Eksperimentel behandling med T3 stofskiftehormon til COVID-19 patienter

Forskning har vist, at T3, et stofskiftehormon, der reducerer inflammation og spiller en rolle i celler langs slimhinden i lungerne, der absorberer væsker, kan forhindre lungesvigt hos COVID-19-patienter.

Dr. Tim Rich og University of Minnesota Medical Schools og Dr. David Ingbar har i årevis undersøgt, om stofskiftehormonet T3 kunne genanvendes til behandling af akut respiratorisk nødsyndrom (ARDS), en ofte dødelig type lungesvigt. Lægerne modtog føderal godkendelse sent sidste år (2019) til at teste terapien, så da COVID-19 forårsagede en pludselig stigning i ARDS, var de klar til deres første patient.

 

En del af denne akutte lungeskade med er, at lungerne bliver utætte, og de har en tendens til at fyldes med væske.

Det gør det virkelig svært at få ilt ind eller kuldioxid ud

Der er en reel lokal ødelæggelse af hormonet T3, der forklarer, hvorfor T3s koncentration bliver så lav.

Hormonet gives til patienter gennem et åndedrætsrør, men forskere arbejder på at producere en form, der ville være billigere og lettere at administrere.

Efter udførelse af obduktioner fandt lægerne, at mange af ofrenes lunger havde lave niveauer af T3, et stofskiftehormon, der typisk er let detekterbart.

En af de første patienter, der fik behandlingen, var den 68-årige Bob Schlicht, en Covid-19 patient hos Essentia Health Duluth.

En anden patient, den 51-årige Tim White, blev anbragt i en respirator i Duluth i begyndelsen af ​​april, efter at han testede positivt for COVID-19. Hver dag havde jeg bare lidt mere glimt af håb, sagde han.

Begge patienter kom sig dramatisk, og kunne komme ud af respiratoren, forlade ICU og til sidst gå hjem.

Ingbar sagde, at Schlicht og White kom sig meget hurtigere end typiske ARDS-patienter, og ingen af ​​dem synes at have langsigtede komplikationer såsom lungeardannelse. Cirka 50 patienter får T3, og de sammenlignes med 18 patienter, der får standardpleje.

‘Vores håb er faktisk, at denne terapi skal fungere for nogle andre sygdomme ud over ARDS. ARDS er en pludseligt opstået tilstand, hvor lungerne ikke kan optage så meget ilt, som kroppen har brug for. Samtidig kan den kuldioxid, der dannes i kroppen, ikke komme ud. Der opstår voldsom åndenød, og personen kan blive blå omkring læber og negle og mister i værste tilfælde bevidstheden.

Succesen med den igangværende undersøgelse måles ved, om supplerende T3 opsuger nok lungevæske og giver mulighed for sunde iltniveauer i blodet. Rich sagde, at det overordnede håb ikke kun er overlevelse, men et tilbagevenden til livet uden kroniske vejrtrækningsproblemer og handicap.

Schlicht og White vil blive optaget i en kommende medicinsk journal. De to mænd, de første mennesker i verden, der modtog denne eksperimentelle behandling, mødtes efter Whites oktoberkontrol på hospitalet, hvor de tilbragte så mange sygedage.

 De udvekslede en hilsen med albuerne.

“Jeg er en meget heldig mand,” sagde White, “at jeg sidder her i dag.” 

Coronavirus kan også ødelægge stofskiftehormonniveauer

Tidlige undersøgelser tyder på, at skjoldbruskkirtlen er endnu et organ, der er påvirket af det pandemiske coronavirus.

Forskerne mener, at Covid-19, forårsaget af virussen SARS-CoV-2, kan være en risikofaktor for en atypisk form for thyroiditis, som er karakteriseret ved betændelse i skjoldbruskkirtlen, der kan føre til thyrotoksikose. Viral thyroiditis, også kendt som subakut thyroiditis, er et mysterium, fordi læger ikke er helt sikre på, hvilke vira der kan forårsage det, men forskere har fundet omstændige beviser, der knytter det til alt fra influenza til hepatitis. ”Masser af vira kan påvirke skjoldbruskkirtlen,” siger Muller. “Så hvorfor ikke SARS-CoV-2?”

Mærkeligt nok havde folk med Covid-19 i kritisk pleje med thyrotoksikose høje niveauer af TSH, men ikke de forhøjede T3 hormoner.

Stofskiftesygdom kan være forbundet med svær COVID-19 infektion

Det ser ud til, at stofskiftesygdom er forbundet med en øget risiko for et alvorligere forløb af Covid-19. At for lidt eller meget stofskiftehormon hænger sammen med dysregulering af det innate immunforsvar (som vi formentlig bruger til at bekæmpe infektionen). Patienter med stofskiftesygdom anbefales derfor at være ekstra forsigtige i forhold til at minimere udsættelse for virussen. Og læger skal holde tæt øje med patienter med stofskiftesygdom med formodet Covid-19 for i tide at opdage tegn på sygdomsprogression.

Det er ikke tydeligt, om det er en blanding af behandlede og ubehandlede patienter, der indgår i undersøgelsen. Vi ved altså pt. ikke, om det kun gælder ved uopdaget eller dårligt reguleret stofskiftesygdom.

(Se kilder på det nederste link. US National Library of Medicine-National Institutes of Health PMC.)

Kilder:
Uddrag fra Daily mail – Star Tribune – Elemental – NCBI- Endocrine news – Clinicalaffairs- Clinicaltrials –

https://www.dailymail.co.uk/

https://www.startribune.com/

https://elemental.medium.com/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc

https://endocrinenews.
https://clinicalaffairs.umn.edu
https://clinicaltrials.gov

Frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 6.11.2020
Opdateret 11.01.21

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »