Kolde hvide hænder – en træg skjoldbruskkirtel

 

En følelse af kulde i hænder og/eller fødder, eller følsomhed over for kulde, er en fælles klage for mennesker med hypothyroidisme (lavt stofskifte). Kolde ekstremiteter, vil normalt falde betydeligt efter du har modtaget passende behandling for din underaktive skjoldbruskkirtel .

Dog fortsætter symptomerne hos nogle patienter. Når kolde hænder og/eller fødder vedvarer, bør du undersøges for Raynauds syndrom, der kan føre til en afbrydelse af blodgennemstrømningen til fingre og tæer (og undertiden næse og ører), på grund af spasmer i blodkarrene. Anfaldene kan vare fra få minutter op til nogle timer.

 

Følgende kan udløse Raynauds:

At gå udenfor i lave temperaturer
Holde på en kold drik
Opholde sig i et værelse med aircondition
Putte hænderne under koldt vand
Følelsesmæssig stress

 

Under et Raynauds angreb, bliver det ramte område typisk hvidt, og da ilten ikke når ekstremiteterne, kan de blive  blå. Du kan føle en snurren eller en smertefuld dunken, og det ramte område kan svulme op. Symptomerne kan ophøre hurtigt, eller de kan vare i timevis.

Raynauds er en sygdom som kan ses alene, men kan også vise sig som en “sekundær” sygdom sammen med andre autoimmune sygdomme herunder;

  • Hashimotos
  • Graves’
  • Lupus
  • Sjøgrens syndrom
  • Sklerodermi
  • Rheumatoid arthritis, blandt andre

Symptomer

I koldt og fugtigt vejr bliver fingrene afkølede. Efter nogen tid bliver fingrene blege eller helt hvide. Fingrene kan også føles døde og stive. Typisk er det kun nogle fingre fx. 3. og 4. finger eller 4. og 5. finger på den ene eller på begge hænder. Når man får varmet hænderne op igen, bliver de hvide fingre først blålige og siden højrøde ledsaget af prikken eller smerter i fingrene. Efter nogen tid bliver fingrene igen helt normale. Mellem anfald er der ingenting at se eller føle.

 

Hvordan er langtidsudsigterne?

Selvom Raynauds anfald kan være generende og gøre ondt, så er anfaldene ufarlige. Tilstanden fører ikke til andre konsekvenser end det, der mærkes under anfaldene. De fleste vil dog opleve en langsom forværring af tilstanden, efterhånden som tiden går.

Hvis anfaldene opstår i forbindelse med arbejde i koldt og fugtigt miljø, vil det være en god ide at skifte til et job, hvor du ikke udsættes for kulde og fugt. Ved valg af arbejde er det en god ide at tænke på sygdommen. Man bør for eksempel undgå at arbejde udendørs i streng kulde. Man bør også undgå jobs, som kræver hyppig brug af vibrerende værktøj.


Hvordan undgår jeg at få eller forværre Raynauds syndrom?

Man ved ikke, hvorfor nogle mennesker får “kramper” i blodkarrene til en eller flere fingre. Man ved derfor heller ikke, hvordan man helt kan undgå sygdommen. Men har du tendens til hvide fingre, kan det ofte undgås, hvis du klæder dig varmt på med varme handsker og støvler.

Kilde:
http://thyroid.about.com
https://www.sundhed.dk
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 21.11.2014
Opdateret 11.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »