Stofskiftet og hjerteproblemer

Skjoldbruskkirtlen, en lille kirtel beliggende i halsen lige under adamsæblet, er ansvarlig for at regulere mange vitale kropsfunktioner. Ved at producere den helt rigtige mængde stofskiftehormoner, hjælper skjoldbruskkirtlen med til at regulere kroppens stofskifte, vigtigst af alt, hvor meget ilt og energi din krop forbruger, samt din fordøjelse, muskelfunktion, og hud.

Faktisk har skjoldbruskkirtlen mindst én effekt på ethvert organ i kroppen – herunder hjertet.

For folk med næsten enhver form for hjertesygdom, kan sygdomme i skjoldbruskkirtlen forværre kardiale symptomer eller forårsage nye, og kan accelerere en underliggende hjertesygdom.

Sygdom i skjoldbruskkirtlen kan endda forårsage hjerteproblemer hos mennesker med sunde hjerter.

Sygdomme i skjoldbruskkirtlen forårsager generelt et af to typer problemer:

Det kan enten være at skjoldbruskkirtlen producerer for lidt stofskiftehormon (hypothyroidisme, lavt stofskifte), eller at producere for meget stofskiftehormon (hyperthyroidisme, højt stofskifte). Begge kan have en betydelig effekt på hjertet.

 

Hypothyroidisme (lavt stofskifte) og hjertet

Stofskiftehormoner er meget vigtige for den normale kardiovaskulære funktion, så når der ikke er nok stofskiftehormon, vil hverken hjertet eller blodkarrene fungere normalt.

Ved hypothyroidisme vil hjertemusklen bliver svækket, og kan ikke længere pumpe så energisk, som den skal. Derudover vil hjertemusklen ikke fuldt ud slappe af imellem hjerteslagene. Denne manglende evne, kan udløse forringet hjertefunktion, en tilstand, der kan føre til hjertesvigt. Hypothyroidisme kan få blodkarrene til at stivne, dette kan resultere i hypertension (forhøjet blodtryk).

 

Hjerte problemer ved hypothyroidisme (lavt stofskifte)

Hjerte symptomer kan forekomme hos nogle personer med hypothyroidisme, men det er især sandsynligt hos mennesker, der allerede har en underliggende hjertesygdom. Almindelige hjerte symptomer forbundet med hypothyroidisme omfatter:

 

Åndenød ved anstrengelse. Åndenød (også kaldet dyspnø) ved lavt stofskifte er normalt på grund af svaghed i skelet musklerne; men hos mennesker, som også har en hjertesygdom, kan der opstå forværret hjerteinsufficiens (hjertets pumpefunktion nedsættes).

 

Langsom puls. Pulsen moduleres (afmåles efter takt og rytme) af stofskiftehormoner. Ved hypothyroidisme er pulsen typisk 10 – 20 slag i minuttet, langsommere end normalt, især hos patienter, der også har hjertesygdomme, kan hypothyroidisme forårsage atrieflimren. Man skulle tro, at fordi mangel på stofskiftehormoner sinker stofskiftet, kan folk med hypothyroidisme lide af lavt blodtryk. Normalt er det modsatte tilfældet – arterierne er mere stive ved lavt stofskifte, dette får blodtrykket til at stige.

 

Forværring af hjertesvigt, eller ny indtræden af hjertesvigt. Hypothyroidisme kan udløse, at et velkontrolleret hjertes funktion forringes, og dette kan skabe hjertesvigt for første gang hos patienter med relativ mild underliggende hjertesygdom.

 

Ødemer (hævelser). Ødemer kan forekomme som et resultat af forværring af hjerteinsufficiens. Desuden kan hypothyroidisme i sig selv producere den type ødem der kaldes myxedema, forårsaget af en akkumulering af unormale proteiner og andre molekyler, uden for kredsløbet mellem cellerne, kaldet interstitiel væske. (Legemsvæsker i moderne forstand omfatter dels væske i kredsløb, dvs. blod og lymfe, dels væske uden for kredsløbet mellem cellerne, interstitiel væske, og endelig væske inde i cellerne, intracellulærvæske. Blodplasma, lymfe og interstitiel væske udgør tilsammen den ekstracellulære væske).

 

Forværring af koronar arterie sygdom (CAD)  Mens nedsættelsen af thyreoideahormon rent faktisk kan gøre angina (bryst ubehag forbundet med CAD) mindre hyppigt hos patienter, der har angina, kan stigningen i LDL-kolesterol ( dårligt kolesterol ) og i C-reaktivt protein set ved hypothyroidisme,forværre eventuelt underliggende CAD.

Hypothyroidisme er ofte en meget subtil tilstand, så symptomerne kan “snige sig ind” på dig. Især hos ældre mennesker, forekommer lavt stofskifte ofte uden den typiske konstellation af symptomer der står i “lærebogen”, som lægen normalt forventer. Hypothyroidisme er hyppigere end mange læger er klar over. Så hvis du har nogen af disse symptomer, og din læge ikke har en klar eller overbevisende forklaring på dem, bør du få taget en blodprøve.

Hvis du allerede har en hjertesygdom, ligegyldigt hvilken type, bør du spørge din læge om at måle dine hormon niveauer.

 

Behandling af hypothyroidisme

Hypothyroidisme behandles med hormonel medicin. Hensigtsmæssig behandling af hypothyroidisme er en smule tricky, og kontroversielt.

Der er en tilsvarende og mindre kendt lidelse i skjoldbruskkirtlen, kaldet subklinisk hypothyroidisme (truende lavt stofskifte), der også kan påvirke hjertet.

 

Hyperthyroidisme og hjertet (højt stofskifte)

Hyperthyreose (højt stofskifte) er overproduktion af stofskiftehormoner. Når der er for meget hormon bliver hjertemusklen “pisket” som en hest, for en person med hjertesygdom er det som at piske en træt hest. Overskydende stofskiftehormon forøger sammentrækning af hjertemusklen, og øger mængden af den ilt som hjertet kræver. Dette øger også hjertefrekvensen. Som et resultat heraf må hjertet på overarbejde ved hyperthyroidisme.

 

Hjerte symptomer på hyperthyroidisme (højt stofskifte)

Hjerte symptomer kan forekomme hos nogen med hyperthyroidisme, dette kan være særlig farligt for mennesker med en underliggende hjertesygdom. Almindelige symptomer omfatter:

 

Hurtig puls (takykardi) og hjertebanken. Hyperthyroidisme er en almindelig årsag til en øget hjertefrekvens i hvile og med mild anstrengelse. Faktisk er det vigtigt at udelukke hyperthyroidisme hos mennesker, der har atrieflimren uden nogen klar underliggende årsag.

 

Systolisk hypertension. Den kraftige hjerte sammentrækning forøger systoliske blodtryk (trykket i blodkarrene ved hjertets sammentrækning).

 

Dyspnø med mild anstrengelse. Dette kan skyldes muskelsvaghed forårsaget af hyperthyroidisme, eller en forværring af hjerteinsufficiens.

 

Hjertesvigt. Hyperthyroidisme kan i sig selv, producere hjertesvigt, men kun relativt sjældent. På den anden side, hvis præ-eksisterende hjertesygdom er til stede, kan forværring af hjerteinsufficiens sameksisterende med hyperthyroidisme være yderst vanskeligt at behandle.

 

Forværring af angina. Patienter med CAD (Koronar-arterie-sygdom) oplever ofte en markant forværring i symptomer ved hyperthyroidisme. Disse kan omfatte en stigning i brystsmerter (angina) eller endog hjerteanfald.

Som med hypothyroidisme, kan hyperthyroidisme være til stede, ofte uden den klassiske, lærebogs symptomer.

Så alle, der har nogen af disse kardiale symptomer, der ikke let kan forklares, bør få foretaget en blodprøve.

 

Behandling af hyperthyroidisme (højt stofskifte)

Den “bedste” måde at behandle hyperthyroidisme er kontroversiel. De fleste læger vil straks vælge behandling af højt stofskifte med tilførsel af radioaktivt jod, derefter give patienten medicin for hypothyroidisme, da skjoldbruskkirtlen her, i de fleste tilfælde, ikke længere fungerer.

 

Kilder:
Klein I, Ojamaa K. Thyroid hormon og det kardiovaskulære system.
https://www.verywell.com/thyroid-disease
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 17.02.2017
Opdateret 28.02.2017

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »