Ekstremer ved stofskiftesygdom: Myxedema koma/skjoldbruskkirtel storm

Myxedema koma og skjoldbruskkirtel storm kan begge maskereres som sygdom i flere organsystemer. Begge kan også være dødelige.

Nogle stofskifteforstyrrelser er livstruende, og er som et resultat forbundet med betydelig sygelighed og endda død. Myxedema koma – den ene ende af det ”alvorlige” spektrum – kan defineres som kulminationen af ​​svær, ubehandlet hypothyreoidisme (lavt stofskifte). Desværre er det en vanskelig diagnose at stille. Personer med betingelsen er ikke altid i koma!

Der er ingen entydige diagnostiske kriterier tilgængelige.  Hverken størrelsen af ​​TSH-forhøjelsen eller faldet i T4-værdier korrelerer med sygdommens sværhedsgrad. Manglende diagnose kan dog være dødelig.

Thyroid-storm – den modsatte ende af stofskiftesygdommens spektrum – har et klinisk scoringssystem til at hjælpe med diagnosen. Ligesom myxedema koma kan det også maskere sig som sygdom i flere organsystemer. Desværre kan det også være dødeligt:

 

Myxedema koma

Selvom der ikke er entydige kriterier for en diagnose af myxedema koma, har kliniske forskere identificeret visse fund, der antyder diagnosen. Der er seks:

 1. Ændret mental status, der kan inkludere koma
 2. Hypotermi (lav kropstemperatur- eller nedkøling kan i sig selv kan føre til myxedema koma)
 3. Bradykardi (eller bradyarytmi, optræder, når de elektriske impulser i hjertet ikke opstår eller videresendes på den rigtige made). Det kan medføre, at dit hjerte slår for langsomt og eventuelt også uregelmæssigt
 4. Forhøjet TSH-niveau
 5. Fald i T4 niveau
 6. En sygdom, der udfældede myxedema koma (såsom en urinvejs eller anden infektion). Faktisk bør diagnosen myxedema koma føre til en udtømmende søgning efter en trigger

Husk, at visse nyere lægemidler – såsom jodrig amiodaron – kan forårsage alvorlig hypothyreoidisme og myxedema koma

Andre laboratorie abnormiteter såsom hyponatræmi (saltmangel- mangel på natrium) kan være til stede. Kreatininphosphokinase (en hjertemarkør) kan også være forhøjet.

Hvad gøres der, når diagnosen myxedema koma er stillet?

 • Der kan tilføres hormonet T3 i behandlingen, men dette valg er stadig kontroversielt; de fleste mennesker bruger levothyroxin (T4)
 • Åndedrætsbesvær bør føre til intubation og ventilatorisk støtte
 • Ekstern opvarmning skal undgås – da det kan udløse kollaps
 • Hydrokordison (binyrebarkhormon) skal undgås, indtil binyreinsufficiens er fjernet som en mulighed


Thyroid storm (Thyroid er skjoldbruskkirtel på engelsk)

En skjoldbruskkirtelstorm – eller skjoldbruskkirtelkrise – kan være en livstruende tilstand. Det inkluderer ofte for hurtige hjerteslag, feber og endda besvimelse.

Skjoldbruskkirtelstorm kan opstå af en række lidelser. En af dem, Graves ‘sygdom, får skjoldbruskkirtlen til at overproducere hormoner (højt stofskifte). Når det pludselig sker, kan du få en skjoldbruskkirtelstorm. Det kan komme inden for få timer og kan kræve øjeblikkelig indlæggelse.

Symptomer:

 • Feber. Typisk alt over 37,8.
 • Diarré og opkast . Dette kan omfatte kvalme og mavesmerter
 • Nervøsitet og forvirring. Mennesker, der er påvirket af en skjoldbruskkirtelstorm kan have frygtelig angst og blive vildfarende.
 • Bevidstløshed. Hvis ubehandlet, kan den ramte person gå i koma
 • Hvis dette sker med dig eller nogen, du kender, skal du straks ringe til 112.

Andre årsager

En skjoldbruskkirtelstorm kan også udløses af andre forhold. De omfatter:

 • Graviditet. Hormonproduktion er stærkt påvirket af fødsler.
 • Infektion. Sygdomme som lungebetændelse og øvre luftvejsinfektion
 • Ikke at tage din stofskiftemedicin korrekt

Skader på skjoldbruskkirtlen. Selv en slag på halsen kan medføre, at hormonproduktionen gå amok

Kirurgi. En operation for en anden lidelse kan forårsage en stigning i hormonproduktionen

Overvækst af skjoldbruskkirtelvæv. Denne vækst af væv kaldes også et thyroideadenom eller en knude. Langt de fleste af disse knuder er ikke kræft

Multinodulær struma. Dette betyder, at du har flere vækster på din skjoldbruskkirtel. Disse vækster producerer mere thyroideahormon end din krop har brug for. Dette kaldes hyperthyreoidisme (højt stofskifte).

Skjoldbruskkirtel storm behøver ikke at være årsag til langvarig bekymring. Det kan normalt forhindres i at ske igen med medicin.

Hvis du er bekymret, skal du sørge for at diskutere det med din læge.

Kilde:
https://www.webmd.com
https://www.patientcareonline.com
Udgivet 17. juli 2020
Frit oversat af Anett Kromann

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »