Er din læge bekendt med adfærdsmæssige problemer?

Voksen ADD / ADHD er en meget almindelig tilstand med over 3 millioner tilfælde om året i USA alene. Derudover er der flere og flere mennesker der oplever depression og/eller hjerne tåge (uklarhed). Gælder noget af dette for dig? Vidste du, eller har din læge fortalt dig, at stofskiftehormoner kan påvirke din adfærd? Ubalancer i din skjoldbruskkirtel kan påvirke den kognitive funktion, ændre vores opfattelser, opmærksomhed, ræsonnement og hukommelse, og kan helt sikkert påvirke vores adfærd og efterligne symptomer der almindeligvis er fejlagtige som hyperaktivitet eller depression. Når disse symptomer forekommer, vil de fleste af os tro, vi har brug for en psykiater, ikke en fysisk helbredsundersøgelse.

Thyreoideahormoner (stofskiftehormoner) kan være kompromitterede hos personer, der har oplevet kronisk stress, yoyo slankekure, fedme, eller insulinresistens. Mennesker med sygdomme som fibromyalgi, kronisk træthedssyndrom, autoimmun sygdom, PMS symptomer, er mere tilbøjelige til at udvikle stofskifteproblemer.

 

Skjoldbruskkirtlen

Thyreoideahormoner styrer vores stofskifte, vores kropstemperatur, hjertets sundhed, vores nyrer, det reproduktive system, og vores hjerne. Det er blevet mere og mere tydeligt, at skjoldbruskkirtlens funktion påvirker både hjernen og vores adfærd væsentligt. Mange symptomer på ubalancer i vores stofskiftehormoner kan være meget lig dem vores læge kalder for mental sundhed.

 

Personer med hyperthyroidisme (højt stofskifte) kan opleve meget lignende symptomer som ses ved ADD eller ADHD.

Symptomerne på hyperthyreoidisme kan bl.a. omfatte:

 • Angst eller spænding
 • Man bliver distraheret
 • Overaktivitet
 • Irritabilitet eller spænding
 • Følelsesmæssig labilitet
 • Følsomhed over for støj
 • Ingen appetit
 • Søvnløshed

 

Personer med hypothyroidisme (lavt stofskifte) kan opleve symptomer som ligner symptomerne på depression eller andre psykiske lidelser.

Disse symptomer kan bl.a. omfatte:

 • Tab af initiativ i livet
 • Uklar tænkning
 • Depression (optræder undertiden paranoid)
 • Tab af hukommelse
 • Hjerne tåge
 • Dårlig koncentration
 • Besvær med at udtale ord

 

Blodprøver for problemer med skjoldbruskkirtlen

Mange læger vil bestille blodprøver for at tjekke skjoldbruskkirtlens hormonniveauer. Desværre vil de fleste læger kun bestille en grundlæggende prøve, såsom TSH (Thyreoidea stimulerende hormon). Denne prøve kan kun bestemme, hvor godt hypofysen kommunikerer med skjoldbruskkirtlen den måler ikke hormon niveauer eller aktivitet i kroppen. En TSH test kan tabe mange personer, der lider af hyperthyroidisme eller hypothyroidisme, hvilket igen får mange til at søge psykiatrisk hjælp for deres symptomer i stedet for at behandle hormon-ubalancen.

 

Der bør tages mere omfattende prøver, der omfatter flere stofskiftehormoner såsom:

 • Frit T4
 • Frit T3
 • Hormonbindende globulin (SHBG)
 • Anti-TPO for Hashimotos
 • TraB for Graves’

Se flere prøver under blodprøver på vores side her.

Disse prøver opdager og fortæller mere om niveauet og funktionaliteten af vores stofskiftehormoner.

 

Behandling lavt stofskifte

Animalsk hormonbehandling (Thyroid) kan være et valg i behandling for hypothyroidisme. eller Synthroid (i Danmark Euthyrox eller Eltroxin)  I visse tilfælde af hypothyroidisme vil patienter ikke være i stand til at konvertere hormonet T4 til det aktive hormon T3, som er nødvendigt for at skabe balance mellem skjoldbruskkirtlens hormonniveauer.

Behandling højt stofskifte

Behandling af hyperthyroidisme, kan indbefatte antithyroid medicin (højt stofskifte medicin), beta-blokkere, eller radioaktiv jodbehandling. Disse medikamenter har forskellige indvirkninger på skjoldbruskkirtlen. Antithyroid medicin reducerer de overskydende stofskiftehormoner, der produceres. Betablokkere behandler symptomer såsom hurtig hjerterytme eller hjertebanken. Radioaktivt jod, indtages gennem munden, absorberes af skjoldbruskkirtlen for at reducere størrelsen af kirtlen, og sætte skjoldbruskkirtlens aktivitet ned. En thyroidektomi (fjernelse af en del af eller hele skjoldbruskkirtlen) må kun anvendes i alvorlige tilfælde og bør være den sidste mulighed i behandling af hyperthyreoidisme.

Behandlingen kan også omfatte ernæringsmæssigt supplement for at afbalancere hormonerne, forbedre immunsystemets funktioner og reducere inflammation. Selen kan reducere antistoffer og give anti-inflammatoriske fordele.

Kosttilskuddet L-Carnitin har vist sig at hjælpe med det øgede cellulære behov skabt af hyperthyroidisme, vende eller forebygge symptomer på sygdommen. Lav dosis naltrexon (LDN) kan været meget vellykket på en markant nedsættelse af antistoffer hos mennesker behandlet for autoimmune sygdomme såsom Hashimotos thyroiditis og Graves’.

At komme til bunds i, hvad der kan påvirke dit humør eller din adfærd er meget vigtigt. En undersøgelse og blodprøver bør altid ske, før der søges psykiater til behandling af dine følelsesmæssige symptomer. Hvis det er skjoldbruskkirtlens ubalancer der forårsager din hyperaktivitet, angst, eller depression, ville det være langt mere fordelagtigt at søge læge og behandle de ubalancerede hormoner snarere end at tage antidepressive eller andre lægemidler, som er så almindeligt ordineret i dag.

Kilde:
https://www.holtorfmed.com
Frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 25.07.2016
Opdateret 30.05.2017

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »