Glem ikke at checke din skjoldbruskkirtel

 

 

Kræft i skjoldbruskkirtlen

En af de største misforståelser omkring skjoldbruskirtelkræft er, at det er den “gode kræft”.  Hvordan kan nogen tro, at der er en sådan ting som en god kræft? Behandlingerne kan variere afhængigt af typen af kræft og kan omfatte strålebehandling, kemoterapi, radioaktiv jodbehandling, kirurgi – for derefter at skulle indtage livslang daglig medicin. Dette er dog ikke altid tilfældet. Visse former for skjoldbruskkirtelkræft er ekstremt aggressiv og vanskelig at behandle. Skjoldbruskirtelkræft er ikke den “gode kræft”.

 

Hvad er skjoldbruskkirtlen?

Skjoldbruskkirtlen er en lille sommerfugleformet kirtel placeret i ​​halsen under adamsæblet. Selvom kirtlen er lille, er den en vital del af kroppen, og når den ikke fungerer korrekt, efterlader den os i en meget dårlig tilstand.

Skjoldbruskkirtlen er en del af det endokrine system, en samling af kirtler, der udskiller de nødvendige hormoner i kredsløbssystemet. Det er skjoldbruskkirtlens job at producere/udskille stofskiftehormonerne i blodet, der bæres til hvert væv i kroppen. Dette lille men meget integrerede system producerer hormoner, som påvirker næsten alle dele af kroppen. Disse hormoner holder metabolismen afbalanceret, samtidig med at den opretholder en sund funktion af vigtige organer som hjerne, nyrer, lever og hjerte.

Enkelt sagt, denne lille kirtel gør et stort arbejde.


Hvad er skjoldbruskkirtelkræft? (Thyreoidea cancer)

Det enkleste svar er kræft, som udvikler sig fra skjoldbruskkirtlen. Der er forskellige typer af skjoldbruskkirtelkræft, som omfatter papillær, follikulær, medullary og anaplastic. Af de fire nævnte er de to mest almindelige papillære og follikulære.

Papillært karcinom, som er den mest almindelige, tegner sig for ca. 80% af alle tilfælde. Den betragtes som en langsomt voksende kræft, der udvikler sig fra follikulære celler, og hvis de efterlades ubehandlet, spredes de ofte til lymfeknuderne i halsen. Follikulære celler er de celler i skjoldbruskkirtlen, der er ansvarlige for at skabe og udskille stofskiftehormonerne.

Follikelcarcinom, som tegner sig for 10-15% af alle tilfælde, er lidt mere aggressiv end papillær. Den stammer også fra follikulære celler, dermed navnet, men vil sjældent spredes til de omkringliggende lymfeknuder. I stedet er det mere sandsynligt at den spreder sig til andre organer. Follikulær carcinom er ikke særlig almindelig, dog findes den i områder af verden med et lavt indtag af kostholdig jod.

Både papillært og follikulært carcinom betragtes som differentierede skjoldbruskkirtelkræft. Dette betyder, at kræftcellerne ser ud og virker som normale celler.

Medulært karcinom er mindre almindeligt, der tegner sig for 2-3% af alle former for skjoldbruskkirtelkræft.

Anaplastisk karcinom udgør kun ca. 1% af kræft i skjoldbruskkirtlen. Det er en af ​​de hurtigst voksende tumorer.


Hvor almindelig er kræft i skjoldbruskkirtlen?

American Cancer Societys seneste estimater for skjoldbruskkræft i USA i 2017 er:

Ca. 56.870 nye tilfælde af skjoldbruskkirtelkræft (42.470 hos kvinder og 14.400 hos mænd)
Ca. 2.010 dødsfald (1.090 kvinder og 920 mænd)

 

Hvad er symptomerne på skjoldbruskkirtelkræft?

Skjoldbruskkirtelknuder er meget almindelige. De fleste er godartede (ikke kræftfremkaldende).

Skjoldbruskkirtelkræft er normalt smertefrit og uden symptomer i sit tidlige stadie.

Nogle symptomer, der kan forekomme, omfatter:

 • Kronisk hoste
 • Besværet vejrtrækning og åndenød
 • Svært at sluge
 • Følelse af en “klump” i halsen
 • Nodul (knude) eller vækst i halsen
 • Unormalt stor lymfeknude
 • Halssmerter
 • Hæshed 

 

Trin for trin – check af din skjoldbruskkirtel

Det mest almindelige symptom er en knude eller hævelse foran på halsen, eller på siderne af halsen. Denne undersøgelse kan hjælpe med at lokalisere knuder eller forstørrelser, der kan skyldes struma, herunder godartede knuder, eller skjoldbruskkirtelkræft.


Du skal bruge: Et spejl og et glas vand

 1. Se dig selv i spejlet
 2. Placer dig selv foran spejlet på en måde, så du tydeligt kan se din hals. Fjern enhver form for tøj eller beklædning, der dækker din hals som tørklæder, slips, sweater, kraver, smykker osv.
 3. Læn hovedet tilbage Mens du stadig holder øje med halsen, vipper du hovedet tilbage, så din hage peger opad og din næse er rettet mod loftet
 4. Synk lidt vand – fortsæt med at holde den strakte position, tag en tår vand (kun en lille mængde er nødvendig) og slug
 5. Se på halsen – når du synker, skal du kigge efter udbulning, fremspring eller knuder. Dit primære område bør være omkring skjoldbruskkirtlen, der ligger tættere på kravebenet. Du må ikke lade dig narre af den naturlige udbulning af Adams æblets placeret i midten af halsområdet. Skjoldbruskkirtlen er specifikt placeret under Adams æblet og over kravebenet. (Gentag så mange gange som du føler er nødvendigt)
 6. Undersøg din hals med dine hænder – føl omkring skjoldbruskkirtlen med begge dine hænder. Selvom du ikke ser noget fremspring, er det vigtigt at følge op med fysisk berøring, som kan afdække for at se abnormiteter. (Gentag så mange gange som du føler er nødvendigt)
 7. Kontakt en læge, hvis der opdages et problem – hvis der opstår unormale buler, fremspring eller knuder, søg da hjælp hos din læge. Tilstedeværelsen af ​​sådanne uregelmæssigheder kan indikere en forstørret skjoldbruskkirtel eller knudepunkt. Begge bør inspiceres af en person, der er veluddannet, for at afgøre om der skal tages yderligere skridt

Om Kent Holtorf, MD
Dr. Kent Holtorf er medicinsk direktør for Holtorf Medical Group med klinikker i Los Angeles, Foster City, Atlanta og Philadelphia. Han er også grundlægger og direktør for non-profit National Academy of Hypothyroidism (NAH), der er dedikeret til formidling af ny information til læger og patienter om diagnose og behandling af hypothyroidisme (lavt stofskifte).Dr. Holtorf har personligt uddannet adskillige læger over hele USA ved brug af bioidentiske hormoner, hypothyroidisme, komplekse endokrine dysfunktioner og innovative behandlinger af kronisk træthedssyndrom, vægttab, fibromyalgi og kroniske infektionssygdomme, herunder Lyme-sygdommen. Han har været gæst på talrige tv-shows.Reference:
American Cancer Society. Nøglestatistik for skjoldbruskkirtelkræft. Hentet fra https://www.cancer.org/

Kilde:
http://hypothyroidmom.com/
Frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 5.09.2017

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »