Lever du dit liv med hukommelsesproblemer og “hjernetåge”

Kunne hjernetåge være en advarsel om, at du ikke er optimalt behandlet? Det er vigtigt du finder ud af det!

Dårligt forvaltet hypothyroidisme (lavt stofskifte) kan have en kraftig effekt på din hjerne.

Skrevet af Dr. Hugh Melnick, mythyroidmd.com

På et eller andet tidspunkt, har alle lidt af, hvad de ville beskrive som hjernetåge. Følgende faktorer kan bringe en nedsat følelse af en neurologisk funktion med sig:

 • Stress
 • Graviditet
 • Søvnmangel
 • Sygdom

Lad os fokusere på det sidste emne, og finde ud af mere om, hvordan hjernen har forbindelse til hypothyroidisme (lavt stofskifte).

 

Kritisk humør forringelse

Disse tre ord er, hvordan medicinske eksperter og analytikere beskriver en mentalt tåget tilstand, som mange stofskifte patienter befinder sig i. I virkeligheden tyder aktuelle undersøgelser på, at en underaktiv skjoldbruskkirtel kan have en væsentlig effekt på din mentale sundhed.

Der er mere at holde øje med, end de fysiske symptomer. Kendsgerningen er, at over tid, vil en skjoldbruskkirtel, der producerer mindre hormon end den burde, påvirke din neurologiske funktion.

Hvorfor? Fordi hormonmangel bremser alt ned, herunder neurologiske funktioner.

Denne dominoeffekt kan efterlade dig med en kemisk ubalance, der omfatter symptomer som:

 • Manglende koncentrationsevne
 • Løsrivelse fra personlige relationer og aktiviteter
 • Lavt selvværd
 • Depression
 • Manglende evne til at forbinde detaljer
 • Kortsigtede hukommelsesproblemer
 • Bremsede mentale reaktioner
 • Forvirring

 

Som dine udiagnosticerede symptomer forværres, vil din livskvalitet også falde.

Midlertidig hjernetåge eller noget andet?

Hjernetåge kan have mange årsager, og problemer med skjoldbruskkirtlen er absolut på listen. Alt, hvad der forårsager fejltænding i dine neurotransmittere kan føre til en følelse af glemsomhed eller en mental tåge. Det er meget vigtigt at indse, at disse symptomer kan tyde på, at du har et alvorligt sundhedsproblem.

Stress eller endda problemer med at sove kan udløse midlertidig hjerne tåge. Vi har alle været i situationer, hvor vi er følelsesmæssigt overvældet eller trætte, der efterlader os med en følelse af at være mentalt langsommere end normalt.

Det spørgsmål, vi skal stille os selv er:

Hvornår kan det være noget mere alvorligt? Hjerne tåge kan faktisk signalere start på sygdomme og processer i kroppen, der skal forvaltes og behandles, såsom:

 • Stofskifteproblemer
 • Binyresvigt
 • Overgangsalder

 

At leve livet i en hjernetåge

Desværre bliver de neurologiske symptomer, stort set undervurderet eller decideret ignoreret af en masse praktiserende fagfolk.

Det tager mere end antidepressiver til virkelig at forstå og løse dette problem, det er nødvendigt, at se på skjoldbruskkirtlen og på, hvordan vi fungerer som helhed.

Patienter klager ofte over, at selv om de er i behandling for deres lidelse i skjoldbruskkirtlen, har de det ikke bedre hverken fysisk eller mentalt.

Mange læger tilskriver dette en uheldig tilpasningsproces, men hvis de ville kigge nærmere på dette, og være opmærksomme lidt hurtigere, kan mentale forandringer være en tidlig varsling på en underliggende lidelse i skjoldbruskkirtlen.

Problemer med skjoldbruskkirtlen er notorisk svære at diagnosticere i de tidlige stadier. Standard blodprøver viser ikke problemet, og det er nemt at forveksle symptomerne med andre sundhedsproblemer. Søg, indtil du finder en læge, der vil lytte.

Skjoldbruskkirtlen

Skjoldbruskkirtlen er en lille, sommerfugl formet masse af væv i halsen, lige under “adams-æblet.” På trods af sin lille størrelse, har den en afgørende rolle i fastlæggelsen af, hvordan vores krop fungerer, og i sidste ende, hvor godt skjoldbruskkirtlen styrer kroppens stofskifte, hvilket er energiforsyningen, der er afgørende for alle kropsfunktioner. Tænk på skjoldbruskkirtlen som en bils benzintilførsel. Hvis pumpen ikke arbejder godt nok, vil bilens motor ikke få nok brændstof, for derved at køre langsomt og ineffektivt. Skulle pumpen tilføre for meget brændstof til motoren, vil den køre for hurtigt og til sidst brænde ud. En underaktiv skjoldbruskkirtel fører til en medicinsk tilstand kendt som hypothyroidisme (lavt stofskifte). En overaktiv skjoldbruskkirtel fører til hyperthyroidisme (højt stofskifte).

Stofskifte symptomer

Symptomerne på hypothyroidisme er ret generelle og forskelligartede. De påvirker den måde, et menneske ser ud og har det, både fysisk og følelsesmæssigt. En ubehandlet underaktiv skjoldbruskkirtel kan uden tvivl have en dybt negativ effekt på et menneskes livskvalitet.

Det er meget muligt, at enten du eller en af dine venner, eller et familiemedlem er plaget af en eller flere af disse generende symptomer. Mange gange er mennesker med disse symptomer måske blevet testet for hypothyroidisme, og har fået at vide, at på trods af deres symptomer, har de ikke har en underaktiv skjoldbruskkirtel fordi deres blodprøver var inden for det “normale” interval. De kan have fået at vide, at deres symptomer er en del af den “normale” aldringsproces eller er forårsaget af angst eller depression. I mange tilfælde bliver de henvist til en psykiater for behandling med antidepressive og psykoterapi, men ofte er disse behandlinger virkningsløse.

En rød tråd

Dette er typisk hvad de fleste patienter må gå igennem:

De fleste symptomer, såsom lavere hjertefrekvens, træthed, dårlig hukommelse eller problemer med at tænke, og selv forstoppelse, skyldes utilstrækkelig stimulation af de forskellige organer i kroppen på grund af utilstrækkelige mængder af stofskiftehormoner.

Andre symptomer, såsom manglende evne til at tolerere kulde, er direkte på grund af faldet i den varme, der genereres inde i legemet ved langsom metabolisk aktivitet.

De fleste mennesker med hypothyroidisme vil opleve nogle af følgende symptomer:

 • Langsom hjerterytme
 • Træthed
 • Manglende evne til at tolerere kulde
 • Vægtøgning
 • Følelsesmæssig depression
 • Døsighed, selv efter at have sovet igennem om natten
 • Tunge eller uregelmæssige menstruationer
 • Muskelkramper
 • Forstoppelse

Senere symptomer på hypothyroidisme omfatter:

 • Tør, skællende hud
 • Hårtab
 • Nedsat hukommelse og besvær med at tænke
 • En dybere stemme
 • En følelsesløs fornemmelse i arme og ben
 • Opsvulmet ansigt, især omkring øjnene (en tilstand kaldet myxedema, hvilket er et tegn på, at sygdommen er blevet alvorlig)

Subklinisk hypothyroidisme

Man kan faktisk have en tilstand kendt som subklinisk hypothyroidisme. Ved denne kliniske tilstand, kan en patient have en masse symptomer, men blodprøverne støtter ikke fuldt ud, diagnosticeringen af stofskifteproblemer. Ved subklinisk hypothyroidisme, er der en delvis reduktion i skjoldbruskkirtlens evne til at producere nok hormoner der gør kroppens stofskifte 100% effektivitet; dermed vil en person være symptomatisk.

Der er to grundlæggende problemer, der tegner sig for den manglende diagnosticering ved mange tilfælde af subklinisk hypothyroidisme. Det første er, at hvad der anses for at være det “normale område” for en af de vigtigste blodprøver anvendes til at diagnosticere hypothyroidisme (TSH hormon) er for bred til at diagnosticere mange patienter, som er symptomatisk hypothyroide. Udover TSH niveauer, er mængden af andre stofskiftehormoner, såsom T4 og T3, samt antistoffer mod skjoldbruskkirtlen (Hashimotos/Graves’), nødvendige at måle hos enhver, der har symptomer forbundet med hypothyroidisme.

Den anden vanskelighed ligger i, at diagnosticere hypothyroidisme, at vi som læger og forskere, er uddannet til at stole mere på objektive fund, såsom blodprøver, end de subjektive faktorer, såsom en patients symptomer. Desværre vil mange læger ikke føle sig trygge ved at stille en diagnose på hypothyroidisme, hvis en patients blodprøver falder inden for, hvad der er strengt defineret som det normale område, selv om sådanne niveauer kan være tæt på at angive muligheden for en underaktiv skjoldbruskkirtel hos en symptomatisk patient. De klare “grå zoner”, der findes klinisk; således at en patients kliniske symptomer ikke kan  dokumenteres fuldstændigt i deres blodprøver.

Det er vigtigt at huske, at blodprøver kun afspejler et “øjeblik i tiden” i den menneskelige krop og dermed måske ikke altid præcist repræsenterer den sande tilstand.

Derfor skal en patients symptomer anses for at være af lige stor betydning som deres blodprøver ved diagnosticering af hypothyroidisme.


Den mest almindelige klage, jeg hører fra mine patienter, er:

“Hvorfor lider jeg af symptomer på hypothyroidisme, når mine blodprøver er normale”

Desværre bliver mange mennesker som har en underaktiv skjoldbruskkirtel, nægtet behandling som er nødvendig for at leve et symptomfrit normalt liv. Dette sker, fordi vi læger stoler på TSH blodprøven, i stedet for at lytte til vore patienters symptomer og behandler dem derefter.


Medicinering

Forbedring bemærkes som regel 2-8 uger efter medicinering. Stigninger i energi niveauer, sexlyst, kropstemperatur og hukommelse er de første ændringer der sker. Væskeophobning forbedres som regel også ret hurtigt. En øget følelse af velvære, kan også bemærkes, når en eventuel depressionen giver slip.

Hår og hud begynder at forbedre sig efter 4-6 uger, men vægttab vil normalt tage længere tid. Når jeg behandler kvinder, der har symptomer forbundet med hypothyroidisme, bruger jeg biologisk stofskifte medicin, der har været tilgængelig siden 1940’erne, kaldet Armour Thyroid. (Se her hvad vi har til rådighed i DK).

Uddrag fra USP i USA

Det er en kombination af to aktive former af stofskiftehormonerne, T3 og T4.

T4 ( Eltroxin/Euthyrox i DK) er den form for stofskiftehormon, der findes i den syntetiske stofskiftemedicin der almindeligvis ordineres i dag. Normalt omdannes T4 til T3, som er den biologisk aktive form af stofskiftehormon, der faktisk styrer kroppens stofskifte. I et betydeligt antal mennesker, er kroppen ikke i stand til at konvertere T4 til T3. Derfor kan en patient, der er klinisk hypothyroid, alligevel have “normale” blodprøver. Derfor finder jeg, at den kliniske respons på den naturlige form af en kombination af T3 og T4, ofte vil være bedre end at give T4 alene.

Det er af afgørende betydning, at en læge observerer patientens symptomer og den symptomatiske respons på behandlingen. Stofskiftemedicin er meget individualiseret, eftersom doseringskravene er helt forskellige for hver patient. En patients dosis skal reevalueres baseret på graden af symptomatisk forbedring og “finjusteres” om nødvendigt.

Det vigtige punkt at huske er, at evalueringen af symptomerne er lige betydningsfulde for niveauet af stofskiftehormoner i blodet.

Resumé

Mangfoldigheden af symptomer, diagnose og behandling af hypothyroidisme er ganske udfordrende, især fordi blodprøverne ikke altid afspejler skjoldbruskkirtlen tilstand i et betydeligt antal af symptomatiske mennesker.

Hvis du, en ven eller en elsket oplever nogle af de ovennævnte symptomer eller generelt føler sig dårligt tilpas, bør du tale med din læge om muligheden for at subklinisk hypothyroidisme kan være årsag til disse symptomer

Stofskiftesygdomme er notorisk vanskelige at diagnosticere og behandle optimalt. Søg, indtil du finder en læge, der vil lytte.

Om Dr. Hugh Melnick

Dr. Hugh D. Melnick, MD er en reproduktiv endokrinolog, der har behandlet patienter med hormonelle problemer, samt fertilitetsproblemer siden 1976. I 1983, grundlagde han Dr. Melnick Advanced Fertility Services, som var den første af sin art. Han er blevet overrasket over det store antal infertile kvinder, som han har set i årenes løb, som er symptomatisk hypothyroide. Han er forfatter til bogen infertilitet.

Dr. Melnick enorme kliniske erfaring har gjort det muligt for ham til at udvikle en unik tilgang til diagnose og behandling af hypothyroidisme. I løbet af sine mange års kliniske praksis, har han erkendt hvordan hypothyroidisme kan påvirke alle dele af det menneskelige legeme, som skaber mange ubehagelige symptomer, som uundgåeligt forstyrrer en produktiv og optimal livskvalitet. En af hans største glæder er at se sine patienter genvinde deres energi og se deres generende symptomer forsvinde.
Du kan finde Dr. Melnick online på mythyroidmd.com.

Kilde:
http://hypothyroidmom.com
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 22.08.2015
Opdateret 22.07.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »