Livet efter fjernelse af din skjoldbruskkirtel

Fysisk gendannelse

24463884_sEfter enhver operation har kroppen brug for tid for at komme sig og såret til at heles. Du har måske smerter og stivhed rundt om halsen. For at undgå enhver belastning på såret, bør du ikke løfte tunge genstande omkring 2 uger efter skjoldbruskkirtlens fjernelse. Hvis du arbejder, er det en god ide at tage fri efter din operation. De fleste mennesker er i stand til at gå tilbage til arbejdet omkring 2 uger efter deres operation. Men dette vil afhænge af, hvor anstrengende dit arbejde er. Hvis du har fået lymfeknuder fjernet fra din hals, kan du blive nødt til at tage op til 8 ugers fri.

Hvis musklerne i din hals er ømme og stive, vil det sikkert være vanskeligt at se fra side til side. Så det er ikke en god ide at køre bil, indtil du nemt kan dreje hovedet uden ømhed. Dette vil vare mindst en uge efter kirurgi eller længere.

Efter et par uger, bør enhver stivhed i nakke og skulder være meget bedre. Hospitalets fysioterapeut kan give dig råd om, hvordan du kan udføre nogle blide nakke og skulder øvelser efter operationen. Øvelserne er for hjælpe med til at forhindre permanent stivhed. Sørg for at gøre øvelserne hver dag, eller så ofte du har fået at vide af fysioterapeuten. Hvis du fortsat har problemer, kontakt din læge eller speciallæge.

Det er vigtigt at være tålmodig med dig selv, det forventes at tage lidt tid at komme sig. Skjoldbruskkirtel kirurgi er en større operation. Det vil tage nogen tid at helbrede og justere bagefter. Hvis du er bekymret over noget, så lad din læge vide det.

Du vil du være i stand til at lave de fleste af de ting, du gjorde før operationen. Opsvinget varierer, og kan tage længere tid for nogle mennesker.

 

Mulige problemer

 1. Der er en række mulige problemer, du måtte have efter din operation;
 2. Hæs stemme
 3. Du bør indtage calcium, hvis dine biskjoldbruskkirtler ikke fungerer korrekt, eller at de er blevet fjernet
 4. Du bør tage stofskiftemedicin hvis din skjoldbruskkirtel er blevet fuldstændig fjernet
 5. Du kan have hævelse, følelsesløshed og ømhed efter operationen og har brug for en blød kost
 6. Der kan forekomme infektion i såret

 

 Hæs stemme

Du har måske en hæs stemme efter operation, hvis den nerve der styrer din stemme er beskadiget under operationen. Skjoldbruskkirtlen ligger tæt på dit strubehovedet (larynx). Så de nerver, der ligger op til strubehovedet kan blive påvirket under operationen. Efter din operation, kan du opleve, at din stemme lyder lidt anderledes.

Din stemme kan være hæs, og du kan have svært ved at sige høje lyde. Andre mennesker lægger ikke mærke det, så meget som du selv gør. Din sangstemme kan også være anderledes. Normalt forbedres den hæse stemme inden for et par uger, og din sangstemme vil komme sig. Men i omkring 1 ud af hver 100 personer, der har gennemgået denne operation, kan stemme ændringerne være permanente. Det er meget sjældent at udvikle mere alvorlige problemer, såsom vedvarende, total tab af stemmen.

 

Ændrede calcium niveauer

Biskjoldbruskkirtlerne kan ofte påvirkes af operationen. Disse er små sarte kirtler, der ligger på bagsiden af ​​skjoldbruskkirtlen. De bidrager til at kontrollere niveauet af calcium i blodet. Hvis biskjoldbruskkirtlerne ikke fungerer korrekt, kan dine calcium niveauer falde under det normale. Hvis dette sker, vil du nødt til at tage calcium tabletter og eventuelt ekstra D-vitamin.

Hvis du har lavt calcium i blodet, kan du have trækninger eller rykkende muskler (muskel spasmer). Lavt calcium forekommer hos mellem 1 og 3 ud af 10 mennesker, der har en fået foretaget operation. Det er normalt kun midlertidigt, og biskjoldbruskkirtlerne vil normalt begynde at arbejde igen inden for 6 til 8 uger efter operationen. Dog kan lave calcium niveauer undertiden blive permanente.

 

Skjoldbruskkirtel hormoner

Hvis du har fået hele din skjoldbruskkirtel fjernet, vil du være nødt til at tage lavt stofskifte tabletter for at erstatte de hormoner, din skjoldbruskkirtel normalt ville lave. Skjoldbruskkirtelhormoner er nødvendige for at opretholde din krops processer. Dette kaldes dit stofskifte. Uden skjoldbruskkirtel hormoner, vil du føle dig meget træt og mangler energi. Du bliver nødt til at tage disse tabletter hver dag, resten af ​​dit liv.

Du er nødt til at få taget regelmæssige blodprøver, for at holde styr på hormon niveauerne i blodet. Din læge kan ændre dosis af din tablet, hvis dine hormon niveauer er for høje eller for lave.

 

Diæt

Lige efter operationen, vil din hals sandsynligvis være opsvulmet og kan føles hård og følelsesløs. Dette er normalt og vil gradvist blive bedre, som dine sår heler. Det kan tage et par uger eller mere. Når din hals er øm, kan du opleve, at du har brug for at spise fødevarer, der er bløde og lette at sluge. Sørg for at du spiser langsomt og har masser at drikke under og efter måltiderne.

Væsker kan hjælpe med at blødgøre din mad og undgå blokeringer. Det kan være nyttigt at bruge en blender til at behandle faste fødevarer. Du vil opdage, at du kan spise de fleste af dine livretter, men kan være nødvendigt at foretage et par ændringer her og der. Her er nogle forslag til en blød kost;

 

 1. Brug saucer – fugtige fødevarer er lettere at sluge end tørre
 2. Langsom tilberedning blødgør kød og grøntsager
 3. Hak kød og grøntsager i en foodprocessor før eller efter tilberedning
 4. Blend vegetabilske gryderetter eller karryretter for at lave velsmagende supper

 

Det er vigtigt, at du spiser en nærende kost for at hjælpe med healing. Hvis du har problemer med at spise, kan en diætist hjælpe. Med dagligdags problemer, såsom kost problemer, er det ofte er med til at få rådgivning fra folk, der er i samme situation som dig.

 

Sårinfektion

Sårinfektion er en mulig komplikation efter en operation, men det er usædvanligt efter fjernelse af din skjoldbruskkirtel. For at hjælpe med til at forhindre en infektion, når du er hjemme, er det vigtigt at;

 1. Lad dine forbindinger forblive på plads, indtil du får at vide at du kan få dem fjerne
 2. Hold din hals og såret rent og tørt, indtil det er fuldstændig helet
 3. Giv din hals luft, når muligt, men undgå direkte sollys på området
 4. Undgå svømning, indtil dit sår er helet
 5. Undgå at lægge pres på såret

Du kan tage bad eller brusebad, men sørg for at holde dit halsområde tørt med et rent håndklæde de første uger efter operationen. Mens dit sår heler, er det en god ide, at undgå steder, hvor du kan udsættes for infektioner, såsom forkølelse.

Det kan hjælpe til at gnide i en lille mængde af ikke parfumeret fugtighedscreme på dit ar, når såret er helet. Dette hjælper med til, at blødgøre huden omkring såret og forebygger tørhed mens det heler.

Hvis din hals begynder at blive rød, hævet eller mere smertefuld, eller hvis du får feber, eller det siver fra såret, kontakt da din læge med det samme. Du har måske en infektion og har brug for antibiotika for at stoppe infektionen.

 

Kilde:
http://www.cancerresearchuk.org
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 26.5.2015
Opdateret 11.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »