Forbindelsen mellem plastik vandflasker, P-piller og din skjoldbruskkirtel
Af Suzy Cohen, America’s Farmaceut

Den store usandhed i konventionel medicin er, at stofskiftesygdomme let opdages, men sandheden er, at mere end halvdelen af mennesker med sygdom i skjoldbruskkirtlen går udiagnosticerede rundt på grund af uhensigtsmæssige blodprøver. Der er en masse snak om TSH (thyreoidea stimulerende hormon) blodprøven, og hvordan den er relativt ubrugelig til at opdage stofskiftesygdom. Det er temmelig almindelig viden i disse dage, og flere læger er begyndt at tage ”frit T3″ i stedet. Denne prøve er absolut mere betegnende for skjoldbruskkirtlens status, og dog kan imidlertid selv denne blodprøve mislykkedes nogle gange. Dette kan skyldes indtagelse af orale præventionsmidler, din generelle helbredstilstand, hormonbehandling, hormonladet kød eller at drikke fra plastik vandflasker.

Stofskiftesyge bliver rask væk fejldiagnosticeret med leddegigt, kronisk træthedssyndrom, fibromyalgi, depression eller mentale lidelser. Du kan blive fyldt med en masse potente medikamenter, henvisninger til psykiatere, smertestillende specialister og reumatologer, der fører til års smerte med store omkostninger, for patienten.

Alle, fordi du ikke blev taget alvorligt, eller ikke fik taget de rigtige blodprøver fra starten af diagnosen.

Drikkevand fra plast vandflasker, eller indtagelse af P-piller kan forårsage hypothyroidisme (lavt stofskifte) fordi man hæver niveauet af hormonet østrogen i kroppen. Det samme kan siges om overgangsalderens lægemidler, der indeholder de samme syntetiske østrogen ingredienser, eller indtag af kød, der er injiceret med østrogen hormoner.

Disse hormoner – uanset hvordan du får dem, vil hæve kroppens niveau af østrogen. Når du har forhøjet østrogen, har du for mange transportører, eller forbindelser, der kan binde sig op på dine aktive stofskiftehormoner, (det gør det vanskeligt for dine hormoner og binde sig til de trillioner af celler, hvor de revitaliserer sig).

 

Førerhusene i din blodbane, videnskabeligt kaldet “thyroid bindende globulin” eller TBG er navnet på en bestemt transportør, der driver dine stofskiftehormoner rundt i blodet, for derefter at lande i dine celler. Det høje østrogen øger TBG og sænker din skjoldbruskkirtels hormon aktivitet. Den enkle løsning er at drikke fra glasflasker og anvende alternative metoder til p-piller.

TBG og T4 (thyroxin) er uadskillelige venner her. Når TBG er høj og frit T3 er lavt, vil du have symptomer på hypothyroidisme. Her er det ofte forbundet med østrogen dominans, eller et højt østrogen tal. (Østradiol, premarin) og endda høje doser af østrogene urter som sort cohosh, diadzein, genistein, soja kosttilskud og sojamælk vil påvirke dit østrogen tal.

Jo mere østrogen du har i kroppen, jo mindre sandsynligt er det, at du kan nedbryde ovenstående optimalt. Hypothyroidisme (lavt stofskifte) er en risikofaktor omkring et barns for tidlige fødsel, lav fødselsvægt, abort og dårlig føtal neurologisk udvikling (lav intelligens), så det er meget vigtigt for dig, at optimere din hormonfunktion, især hvis du er gravid eller planlægger at blive gravid.

 

Kønshormonbindende globulin eller SHBG

Dette er en blodprøve der vurderer SHBG. Hvad har “kønshormon” at gøre med stofskiftehormoner? En masse. Denne blodprøve svarer på 3 ting, østrogen, insulin eller stofskiftehormoner. De korrelerer direkte/har direkte forbindelse. Hvis SHBG er lav, betyder det en af tre ting. Du har enten:

 

  • Reduceret østrogen
  • Høje niveauer af insulin
  • Lavt stofskiftehormon niveau

 

Det bedste sted at starte, er at få et hormon niveau på østrogen. Derefter SHBG blodprøve. Hvis den fortsat er lav, betyder det at du mangler stofskiftehormon. Hvis du tager stofskiftehormoner og SHBG hormonerne ikke stiger, kan du være stofskiftesyg.

Referenceområdet afviger men når der siges “lav” SHBG menes mindre end 70 for en kvinde, og mindre end 30 for en mand, det angiver, at du har enten lavt østrogen eller lavt stofskiftehormon niveau (eller eventuelt begge dele). Du kunne måske nyde godt af T3 liothyronin, eller Thyroid medicin (i modsætning til mono-T4 medicin). Dette vil helt sikkert hjælpe til med at nedbringe SHBG.

 

Thyroid globulin eller TBG

ppilleDette er en blodprøve der vurderer, hvor mange markører, du har i dit blod. P-piller øger din TBG det er derfor, du kan have det værre, hvis du tager disse piller. 

 

Hvad kan du gøre nu?

Der er er enkle ting, du kan gøre for at få det bedre, reducere niveauet af østrogen i kroppen og samtidig forbedre stofskiftehormon niveauerne. Her er nogle ideer til at hjælpe dig tilbage på sporet:

  • Skift eventuelt dine vandflasker ud med glasflasker
  • Find en alternativ form for prævention, fordi P-piller øger TBG
  • Overvej T3 Liothyronin eller Thyroid i stedet for mono T4 Levothyroxin.

Kilde:
http://hypothyroidmom.com/
Uddrag frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 17.12.2014
Opdateret 11.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »