Hvad sker der med din skjoldbruskkirtel når dine møbler og din elektronik indeholder flammehæmmere?23893630_s

Yngre kvinder udsat for kemikalier kaldet PBDE (polybromerede diphenylethere), kan have en højere risiko for at udvikle en træg skjoldbruskkirtel, ifølge en ny undersøgelse.

PBDE er flammehæmmende kemikalier, der anvendes i bl.a. tekstiler, møbler og elektronik.

“Hvad vi har fundet frem til er, at når mennesker udsættes for disse flammehæmmere er der en sammenhæng mellem PBDE og risiko for hypothyroidisme [lavt stofskifte],” siger lederen af undersøgelsen Youssef Oulhote, ph.d., forskningslektor ved Harvard School of Public Health.

I USA, er PBDE udfaset af produktionen ved frivillige aftaler mellem skaberne af flammehæmmere
og US Environmental Protection Agency. Alligevel kan kemikalierne blive hængende i produkterne i årevis.

 

Undersøgelsens detaljer
Oulhote og hans team kiggede på 745 kvinder indskrevet på Canadian Health Measures Survey, som omfatter kvinder i alderen 6 til 79. Han fokuserede på kvinderne i alderen 30 til 79 år, der havde PBDE i blodet, og han indhentede oplysninger om kvindernes stofskiftefunktion. Det viste sig, at 90 af kvinderne havde hypothyroidisme, diagnosticeret af deres læger, og at de indtog medicin for lavt stofskifte.

Forskerne finder en sammenhæng mellem niveauet for PBDE i blodet og lav skjoldbruskkirtel funktion. Stigningen i risikoen for lavt stofskifte afhang af, hvilken type PBDE der var i spil; der blev målt 9 forskellige typer flammehæmmere;

“De med påviseligt niveau af BDE100 var 80% mere tilbøjelige til at udvikle hypothyroidisme, end de uden påviselige niveauer,” siger Oulhote.

Undersøgelsen er offentliggjort i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Hvad sker der?
Risikoen var større for kvinderne i alderen 30 til 50 end over 50, fandt eksperterne. Dette giver mening, Oulhote siger, fordi ” folk som er mere end 50 år, ikke vil have været udsat for flammehæmmere før puberteten, som han mener kan være det kritiske vindue af følsomhed”. Kemikalierne var meget almindelige i 1970’erne, hvor de yngre kvinder var i puberteten, siger han.

Selvom der kan være mere end én mekanisme for, hvordan kemikalierne udløser stofskifteproblemer, siger han, hvad der kan ske, er, at kemien i flammehæmmere efterligner stofskiftehormonet, fordi det strukturelt ligner. Det kemiske bindes til receptorerne på skjoldbruskkirtlens hormoner, og processen forstyrrer det endokrine system.

 

Kemi og skjoldbruskkirtlens forbindelse
Den nye undersøgelse har forbindelse til anden forskning, fra dyreforsøg, hvor hensigten var at finde en sammenhæng mellem de kemiske produkter og stofskifteproblemer, siger Yawei Zhang, MD, ph.d., MPH, lektor i miljømæssig sundhedsvidenskab, Yale School of Public Health.

Undersøgelsen kan ikke bevise årsag/effekt, siger hun, på grund af dets design, så mere forskning er nødvendig for at bekræfte disse resultater. Alligevel siger hun, at det tilføjer værdifulde oplysninger. Hendes egen forskning har antydet, at forhøjet PBDE kan øge risikoen for kræft i skjoldbruskkirtlen.

Denne nye undersøgelse er identisk med mange andre undersøgelser, der finder PBDE kan forstyrre kroppens normale hormonbalance, siger Veena Singla, ph.d., forsker ved Natural Resources Defense Council, San Francisco. Udover effekten fundet med hensyn til skjoldbruskkirtlen, siger hun, ” at andre undersøgelser finder, at eksponering for PBDE tidligt i livet, især før fødslen, er forbundet med alvorlige problemer såsom IQ tab, hyperaktivitet, og lav fødselsvægt hos børn.”

 

Producentens mening
American Chemistry Council, som repræsenterer produkterne, har gjort gældende, at debatten er ensidig, og at, PBDE stort set er udfaset. De opretholder også, at brandsikring er vigtig.

 

Hvad kan du gøre som forbruger
For at minimere din eksponering, er det vigtigt at der bliver påsat en etiket på det enkelte produkt, som forklarer om der er flammehæmmere eller ej, siger eksperter.
I Californien- USA, blev en lov vedtaget sidste år; at møblerne der sælges skal have en label som fortæller købere, om produktet indeholder kemikalierne.

“Mange virksomheder herunder den nye Californien etiket på deres møbler sælges over hele USA og Canada,” siger Singla “, så forbrugerne skal kigge efter denne nye etiket og spørge i butikken eller hos producenten om produktet indeholder skadelige og unødvendige flammehæmmende kemikalier.”

Kilde:
http://www.endocrineweb.com
http://press.endocrine.org/
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 1. marts 2016
Opdateret 11.03.2019


Hvad gør vi i Danmark ?

Artikel fra ingeniøren http://ing.dk/artikel/vi-fylder-vores-boliger-med-giftige-flammehaemmere-til-ingen-verdens-nytte-134553

Miljøstyrelsen: https://mst.dk/kemi/kemikalier/fokus-paa-saerlige-stoffer/bromerede-flammehaemmere/

 

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »