Kan rygestop udløse stofskiftesygdom?

Et pludseligt rygestop kan få immunsystemet til at blive meget aggressivt overfor skjoldbruskkirtlen. Stofskiftesygdomme kan skyldes et af tobakkens mange kemikalier, som påvirker immunsystemet,

»Vores hypotese er, at der sker en tilpasning af immunsystemet, mens man ryger, mens det at holde op, typisk sker fra den ene dag til den anden. Når man så pludselig holder op, angriber immunsystemet skjoldbruskkirtlen, og stofskiftet falder drastisk,« siger professor og overlæge Peter Laurberg der sammen med seniorforsker og speciallæge i endokrinologi Allan Carlé har lavet undersøgelsen.

På baggrund af den nye viden opfordrer forskerne personer, der for nyligt er stoppet med at ryge, og praktiserende læger til at være opmærksomme på symptomerne, som blandt andet tæller træthed, kuldskærhed, koncentrationsbesvær, vægtøgning, forstoppelse, tør hud, menstruationsforstyrrelse, væskeophobning, dårlig hukommelse og langsom puls.

»Er man ikke opmærksom på symptomerne, får man måske lyst til at ryge igen, fordi man har det så dårligt. Det ville jo være den værste konsekvens,« siger Allan Carlé.

Kilder og uddrag:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
http://videnskab.dk/


Rygning og stofskiftesygdomme
af  Mary Shomon

Når det kommer til cigaretrygning og sygdom i skjoldbruskkirtlen, er der tre vigtige spørgsmål, som mange patienter har:

Hvad er forholdet mellem rygning og stofskiftesygdom?

Er det værre at ryge, hvis du har stofskiftesygdom?

Er det en tilfældighed, at diagnosen hypothyroidisme (lavt stofskifte) undertiden kommer ikke længe efter rygestop?

Tobaksrøg indeholder stoffer, der påvirker skjoldbruskkirtel-funktionen. I tobaksrøg findes der cyanid, som omdannes til thiocyanat, der øger stofskiftehormonerne og er direkte hæmmende på jod-optagelse og hormonsyntese. Der er mange andre komponenter i cigaretter, der kan øge stofskiftet; mindske bindingen af triiodthyronin (T3) til dets receptorer eller dets post-receptor-aktioner i lever, muskel, eller andre organer; eller begge.

Undersøgelser viser, at rygere er mere tilbøjelige til at få struma, og det er muligt, at mild struma hos rygere kunne være et tegn på subtile stofskifteforstyrrelser.

Et tidsskrift i en artikel Cigaret Rygning og skjoldbruskkirtlen,The New England Journal of Medicine, at rygning er forbundet med så mange abnormiteter i skjoldbruskkirtel-funktionen, at det er usandsynligt, at det blot har én enkelt effekt på skjoldbruskkirtlen.

Der er specifikke relationer mellem stofskiftesygdom og rygning, der er også vigtige at anerkende.

Bemærk:

Hvis du ikke har en stofskiftesygdom, men planlægger rygestop:

Hvis du ønsker at passe på dit helbred, få en TSH blodprøve før du stopper med at ryge. Hvis du opdager, efter du er holdt op med at ryge, at du har mere end den lille vægtforøgelse i forbindelse med rygestop, eller hvis de almindelige symptomer på rygestop fortsætter længere end normalt, burde du besøge din læge for en opfølgende TSH test for at se, om du har en underliggende lidelse i skjoldbruskkirtlen.

En undersøgelse fra år 2000 foretaget i Archives of Internal Medicine fandt, at rygning er forbundet med en øget risiko for at udvikle klinisk åbenlys stofskiftesygdom. Data i undersøgelsen viste, at hvis du stiger i cigaretforbrug er der en risikofaktor, mest udtalt for autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen.

Rygning øger risikoen for Graves’

Ifølge en undersøgelse i Journal of American Medical Association er rygere dobbelt så tilbøjelige som ikke-rygere til at udvikle Graves’. Ifølge denne forskning, forværres øjenproblemer tilsyneladende også hos mennesker med Graves’.

Forskning i  Thyroid” og en undersøgelse i  ”JAMA  tyder på, at miljøfaktorer såsom rygning, snarere end genetik, var tilbøjelige til at prædisponere visse personer med autoimmun stofskiftesygdom til svær Graves’.

Forskere har også for nylig erfaret, at rygning nedsætter effektiviteten af behandlinger for øjenproblemer hos Graves’ patienter. Forskerne gennemgik resultaterne af 300 patienter med Graves’ med milde øjensymptomer behandlet med radioaktivt jod alene eller med steroider, og 150 med alvorlige øjenkomplikationer, som fik steroider og strålebehandling for deres øjenproblemer.

Blandt Graves’ patienter, som havde mildere øjensymptomer, var rygere mere tilbøjelige til at udvikle sig til mere alvorlige øjenproblemer end ikke-rygere. Radioaktiv jodbehandling og steroid behandling var også fire gange mere effektivt i behandlingen af de øjensymptomer for ikke-rygere end rygere . Det samme forhold gælder også for patienter med mere alvorlige øjensygdomme. “Rygning påvirker Graves’ behandling. (Annals of Internal Medicine , 1998; 129:. 632-635).

 

Rygning øger risikoen for, og omfanget af Hashimotos

En undersøgelse viser også, at at rygning kan øge risikoen for hypothyreose (lavt stofskifte) hos patienter med Hashimotos thyroiditis.

I en meningsmåling, udført med næsten 1000 stofskiftepatienter blev 11 % af de adspurgte diagnosticeret med stofskiftesygdom inden for 3 måneder efter rygestop. Og 18% blev diagnosticeret inden 6 måneders rygestop.

Teorien er, at rygning / nikotin skaber et kunstigt højt stofskifte. For rygere med u-diagnosticeret lavt stofskifte, uden korrekt medicinering, synes rygestop at give en metabolisk vægtøgning.

 

Bør du holde op?

Rygning kan og vil ofte forværre dit eksisterende stofskifteproblem, og hvis du har Graves’ med øjensygdom, kan det skabe yderligere progression af problemer eller forværring af dine øjenproblemer.

Kilde:
http://www.thyroid-info.com/
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 14. november 2016

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »