Tør hud, eksem, hårtab- højt/lavt stofskifte
af Dana Trentini og Dr. Amanda Oakley

I bogen Hypothyroidism: The Unsuspected Illness skrev Dr. Broda Barnes:

“Når skjoldbruskkirtlens funktion er lav, reduceres blodcirkulation. I fremskredne tilfælde af hypothyroidisme/hypothyreose (lavt stofskifte), kan huden ikke modtage mere end en fjerde- til en femtedel af den normale blodtilførsel.
“Dana Trentini mistænker hun har haft udiagnosticeret hypothyroidisme det meste af sit liv. Fra en meget ung alder fik hun hudsygdomme, herunder tør kløende hud, kløende skællet hovedbund, tørt kruset hår, tørre sprukne hæle, tab af den yderste tredjedel af øjenbrynene, sprøde negle, tab af øjenvipper, bleg farveløs hud, og kronisk eksem var konstant i hendes liv. Hun gik igennem en periode med hårtab, der ødelagde så meget, at hun har brugt over et år for at undersøge årsager til hårtab for at redde sit eget hår.

Kort fortalt:

 • Ukorrekt medicinering med stofskiftehormoner
 • Lavt ferritin
 • Lav mavesyre
 • Vitaminmangel
 • Anden medicin der leder til hårtab
 • Alopecia areata (en autoimmun sygdom der leder til pletskaldethed)
 • Ubalance i kønshormonerne

Dana spekulerer på hvor mange mennesker med hypothyroidisme eller hyperthyroidisme (højt stofskifte) der kæmper med hud-relaterede tilstande.
Ved de, at visse hudlidelser kan være et tegn på at deres stofskifte ikke er optimalt behandlet?

 

Følgende er skrevet af Dr. Amanda Oakley;

Hudproblemer kan være betydelige hos patienter med sygdom i skjoldbruskkirtlen. Ikke overraskende er tegn på en underaktiv skjoldbruskkirtel  helt forskellig fra de med en overaktiv skjoldbruskkirtel (højt stofskifte).


Hypothyroidisme (lavt stofskifte)

Tegnene er temmelig uspecifikke, ofte subtile, og kan let forveksles med andre sygdomme. Ved fremskreden hypothyroidisme, kan følgende symptomer føre til et besøg hos lægen og blodprøvetagning.

 • Intolerance overfor kulde – at skulle have mere tøj på end tidligere
 • Tør hud
 • Tørt, skørt, tyndt hår
 • Tørre, skøre, rillede eller splittede negle

 

Tør hud

 • Kølig, tør eller voksagtig hud
 • Hævelser i ansigtet
 • Fortykket hud på underbenene med et blegt eller gulligt udseende
 • Håraffald, tynde øjenbryn, armhule og pubeshår, groft og tørt hår
 • Tørre, rillede eller splittede negle
 • Hævelser i huden på grund af aflejring af sukker som kaldes glucosaminoglycaner

Fine linjer og rynker vises tidligere og er mere mærkbare. Det er velkendt, at en underaktiv skjoldbruskkirtel vil lede til at du ældes hurtigere.


Alopecia areata (pletskaldethed)

Ved medicinering, vil symptomer og tegn på hypothyreoidisme gradvist vende tilbage til normalen. Nogle patienter kan dog fortsætte med at have symptomer, selv når blodprøverne angiver at de er velbehandlede.

Medicinering med stofskiftehormoner bør foretages gradvist for at undgå komplikationer såsom overdreven rødmen, sveden, og paradoksalt nok, yderligere hårtab.
Overfølsomhedsreaktioner overfor stofskiftemedicin kan omfatte udslæt.


Alopecia areata er en hudsygdom hvor kroppens eget immunforsvar angriber forskellige celler i og omkring hårfolliklerne. Når disse celler angribes går din hårcyklus i stå og håret fældes.

Autoimmune sygdomme der er i risikogruppen

Patienter med Alopecia areta har en øget risiko for at udvikle andre autoimmune sygdomme. Følgende sygdomme har associationer til Alopecia:

 • Hashimotos thyroiditis
 • Graves’ sygdomme
 • Vitiligo (hudsygdom hvor man mister pigment)
 • Reumatoid Artrit (leddegigt)
 • Systemisk Lupus Erythematosus (bindevævssygdom)
 • Type 1 Diabetes (”ungdoms” sukkersyge)
 • Cøliaki (gluten intolerance)Kilde:
  http://alopecia.dk/

Hyperthyreoidisme (højt stofskifte)

Højt stofskifte fører til en stigning i de basale stofskifte-kropsfunktioner, som vil blive hurtigere end normalt. Med hensyn til huden, fører dette ofte til:

 • Intolerance overfor varme – at skulle have mindre tøj på end tidligere
 • Øget svedtendens og varm, fugtig hud, hvilket kan føre til sved-udslæt i hudfolderne
 • Håraffald
 • Hastigt voksende negle, der kan løfte sig fra negleroden (dette kaldes onycholysis)

Graves’ er en autoimmun sygdom som kan føre til udstående øjne (Graves’ ophthalmopati).

 

Pretibial myxødem

Pretibial myxødem, også kendt som Graves dermopathy, Jadassohn-Dösseker, eller myxødem tuberosum, resulterer i en sjælden komplikation af Graves’, som opstår hos ca. 1-5%.

Det ser sædvanligvis ud som en voksagtig, misfarvet påvirkning af huden- som ligner appelsinhud på underbenene, spredning til fødderne, eller som ødemer i huden. I avancerede tilfælde, kan det brede sig til, ansigt, hals, ryg, bryst og ører.

Anvendelse af vaseline på det berørte område kan aflaste den brændende fornemmelse og kløen. Det forekommer lejlighedsvis ved ikke-thyrotoxicosis Graves’ sygdom (en komplikation af diffus toksisk struma), Hashimotos thyroiditis, og Stasis dermatitis (væske-ophobning under huden der forårsager hævelse).  

Tegn på Pretibial myxødem:

 • Røde eller brunlige, fortykkede områder med ødemer
 • Appelsinhud
 • Vortelignende overflade, og øget svedtendens
 • Normalt på skinnebenene, men sider og bagsiden af underben, lår, arme og andre steder kan være angrebet

Pretibial myxødem kan være kløende eller smertefuldt og kan hos nogle patienter være aktivt efter patienten er velbehandlet.

Som ved Hashimotos thyroiditis, er Graves’ associeret med andre autoimmune sygdomme, herunder vitiligo (hvide pletter på huden) og Alopecia areata (hårtab, hvor der er runde skaldede pletter).

Hyperthyroidisme behandles ofte med carbimazol eller propylthiouracil. Disse mediciner giver undertiden et kløende udslæt, som normalt er mildt. Sjældent opstår overfølsomhed, som kan optræde som Palpable purpura (blødning under huden) på nederste del af benene og på fødderne. Palpable purpura skal hurtigst muligt undersøges og man bør stoppe med at indtage lægemidlet.


Om Dr. Amanda Oakley
Lektor Dr. Amanda Oakley er hudlæge på  Waikato Hospital i Hamilton, New Zealand. Hun er også chefredaktør for DermNet NZ . DermNet NZ beskæftiger sig med autoritative fakta om huden for patienter og sundhedspersonale i New Zealand samt hele verden. Dette er skrevet og revideret af dermatologer, andet sundhedspersonale og medicinske forfattere.

Kilde:
http://hypothyroidmom.com
http://alopecia.dk/
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann

Udgivet 10. juli 2016
Opdateret 18.04.2017


Kroppens forsvar

Problemet opstår som følge af, at den “hypothyreose-ramte” hud netop ikke selv kan forsvare sig fordi alle hudens funktioner kan være reduceret helt ned til 20% af den oprindelige kapacitet. Ligeledes vil enhver “udvortes” eller “oral” behandling kun være lige så effektiv, som hudens evne er til at nyttiggøre behandlingen. Er denne evne forringet, bliver effekten af behandlingen det også. Derfor er den bedste metode til behandling af hypothyreose-relaterede hudproblemer – optimal behandling af patientens hormonmangel.

Så er der nogen som påpeger, at mange teenagere lider af akne og spørger om, hvordan det kan hænge sammen med hypothyreose, da disse teenagere ikke alle kan være syge. Lægen svarer, at mange tilfælde af både hypo-og hyperthyreose starter i teenageårene, men ellers kan ganske almindelige udsving i hormonbalancen, så som pubertet, graviditet og overgangsalder netop udløse enten midlertidige eller permanente hudreaktioner.

De fleste mennesker tænker på hormoner som østrogen, progesteron og testosteron, men det er langt fra sikkert, at forstyrrelser i disse hormoner er direkte anledning til udvikling af hudproblemer. Er skjoldbruskkirtlen ude af balance, vil det have en effekt på andre hormoner, herunder kønshormoner. En syg skjoldbruskkirtel betyder problemer med andre endokrine kirtler. Det medfører også problemer med mange andre organer, herunder fordøjelsessystemet, nervesystemet, hjerte kar systemet, det reproduktive system og så videre.

Dr. Langer behandler alle grader af lavt stofskifte, fra “subklinisk” til fuldt udviklet hypothyreose med den animalske medicin Thyroid, vitamin B kompleks, C-vitamin 1000 mg+, Omega 3 fiskeolie fra pålidelige kilder og en god kost samt yderligere kosttilskud ved behov. Det mener han er en simpel og effektiv behandling, der har bevist sit værd lige siden år 1890, da en engelsk læge behandlede verdens første patient med tørrede skjoldbruskkirtler fra dyr (Thyroid).

Selv psoriasis kan opstå som respons på kroppens mangel på stofskiftehormoner. Selv om psoriasis er en autoimmun hudsygdom, er det absolut et forsøg værd at kontrollere psoriasis-patienternes stofskiftestatus, og befinder den sig på grænsen til hormonmangel, er der gode chancer for at psoriasis kan hæmmes af behandling med Thyroid.

Dr. Langer hævder, at næsten enhver uønsket hudtilstand kan have rod i stofskiftehormon-mangel, og selv om det er en ganske interessant for patienter med hormonmangel, er det ikke velset at udbrede kendskabet til dette. Farmaceuter og kosmetikindustrien, samt hele den servicesektor der beskæftiger sig med hudpleje og tjener millioner på at sælge os produkter, de er ikke interesserede i at disse oplysninger når ud til den almene befolkning.

Uddrag fra //www.thyroid-info.com, du finder resten af artiklen her: https://stofskiftesupport.dk/hudproblemer:

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »