Virker standard blodprøverne


5 mulige grunde til, at din sygdom ikke viser sig i standard blodprøvene
Af Chris Kresser

Denne artikel er en del af en særlig rapport om stofskiftesygdomme.

Inden for medicin, er nøglen til at vælge den bedste behandling, en præcis diagnose. Hvis diagnosen ikke er korrekt, vil behandlingen være ineffektiv, eller ville endda kunne forårsage skade. Desværre er fejldiagnoser almindelige i forvaltningen af hypothyroidisme (lavt stofskifte).

Hvis du går til din læge med stofskifte symptomer, vil du ganske enkelt blive givet stofskiftemedicin, uden yderligere undersøgelse af årsagen til din tilstand. Endnu værre, hvis du har stofskifte symptomer, men dine blodprøver er normale, vil du blive fortalt du har det “fint”. Hvis du insisterer på, at du ikke har det “fint”, kan du blive sendt hjem med et antidepressivt middel, uden yderligere fingerpeg om årsagen til dine symptomer.

Problemet med denne tilgang er, at skjoldbruskkirtlens fysiologi er kompleks. Produktion, omdannelse og optagelse af stofskiftehormoner i kroppen involverer flere trin. En fejl i nogen af disse trin, kan forårsage hypothyreose (lavt stofskifte) symptomer, disse tegn dukker ikke op i standard blodprøverne. Det er forkert og endda uagtsomt at antage, at alle tilfælde af hypothyroidisme har den samme årsag og kræver den samme behandling. Men det er præcis, hvad standard behandlingen af hypothyroidisme leverer, hos mange læger.

I denne artikel, præsenteres fem årsager til skjoldbruskkirtlens dysfunktion, der ikke vil dukke op i standard blodprøverne. Hvis du har en, eller flere af disse årsager, fungerer din skjoldbruskkirtel ikke ordentligt, og du vil have symptomer.

Et standard stofskifte-blodprøvepanel omfatter normalt TSH og T4. Referencerne for disse blodprøver, varierer fra laboratorium til laboratorium, som er et af to hovedproblemer ved standard blodprøver.

Det andet problem er, at disse referencer ikke er baseret på forskning, der fortæller os, hvad en sund rækkevidde måtte være.

Hvem går til laboratorier for at blive testet? Syge mennesker selvfølgelig. Hvis et laboratorium skaber sit “normale” interval baseret på testresultater fra raske mennesker, er det så virkelig en normal rækkevidde? Betyder det, og fortæller det os noget om, hvad området skal være for sundheden?

 

1. Hypothyroidisme forårsaget af Hypofysedysfunktion

Denne årsag, er forhøjet kortisol, som igen er forårsaget af en aktiv infektion, blodsukker ubalancer, kronisk stress, graviditet, hypoglykæmi (lavt blodsukker) eller insulinresistens. Disse stressfaktorer forårsager træthed i hypofysen i hjernen, så hypofysen ikke længere kan give signaler til skjoldbruskkirtlen, om at frigive hormoner nok. Der kan også være noget galt med skjoldbruskkirtlen selv. Hypofysen sender ikke de rigtige budskaber.

Her, vil du have stofskiftesymptomer og en TSH under funktionsområdet, men inden for standardreference vil T4 være lav i den funktionsmæssige rækkevidde (og muligvis i referenceområdet også).

 

2. Konverteringsproblemer, problemer ved omdannelse af T4 til T3 

T4 er den inaktive form af stofskiftehormoner. T4 skal konverteres til T3 før kroppen kan bruge dette hormon. Mere end 90% af de stofskiftehormoner, der produceres, er T4. Dette fælles mønster kan være forårsaget af betændelse og forhøjede kortisol niveauer. T4 til T3 konvertering sker i cellemembraner. Inflammatoriske cytokiner skader cellemembranerne og forringer kroppens evne til at omdanne T4 til T3. Højt kortisol niveau undertrykker også omdannelsen.

Her kan du have hypothyreose symptomer, men din TSH og T4 vil være normale. Hvis du får testet din frie T3, (hvilket sjældent sker i konventionelle blodprøvetagninger), vil den være lav.

 

3. Hypothyroidisme forårsaget af forhøjet TBG

Thyroid bindende globulin (TBG), er det protein, der transporterer stofskiftehormonerne gennem blodet. Når stofskiftehormonerne er bundet til TBG er den inaktiv og ikke tilgængelig til vævene. Når TBG niveauet er højt, vil niveauet af ubundet (frit) stofskiftehormon være lav, hvilket fører til hypothyreose symptomer.
Her, vil TSH og T4 være normale. Hvis din T3 bliver testet vil T3 være lav, og T3 optagelse og TBG vil være høj. Forhøjet TBG kan være forårsaget af høje østrogen niveauer, som ofte er forbundet med p-piller eller østrogenudskillelse (dvs. ved premarin (østrogen medicin der anvendes til behandling af hedeture) eller østrogen cremer. For at behandle dette, skal overskydende østrogen sænkes.

 

4. Hypothyroidisme forårsaget af nedsat TBG

Dette er et spejlbillede af ovenstående. Når TBG niveauet er lavt, vil niveauet af frie stofskiftehormoner være høje. Du tror måske dette ville medføre hyperthyreoide (højt stofskifte) symptomer. Men alt for meget frit stofskiftehormon i blodbanen, får cellerne til at udvikle resistens over for T3. Så selvom der er mere end nok stofskiftehormon, kan cellerne ikke bruge det, og du udvikler hypothyreose.

Her, vil TSH og T4 være normale. Hvis din T3 bliver testet, vil den være høj, og T3 optagelse og TBG vil være lav. Nedsat TBG er forårsaget af høje testosteron niveauer hos mænd. Hos kvinder er det ofte forbundet med PCOS (Poly Cystisk Ovarie Syndrom – hormonforstyrrelser) og insulinresistens. At genskabe balancen i blodsukkeret, er nøglen til at behandle dette.

 

5. Cellernes modstand

Her fungerer både skjoldbruskkirtlen og hypofysen normalt, men hormonerne hindres i at komme ind i cellerne, hvor de er nødvendige. Dette forårsager symptomer. Bemærk, at alle blodprøver vil være normale her, fordi vi ikke har en måde at teste funktionen af cellulære receptorer. Modstanden er normalt forårsaget af kronisk stress og høje kortisol niveauer. De kan også være forårsaget af høje homocystein niveauer og genetiske faktorer. (Homocystein er en aminosyre, dvs. en af byggestenene i proteiner).

 

Konklusion- De fem ovenstående årsager, er ikke en komplet liste


Flere andre årsager kan forårsage hypothyreose symptomer, der ikke dukker op i blodprøverne. Hvis du har hypothyreose symptomer og dine blodprøver er normale, er det sandsynligt, du har et af ​​disse problemer. Ikke alene undlader disse årsager, at dukke op i standard blodprøverne, de reagerer heller ikke godt på konventionel medicin. Hvis din krop ikke kan konvertere T4 til T3, eller du har for meget TBG, eller dine celler er resistente, er det ligegyldigt, hvor meget T4 du tager; din krop vil ikke være i stand til at bruge hormonerne.

Hvis du har en af ​​disse årsager og fortæller din læge, at din medicin ikke virker, vil lægen desværre alt for ofte simpelthen bare øge din dosis. Når det så heller ikke virker, øger lægen, endnu en gang.

Nøglen til en vellykket behandling er en præcis diagnose. Grunden til, at den konventionelle tilgang mislykkes er, at disse skridt springes over, der gives den samme behandling til alle, uanset årsagen til deres problem.

 

Den gode nyhed er, at når den rigtige diagnose stilles, reagerer patienterne godt på behandlingen

Kilde:
http://chriskresser.com
Uddrag frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 13.08.2014
Opdateret 24.02.2017


Tillæg til artiklen

TSH er ikke et stofskiftehormon. Det er et signalhormon, der laves i hypofysen. I princippet burde hypofysen kunne registrere og vurdere niveauet af stofskiftehormoner (T4 og T3) i kroppen.

  • Hvis hypofysen mener, der mangler hormoner, så “råber” den (bliver høj) ad skjoldbruskkirtlen, som så begynder at lave mere T4 og T3.
  • Hvis hypofysen mener, at der er for meget T4 og T3, så “hvisker den” (bliver lav) – eller tier helt – for at få din skjoldbruskkirtel til at nedjustere produktionen af T4 og T3

Så hvis din TSH lav uden at din T4 eller T3 er for høj, så har din hypofyse altså misforstået et eller andet. Og det er i øvrigt meget almindeligt, at den misforstår, når patienter er i behandling med T4 (Eltroxin/Euthyrox) og endnu mere almindeligt hvis patienten er i kombinations behandling med T4+T3 eller Thyroid.

 Diagnose
Høj TSH, lav T4 Hypothyroidisme (lavt stofskifte)
Høj TSH, normal T4 Subklinisk eller behandlet Hypothyroidisme
Høj TSH, høj T4 TSH producerende Hypofyse adenom, eller
TSH resistens
Høj TSH, høj T4, lav T3 Defekt konvertering af T4 til T3, artefakt
pga. antistoffer
Lav TSH, høj T4, høj T3 Hyperthyroidisme, (højt stofskifte)
Lav TSH, normal T3 og T4 Subklinisk Hyperthyroidisme
Lav TSH, lav T4 Central Hyperthyroidisme
(Hypothalamus, Hypofyse)
Lav TSH, lav T3 og T4 Bifund andre sygdomme, eller
central Hypothyroidisme
Lav TSH, abnorm T4 Ændring i Thyreiodera bindende
globolin (TBG).
TSH producerende adenom, 

Hjerterytmeforstyrrelser, analyse artefakt.
Kilde: Oxford Handbook of Clinical Medicine

Joan Lowe
Udgivet 13.08.2014
Opdateret 24.02.2017