitin transporterer langkædede fedtsyrer til centret i dine celler, hvor fedtstofferne omdannes til brændstof. Dine skeletmuskler og hjertemusklen indeholder en koncentreret mængde af Carnitin. Hos raske voksne og børn, har lever og nyrer ansvaret for at producere tilstrækkeligt Carnitin, som opstår fra lysin og methionin (aminosyrer).

 

Primær Carnitinmangel
Primær Carnitin-mangel er en genetisk sygdom, der forhindrer kroppen i at producere energi fra visse fedtstoffer. Symptomer forekommer typisk i barndommen eller den tidlige barndom. Disse omfatter et svækket og forstørret hjerte, muskelsvaghed, lavt blodsukker og opkastning. Ikke alle med primær Carnitin-mangel udviser symptomer. Symptomer relateret til mangel kan opstå, når du går for længe uden mad, da kroppen bruger fedt til brændstof i perioder med faste.

 

Sekundær Carnitinmangel
Metaboliske (omdannelses) problemer, kan forårsage sekundær Carnitin-mangel. Dette kan forekomme, når en fejl i stofskiftet blokerer veje som er nødvendige for Carnitin der skal nå dine celler. Dette kan medføre tab af Carnitin. Resultatet er et fald i det tilgængelige Carnitin i dine celler og væv. Stigende kostindtagelse eller at tage Carnitin kosttilskud er til gavn for de med primær og sekundær mangel.

 

18302923_sAndre mangler kan forekomme
Andre mangler, (også klassificeret som sekundær, se ovenstående) kan forekomme ved diarré, visse antibiotika, og lægemidler såsom Valproat. Mangel kan også forekomme ved fejlernæring, især hvis vi ikke får nok lysin, methionin, folat, jern, C-vitamin, B-3, B-6 og B-12. Carnitin stimulerer hjerte, hjerne og muskler og skaber energi i alderdomssvækkede celler. Kniber det med at huske, eller svigter kræfterne, så er Carnitin måske redningen.

Carnitin er et – ufortjent – overset kosttilskud, på grund af dets betydning for forbrændingen af fedt, for musklernes og hjertets funktion og for dets lovende rolle i kampen mod svækket hukommelse.

Kroppen danner kun små mængder, og især veganere risikerer underskud. Carnitin er nødvendigt for at mitokondrierne (cellernes energifabrikker) kan forbrænde fedt. Først muliggør det fedtsyrernes indtrængen i mitokondrierne, derpå fremmer det forbrænding og hindrer derved skadelig ophobning af fedtsyrerester, samtidig med at cellerne forsynes med energi.

Med alderen opstår der træghed i overførslen af fedtsyrer til mitokondrierne. Desuden bliver mitokondrierne dårligere til at skille sig af med ufuldstændigt nedbrudte fedtsyrer. Det fører til, at der ophobes frie radikaler, hovedårsagen til, at de degenerer. Uden mitokondrier intet liv. Degeneration af mitokondrierne er et centralt fænomen i aldringsprocessen.

 

Middel mod for tidlig aldring
Mange mener derfor, at Carnitin er en overordentligt oplagt medspiller i kampen mod aldring. Det hævdes at tilskud af Carnitin lader til at hæmme aldringen hos rotter, lige som det hos mennesker både bekæmper den aldersbetingede forringelse af hukommelsen og mildner forværringen af Alzheimer og demens.

At Carnitin som tilskud virkelig kan erstatte manglende Carnitin-funktion fremgår af erfaringer med børn, der af genetiske grunde har svært ved at overføre Carnitin til mitokondrierne. Ubehandlet får de svære hjerte- og muskelsygdomme. Ved hjælp af tilskud har børn med disse sjældne lidelser overlevet til mere end 30-årsalderen – og klarer sig stadig fint.

Overdosering
Som tilskud er stoffet til­syneladen­de ganske uden skadelig virkning, selv i doser på 5 g, men yderligere forskning efterlyses. Der må kun anvendes den kropskendte L-form.
Patienter i dialyse og epilepsibehandling med valproat (Depraki­ne, Leptilan, Orfiril) kan have mangel på Carnitin.
Carnitin findes i lammekød (150 mg/100 g) og oksekød (60 mg/100 g) men også i mælk, lever og gær. Kosten indeholder ca. 50 mg, så en dagsdosis på 1 g er næppe opnåeligt, uden en væsentlig egenproduktion. Det forudsætter dog tilstrækkelige mængder vitamin C, B3, B6 og jern. Under akut sygdom, ved sukkersy­ge, stofskifte- og muskelsyg­domme er pro­duktionen lav. Om dette er årsag eller virkning er ikke afklaret.

Blodprøve kan rekvireres på Rigshospitalets laboratorium: http://labportal.rh.

Kilde:
http://online.liebertpub.com
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
http://www.vitamindoktor.com
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 08.02.2016
Opdateret 17.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »