For mænd med en underaktiv/overaktiv skjoldbruskkirtel

Lad os ikke glemme mænd med hypothyroidisme (lavt stofskifte) Skrevet af David Borenstein, MD,
Manhattan Integrative Medicine

Når det kommer til hypothyroidisme (lavt stofskifte), tænker vi normalt på kvinder. Kvinder er trods alt mindst otte gange mere tilbøjelige end mænd til at udvikle problemer med skjoldbruskkirtlen. Det forklarer, hvorfor så mange af de oplysninger, fortalere, hjemmesider og forskning er fokuseret på problemer med skjoldbruskkirtlen hos kvinder, versus mænd.

Men det betyder ikke, at mænd ikke kan udvikle en underaktiv skjoldbruskkirtel. Som en integrativ læge behandler jeg mænd hele tiden, siger MD David Borenstein. Mænd, der har kæmpet med et væld af symptomer, der ender med at blive diagnosticeret som lavt stofskifte.

Bliv diagnosticeret
Symptomerne på hypothyroidisme hos mænd ligner dem hos kvinder. Nogle af de mest almindelige er udmattelse, vægtøgning og depression.

Andre almindelige symptomer omfatter følelse af kulde, forstoppelse, muskelsmerter og lav modstandsdygtighed over for infektioner. Disse er dog ikke alle symptomer, overhovedet. De er kun toppen af isbjerget. Der er symptomer, der synes at være mere almindelige hos mænd. Nogle tager ikke på i vægt, men mister muskelstyrke. Du kan måske også mærke et fald i din sexlyst. Eller det første tegn på et problem i skjoldbruskkirtlen kan være for tidligt skaldethed, eller hurtig udtynding af dit hår (herunder øjenbryn og hår på kroppen.)

Hvis nogen af disse symptomer lyder bekendte, er det første stop din læge.

 

En advarsel:

Lad ikke din læge bilde dig ind, at det er almindelige symptomer hos “mænd på din alder”, at du bare har brug for mere søvn eller motion, at kun kvinder får problemer med skjoldbruskkirtlen, og acceptér ikke bare en recept på et antidepressivt middel. Insistér på at få en fuld blodprøvetest.

Mange konventionelle læger ønsker kun at tage blodprøven TSH. Det er tid til at protestere og insistere på et mere omfattende blodprøvepanel, herunder Frit T4, Frit T3, og Thyroid peroxidase antistoffer (for Hashimotos), og TRaB (Graves’) som minimum. Disse blodprøver vil fortælle dig hypofysens svar på din skjoldbruskkirtel (TSH test), de cirkulerende niveauer af det faktiske skjoldbruskkirtelhormon i kroppen (Frit T4 og Frit T3), og om du har antistoffer, der tyder på, at du har Hashimotos eller Graves’ Hashimotos og Graves’ er autoimmune sygdomme – tænk på det som immunsystemet angriber din skjoldbruskkirtel – det er de mest almindelige årsager til hypothyreose/hyperthyreose.

 

Din første udfordring:

Accepter ikke “normal” som et resultat på din blodprøve. På de fleste laboratorier er referenceområdet for TSH test fra omkring 0,5 til 5,0. Problemet er, at mange læger anser ethvert testresultat inden for dette område som “normalt”. Men i min praksis har jeg fundet TSH niveauer mindre end 2,0, der afspejler utilstrækkelig skjoldbruskkirtel-funktion. Men hvis alt, hvad du hører, er “dine blodprøver var normale”  uden at kende det faktiske tal – vil du ikke vide, at din TSH over 2,0 kan være tegn på lavt hormonniveau.

Din anden udfordring:

TSH testen er ikke ufejlbarlig, og den kan gå glip af de situationer, hvor de faktiske niveauer for stofskiftehormoner ikke er tilstrækkelige. Så sørg for, at din læge tager Frit T4 og Frit T3 og ikke kun giver dig resultaterne men også referenceintervallerne.

Din tredje udfordring:

Selvom TSH er under 2,0, den Frie T4 og Frie T3 falder i sin optimale rækkevidde, og selvom du har forhøjet TPO-antistoffer, kan du stadig rammes af  symptomer. Som jeg nævnte, er forhøjede antistoffer et tegn på Hashimotos eller Graves’, og du kan have symptomer længe før de andre blodprøver viser abnormiteter

Et vigtigt tip: hvis du testes positiv for Hashimotos eller Graves’ betyder det, at dine slægtninge – forældre, søskende og børn – har højere risiko for at have én af de mange sygdomme. Sørg for at dele disse oplysninger med dine familiemedlemmer, så de kan inkludere det i deres overvejelser om diagnosticering.

Den fjerde – og måske største udfordring:

Lægen kan nægte at tage andre blodprøver end TSH. Dr. Borenstein har konstateret, at TSH testen alene ikke er nok til at udelukke stofskiftesygdom. Du kan indgive en klage over din læge. Men for at være ærlig, hvis du mødes med stærk modstand, kan din bedste løsning være ikke at spilde din tid og i stedet betale for en privatlæge, der allerede er velbevandret i diagnosticering og håndtering af skjoldbruskkirtlen og autoimmune spørgsmål.

At blive behandlet

Lad os sige, at du har fundet en læge, der har givet dig de relevante tests, og din TSH er forhøjet, eller Frie T4 og Frie T3 er lavere end det optimale område, er det næste trin til behandling.

Igen er der forskel på den måde, hvorpå konventionelle læger griber dette an versus integrative eller holistiske læger. Konventionelle læger vil typisk behandle med et stof kaldet levothyroxin (T4), (Eltroxin eller Euthyrox); disse er en syntetisk form af T4 hormonet. Nogle mennesker vil opleve, at de får fuld lindring af symptomer på T4 medicin, men i min praksis har jeg fundet ud af, at de fleste patienter ikke gør det, og disse har brug for andre behandlingsmuligheder. Desværre er mange endokrinologer og konventionelle læger “gift” med T4 mono behandling, og vil ikke engang informere dig om dine muligheder.

I min praksis har jeg konstateret, at mange mænd drager fordel af tilsætning af thyreoideahormon T3. Dette kan være i form af et syntetisk T3 medicin kaldet Liothyronin. Nogle mænd har det bedre på naturlig udtørret stofskiftehormon, kaldet Thyroid – et lægemiddel, der har været på markedet i mere end et århundrede, lavet af tørrede skjoldbruskkirtler fra grisen.Thyroid indeholder bioidentiske versioner af T4, T3 og en række andre medfaktorer og synes at fungere bedre for nogle af mine patienter.  En undergruppe af mine patienter synes at have det bedst på T3 mono behandling.

Igen kan din udfordring i behandlingen være, at din læge nægter at ordinere et T3 lægemiddel, eller Thyroid. Igen vil du opdage, at integrative og holistiske læger typisk følger den tilgang, at den bedste medicin til dig er dén, der sikkert fungerer bedst for dig. Og selv, hvis du selv skal betale, er Liothyronin og animalsk stofskiftemedicin generelt ganske billigt.

Med jævne mellemrum, efter du har startet behandlingen, skal du have taget blodprøverne TSH, Frit T4 og frit T3, for at overvåge dine fremskridt.

Nogle yderligere overvejelser

Der er tilfælde hvor selv den optimale behandling – den rigtige medicin og de rigtige blodprøver, måske ikke giver tilstrækkelig lindring af dine symptomer. I dette tilfælde ser jeg typisk på de resterende symptomer. Taber du stadig håret?  Da kontrollerer jeg ferritin og jern niveauer, og hvis de ikke er i top, vil jeg anbefale jerntilskud. (Ja, mænd kan også mangle). Bare husk at tage noget jerntilskud mindst tre til fire timer, væk fra din medicin, for at undgå problemer med at absorbere. Jeg kontrollerer også ofte testosteron og dihydrotestosteron (DHT), som er en metabolit af testosteron. Høj DHT kan bidrage til hårtab; der er kosttilskud og behandlinger for at blokere testosteron DHT konverterings processen.

Hvis du fortsætter med at kæmpe med træthed, manglende sexlyst eller tab af muskeltonus, vil jeg typisk tjekke testosteron, DHEA sulfat (DHEA-S) og estradiol – som minimum. Det er ikke ualmindeligt at se lave niveauer af disse hormoner hos mænd, der er hypothyroide. I nogle tilfælde suppleres med DHEA eller en lav dosis recept testosteron; det kan få din energi og mojo tilbage.

Hvis du ikke kan tabe dig, vil jeg tjekke din glukose, insulin, leptin og hæmoglobin A1c niveauer til at starte med. Der findes kosttilskud og en række vigtige ændringer i kosten, der kan bidrage til at støtte din fordøjelse og få disse niveauer tilbage på sporet, og som også hjælper med at forhindre insulinresistens eller endda type 2 diabetes.

Hvis du har lav tolerance over for motion, ligger på sofaen i timevis, eller hvis du har usædvanlige søvnmønstre, vågner midt om natten, vågner tidligt, eller vågner op udmattet – selv efter en god nats søvn, vil jeg også tjekke binyrebarkfunktionen. Hvis niveauet af binyre-hormonet kortisol ikke er afbalanceret, mangler du DHEA, der kan hjælpe med at få kroppens stresshormoner tilbage i balance.

Afsluttende tanker

I sidste ende er der ingen grund til, at du skal lide med udiagnosticeret eller dårligt behandlet stofskifte. Kontakt din læge, forklar situationen, og sørg for at gøre dit bedste for at få de undersøgelser og behandlinger, som du har brug for. Hvis din læge ikke er samarbejdsvillig, er det dit tegn på, at det er tid til at finde en læge, der vil samarbejde med dig for at sikre din optimale sundhed.

 

Om David Borenstein, MD

David Borenstein, MD er grundlægger af Medicine, en integrativ lægepraksis i New York City, som har specialiseret sig i hormon ubalancer, smertebehandling og holistisk sundhed. Følg Dr. Borenstein på Facebook og på  BorensteinMD

Kilde:
http://hypothyroidmom.com
Uddrag frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 18. december 2014
Opdateret 7. november 2019


 

Mistet kant og gennemslagskraft på jobbet, eller i soveværelset

Bare fordi du er over 40, betyder det ikke, du kan ikke kan komme til at føle, at du er 20 igen. Hvis du bliver lettere træt; ikke kan tabe dig; dine muskler stadig føles slaskede; du har mistet din motivation; dit humør er ikke som det var eller du har mistet din passion i soveværelset, kan du have lave eller suboptimale testosteron niveauer.

 

Hvad er det, der sker

Vi har en indbygget biologisk ur, men i disse dages giftige miljø fuld af plast, forurenende stoffer og pesticider, kombineret med dårlig ernæring bliver hastigheden sat op. Selv mænd i 30’erne kan begynde at føle sig “gamle”, og hormonmangel er ofte roden til problemet. For eksempel i de seneste årtier er det gennemsnitlige niveau af testosteron, det hormon der er ansvarlig for din “mandighed”, faldet væsentligt hurtigere end aldring alene kan forklare. Testosteron er rigeligt hos unge raske mænd, og når niveauet falder under dette ungdommelige sunde interval, kan det resultere i træthed, vægtøgning, manglende evne til at opnå eller beholde muskelfunktion, dårlig libido og seksuel tilfredsstillelse, tab af udholdenhed eller motivation og/eller dårligt humør og depression. Fordi testosteron niveauer falde igennem årene, er symptomerne ofte afvist som en del af ældning eller på grund af manglende motion, dårlig ernæring eller overvægt.

 

Alarmerende testosteron trends

I den største undersøgelse af sin art, målte forskere i Massachusetts testosteronniveauer i 1532 mænd i alderen 45 til 79, mellem 1987 og 2004. Deres resultater, offentliggjort i The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, viste, at ved en given alder, er det gennemsnitlige testosteronniveau betydeligt lavere end det var for 10 år siden og endnu lavere end for 20 år siden. Selv om din læge siger, at dit testosteron-niveau er “normalt for din alder,” kan det stadig være årsagen til din manglende trivsel og livskvalitet.

 

Symptomer på lavt testosteron kan omfatte:

 • Erektil dysfunktion (rejsningsproblemer)
 • Mindre sexlyst
 • Følelse af træthed
 • Manglende initiativ
 • Mindre selvhævdende
 • Lav energi
 • At tage på i vægt, uden nogen indlysende grund
 • At miste muskelkraft
 • Problemer med at opbygge muskler på trods af træning
 • Depressiv
 • Nyder livet mindre
 • Klarer sig ikke så godt på arbejdet eller i sport
 • Insulinresistens eller diabetes
 • Mave fedt
 • Søvnapnø

 

Fordele ved optimale niveauer

Undersøgelser viser, at optimale niveauer af testosteron ikke kun kan genoprette energi, drive og seksuel sundhed, men kan også forlænge livet. I en undersøgelse, som blev offentliggjort i Archives of Internal Medicine, kan mænd med lavt testosteron niveau simpelthen dø. I andre undersøgelser med højere niveauer af hormonet var 60 procent mindre tilbøjelige til at få hjertesygdomme og havde bedre hukommelse og samlet psykisk funktionsevne. Selv ved et suboptimalt testosteronniveau kan det stadig i det såkaldte “normalområde” være dødbringende.

 

Er testosteron svaret

Hvorfor ikke genvinde den gejst, drive, det initiativ og selvværd, som du havde, da du var yngre. Ikke alle typer af testosteron er ens. For eksempel vil testosteron-creme mest konvertere til østrogen hos mænd, der er overvægtige eller har insulinresistens eller diabetes. Det kan reducere effektivitet og faktisk gøre tingene værre. Du er nødt til at finde en læge, der forstår dette og vil arbejde med dig for at finde ud af hvilket hormon, der fungerer bedst for dig. Hvis du indtager testosteron, og din estradiol er over 30 ng / ml, vil du ikke får optimale fordele og kan gøre mere skade end gavn. Det høje østrogen kan ophøje sukkerniveauer, øge risikoen for hjertesygdomme, slagtilfælde og hjerteanfald, og forårsage gynækomasti (dannelse af brystvæv), vægtøgning, prostata problemer og søvnapnø.

 

Hormon billedet

Mens testosteron får masser af opmærksomhed i populære medier, er det kun en del af et større billede. Optimering og tilskud af andre hormoner og kosttilskud kan være yderst gavnligt. For eksempel kan stofskiftehormoner ofte være lavere end normalt, og det forårsager nogle lignende symptomer, især træthed og vægtøgning.

Pregnanolon, DHEA, kortisol, progesteron og væksthormon er andre vigtige hormoner, der påvirker trivsel. Hvis en mand skal være i topform, skal alle hans hormoner være afbalanceret.

 

Hvorfor vil min læge ikke hjælpe mig

Undersøgelser viser, at de fleste læger, endokrinologer og urologer ikke er klar over den nyeste forskning om hormon-optimering og stadig praktiserer på den måde, de blev undervist på lægestudiet. Undersøgelser viser, at det vil tage de fleste læger og specialister i gennemsnit 17 år at tilpasse sig disse banebrydende behandlinger i deres praksis, selvom de er understøttet i den seneste medicinske litteratur.

Kilde :
http://www.holtorfmed.com
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 18. december 2014
Opdateret 7. november 2019


 

En kommentar til artiklen, vedrørende testosteron test;

Bed lægen om at tage blodprøven “Androgen gruppe (almen praksis); P”.

Der bliver her testet for Testosteron og Seksualhormonbindende globulin (SHBG), og der beregnes et Testosteron/SHBG index. Dette index viser niveauet af frit Testosteron, som er hovedansvarlig for androgen-påvirkningen.

Viser det sig, at niveauet ligger skævt og lægen ikke ved, hvad man så skal gøre, så kan man forsøge at bede om en henvisning til ’Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion’. De er de førende specialister på området.

Forvent dog ikke mirakler. Her i Danmark er man ikke meget for at udskrive testosteron. Det siges, at motion og Fitness, og især vægtløftning skulle øge testosteron niveauet en del.

Af Ivan Schmidt

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »