Skjoldbruskkirtlen i samarbejde med hjerne og krop

Skjoldbruskkirtlen producerer fire hormoner – T1, T2, T3 og T4 samt Calcitonin- de regulerer alle processerne, ved energi-frigivelse i kroppens celler.

Dit stofskifte – reguleres af hypothalamus, hypofysen i hjernen samt skjoldbruskkirtlen (i halsen) men den faktiske frigørelse af energi opstår inde kroppens enkelte celler. Det er her skjoldbruskkirtlens rolle bogstaveligt mærkes.

Hver celle har en “energi frembringende station”, som kaldes mitokondrier, de anvender enzymer til at kombinere karbon, hydrogen og oxygenatomer, der danner kuldioxid og vand, og frigiver kemisk energi.

 

Hvad er det skjoldbruskkirtlen gør i energi processen

Skjoldbruskkirtlen producerer hormoner, der gør to vigtige ting:

  • De hjælper de nødvendige enzymer og elektrolytter til at passere ind i vores celler
  • De hjælper de faktiske processer i energiproduktionen i mitokondrierne


Fire typer hormoner er involveret:

T4 (tetraiodthyronin eller thyroxin); T3 (tri-iodthyronin eller liothyronine); T2 (di-iodthyronin) og T1 (mono-iodthyronin), samt Calcitonin.

 

Hvad betyder Thyroxin (T4) i kroppen

Skjoldbruskkirtlen ”laver” mere af dette hormon end noget andet hormon (15 gange mere T4 end T3), men det er hovedsagelig inaktivt, indtil det omdannes til T3. T4 Thyroxin rejser rundt i kroppen i blodbanerne, indtil der er brug for det – f.eks.når kroppen er kold, og har brug for at blive varmet op.

Hypothalamus, der fungerer som en slags grænseflade mellem hjernen og det endokrine system, reagerer på beskeden “Jeg er kold”, et budskab der vil frigive TRH (thyrotrophin release hormon). Dette rejser i blodbanen til hypofysen, som opfanger “budskabet”, og producerer TSH (thyreoidea stimulerende hormon). Skjoldbruskkirtlen vil derefter producerere T4 (thyroxin), og herfra går det i blodbanen.

Skjoldbruskkirtlen producerer faktisk en smule T3 på dette tidspunkt for at danne øjeblikkelig energi. Dette er snart brugt op, men det giver en meget kortsigtet “øjeblikkelig løsning” for kroppen, mens kroppen venter på T4, der derefter konverteres til T3.

Hvad sker der med thyroxin (T4) når det omdannes i blodet

Hver T4 forbindelse har fire jod-molekyler; T3 har tre jod-molekyler, T2 har to og T1 har en. Når T4 skal konverteres, fjerner deiodinasing enzymet et af sine fire jod molekyler, idet det samles til tre – at omdanne T4 til T3. Dette er den aktive form af hormonet.

I en langt mindre andel af konverteringen fjerner enzymet en anden jod molekyle, hvilket resulterer i ”reverse T3″ (RT3) molekyle. Dette er et omstridt område i endokrinologi, nogle læger mener, at kroppen kan producere alt for meget RT3 over lange perioder, mens andre mener, det er usandsynligt eller helt umuligt.

 

Hvad gør Tri-iodthyronin (T3) når det først er i blodet

T3 har fem gange så meget metabolisk magt end T4, og omkring 80% af T3  fremstilles af T4, ved omdannelse i bl.a. lever og nyrer (kun den lille indledende “hit” af T3 energi frigivet af skjoldbruskkirtlen som svar til TSH).

T3 hæver det basale stofskifte i alle celler i kroppen. T3 øger også nedbrydningen af fedt, stimulerer proteinsyntese og nedbrydning, stimulerer bl.a. hjerte og muskler.

Bekæmpelse-eller-flugt hormonerne (catecholaminerne) er binyrehormoner som hjælper til med at forklare, hvorfor binyrebarkinsufficiens kan spille en så vigtig rolle i driften af skjoldbruskkirtlen og T4 til T3 konverterings-proces.

T3 giver din krop energi; det er ligesom brændstof til maskinrummet i kroppen.

 

Hvad med T1 og T2 – hvad gør de

Begge disse hormoner leveres som en del af den animalske Thyroid hormonbehandling, når skjoldbruskkirtlen er syg, men udgør ikke en del af standardiseret medicinsk behandling, fordi mange læger mener, at de ikke spiller nogen rolle i de metaboliske processer.

Indtil for nylig, menes T1 og T2 ikke at spille en rolle som en del af konverteringsprocessen uden nogen egentlig effekt. Imidlertid har T2 vist sig at have en stimulerende virkning på aktiviteten af enzymet, der omdanner T4 til T3; med andre ord, det hjælper i den vitale konverteringsproces.

Det menes også effektivt at øge levermetabolisme og metabolisme i hjerte, muskelvæv og “brunt fedt” (det fedt, der brændes væk, snarere end lagres i kroppen). T2 kan også hjælpe i fordelingen af fedt, når det ikke nedbrydes i musklerne.

Kilde:
https://suite.io
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 1. januar 2016
opdateret 11.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »