Skjoldbruskkirtlen- kæber & tænder

35250516_sSammen med hypofysen, binyrerne, hypothalamus, biskjoldbruskkirtlerne, pinealkirtlen, og de reproduktive kirtler, som omfatter æggestokke og testikler, er skjoldbruskkirtlen en del af vores krops endokrine system, der producerer de hormoner, vi skal leve af.

Skjoldbruskkirtlen skaber to vigtige hormoner, nemlig Thyroxin T4, og Liothyronin T3, to hormoner afgørende for vores energiproduktion. Skjoldbruskkirtlen er formet som en sommerfugl, det sidder i bunden af halsen og kan mærkes, hvis den forstørres eller indeholder store knuder.

Hvis skjoldbruskkirtlen har funktionsfejl, enten over eller underaktiv, kan et væld af sundhedsmæssige problemer opstå. Skjoldbruskkirtlen er så vigtig, fordi den påvirker så mange organer i vores krop:

Problemer med tør hud, intolerance over for kulde, lav energiomsætning, formindsket fordøjelse der kan føre til forstoppelse, tørt eller skørt hår og negle, problemer med talefunktionen, hjerteproblemer, søvnløshed, øget risiko for infektioner, muskel og ledsmerter, allergi og udslæt, lungeproblemer, problemer med det reproduktive system (påvirker både sexlyst, samt fertiliteten hos begge køn), problemer med at tabe sig og vægtøgning. Desuden kan det bidrage til mentale problemer, såsom depression, angst og meget mere. En underaktiv skjoldbruskkirtel kan også skabe problemer med tænderne og tandkødssygdomme, som beskrevet nedenfor.

 

Hvad har skjoldbruskkirtlen brug for, for optimal sundhed

En bred vifte af næringsstoffer og mineraler er nødvendige, for skjoldbruskkirtlen. De indbefatter specifikt;

  • Mineraler (zink, selen, magnesium, jod)
  • Vitamin A, B og D
  • Essentielle fedtsyrer, fx Omega-3 fedtstoffer

 

Hvordan opstår problemerne

Der er mange bidragydere til skjoldbruskkirtlens funktionsfejl, såsom;

  • Mangelfuld kost, med masser af sukker og forarbejdede fødevarer
  • Forbrug af uhensigtsmæssigt forberedt korn (dvs. stor produceret mel og korn, der er harskt og ofte indeholder fluorid og bromid, som begge er giftige for skjoldbruskkirtlen)
  • Overforbrug af rodfrugter, kål, broccoli, sennep og grønkål, sojabønner (medmindre gærede i retter som miso), og jordnødder (peanuts)
  • Miljømæssige toksiner (såsom kviksølv, kobber) som overbelaster kroppen
  • Stress og mangel på hvile
  • Stærke følelser, der er undertrykt
  • Fødevareallergi, Cøliaki, Candida

 

Det er vigtigt at sørge for, at passende blodprøver tages, og at de bliver ordentligt analyseret

Tragedien er at hypothyreose (lavt stofskifte) faktisk bliver overset, simpelthen fordi de fleste læger kun tester for TSH (eller thyreoidea stimulerende hormon, der produceres af hypofysen, der fortæller skjoldbruskkirtlen at den skal fremstille flere skjoldbruskkirtelhormoner), snarere end også herunder både frit T3 og frit T4 i deres test, så sørg for at spørge din læge om disse blodprøver. Det er blevet observeret, at mange mennesker har TSH niveauer, der ser normale ud, men når frit T3 og frit T4 kontrolleres, bliver dybere problemer afdækket, til skade for de mange patienter, der går udiagnosticeret.

Hypothyroidisme kan påvirke tandsundhed ved enhver alder dvs. ikke kun voksne, men selv små børn i voksealderen

 

Potentielle virkninger hos børn

Hvis skjoldbruskkirtlen ikke fungerer optimalt, er det muligt, at kæbe eller tænder i almindelighed ikke kan udvikle sig som de gør hos raske børn, dette bidrager bla. til huller i tænderne. Hypothyroidisme kan også føre til irriteret eller hævet tandkød, flere hulrum, og generelt forsinket tand udvikling.

 

Potentielle virkninger for voksne

Den største risiko for infektion (eller mindsket evne til at bekæmpe den) nedsat evne til at helbrede væv og dårlig cirkulation, og andre faktorer bidrager til nedsat tandsundhed hos hypothyreoide voksne. Dette er blevet rapporteret så langt tilbage som 1888. Huller i tænderne, tænder der pludselig brækker, svampet tandkød, blødning og endda vigende tandkød kan være bundet til stofskifte-problemer hos de fleste patienter, der lider af hypothyroidisme.

Endvidere, fordi hypothyroidisme kan bidrage til kæbe-muskelspasmer, muskelspændinger og smerter, kan det fremover også spille en rolle i udviklingen af dysfunktion i bidet.  Et team af læger bestående af tandlægen dr Harold Gelb, endokrinolog Dr. Sonkin og muskelsmerte specialist Dr. Kraus har fundet, at spørgsmålet om tænder kan løses ved at behandle problemerne med skjoldbruskkirtlen.

Se også dette link på vores hjemmeside omhandlende tænder 

Kilde:
http://www.metaboliceffect.com
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 20. juli 2015
Opdateret 11.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »