Hvordan påvirker stofskiftehormoner dit hjerte?

For lidt eller for meget af dette afgørende hormon kan bidrage til hjerteproblemer.

Den sommerfugleformede skjoldbruskkirtel befinder sig ved bunden af ​​din hals og frigiver hormoner, der påvirker hvert organ i din krop – især dit hjerte. Stofskiftehormoner påvirker styrken og hastigheden af ​​dit hjerteslag, dit blodtryk og dit kolesteroltal. Som et resultat kan en dårligt fungerende skjoldbruskkirtel give problemer, der maskerer sig som hjertesygdom eller forværrer en eksisterende hjertesygdom.

Når stofskifteniveauer falder, ved lavt stofskifte, bremses alle systemer i kroppen ned, hvilket udløser en række symptomer, der inkluderer træthed, vægtøgning, kuldeintolerance, forstoppelse og tør hud. Disse symptomer er meget almindelige hos mennesker, når de bliver ældre, inklusive de med normale stofskifteniveauer.

“Mere end halvdelen af ​​mennesker med normalt stofskifte har symptomer på hypothyreoidisme,” siger Dr. Jeffrey Garber, en endokrinolog ved Harvard-tilknyttet Beth Israel diakoness medicinsk center og medicinsk redaktør af Harvard Special Health Report Thyroid Disease. Derudover har nogle mennesker over 60 år med lave stofskifteniveauer ikke de klassiske symptomer. Derfor kan det være særligt vanskeligt at genkende hypothyreoidisme, tilføjer han. Visse faktorer gør folk mere tilbøjelige til at få problemer med skjoldbruskkirtlen.

Hypothyreoidisme (lavt stofskifte)

Hypothyreoidisme kan påvirke hjertet og kredsløbssystemet på flere måder. Utilstrækkeligt stofskiftehormon bremser din hjerterytme. Fordi det også gør arterierne mindre elastiske, stiger blodtrykket for at cirkulere blod rundt i kroppen. Forhøjede kolesterolniveauer, som bidrager til indsnævrede, hærdede arterier, er en anden mulig konsekvens af lave stofskifteniveauer.

Et andet ikke-hjertesymptom – muskelsmerter – kan også være relevant. Muskelsmerter kan være et symptom på hypothyreoidisme såvel som en bivirkning af kolesterolsænkende statinmedicin, en tilstand kendt som statinrelateret myalgi. Faktisk antyder forskning, at hypothyreoidisme er mere almindeligt hos mennesker, der ikke tåler statiner. “Nogle eksperter mener, at behandling af hypothyreoidisme kan lindre eller mindske statin-relateret myalgi,” siger Dr. Garber.

Hyperthyreoidisme: (Højt stofskifte)

Det modsatte problem, hyperthyreoidisme eller for meget stofskiftehormon, er langt mindre almindeligt. Men det kan også skade hjertet.

De klassiske symptomer inkluderer søvnløshed, varmeintolerance, svedtendens, vægttab, ekstrem sult og løs mave. Højt stofskifte kan også få hjertet til at slå hårdere og hurtigere og kan udløse unormale hjerterytmer. Den ene er atrieflimmer, en forkert rytme i hjertets øverste kamre. Et relateret symptom er hjertebanken, en pludselig bevidsthed om dit hjerteslag. Mennesker med hypertyreoidisme kan også have for højt blodtryk. Hos en person med tilstoppede, stive hjertearterier kan kombinationen af ​kraftige hjerteslag og forhøjet blodtryk føre til smerter i brystet eller angina.

Hvem er i fare for problemer med skjoldbruskkirtlen?

Følgende faktorer påvirker dine odds for at have et stofskifteproblem:

Familie historie. Mennesker, hvis familie i første grad (forældre eller søskende) har en underaktiv eller overaktiv skjoldbruskkirtel har en større risiko for et lignende problem.

Alder. Udbredelsen af ​​hypothyreoidisme stiger med alderen, især efter 60 år.

Race. Hvide har oftere hypotyreoidisme end latinamerikanske amerikanere og afroamerikanere.

Sundhedshistorie. Problemer med skjoldbruskkirtlen er mere sandsynligt blandt personer med en personlig eller familiehistorie med bestemte tilstande, herunder type 1-diabetes, Addisons sygdom, pernicious anæmi, gigt, strålebehandling i hovedet og halsen samt vitiligo.

Kilde:
https://www.health.harvard.edu/heart-health/thyroid-hormone
Frit oversat af Anett kromann
Udgivet 7.01.2020

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »