T4 – T4+T3 medicin eller Thyroid – Hvilken medicin skal vi vælge?

Da medicinen Thyroid (NDT) til lavt stofskifte indeholder hvad der findes i en rask skjoldbruskkirtel, kan vi gå ud fra, at medicinen fra grisen indeholder følgende:

T4 -T3 – Reverse T3

T2 og T1 dannes fortrinsvis udenfor skjoldbruskkirtlen, så der vil kun være spor af disse to hormoner i Thyroid. Indholdet af calcitonin har ingen direkte effekt når vi indtager Thyroid.

Der er tre forskellige typer af stofskiftemedicin der genopretter stofskiftehormonniveauet hos patienter med lavt stofskifte, og hver af disse har fordele og ulemper.

Levothyroxin eller syntetisk T4 er standardmedicinen, som endokrinologer og læger har lært at ordinere.

Problemet med udelukkende at tage T4 medicin er, at en normal skjoldbruskkirtel udskiller lidt T3 ud over T4. Så for virkelig at efterligne en normal skjoldbruskkirtel, bør både T4 og T3 tilføres. Faktisk hjælper tilstedeværelsen af ​​T3 selv T4 konvertering til T3 under langvarig kritisk sygdom.

Liothyronin (syntetisk T3) er tilgængelig på recept, men temmelig svært at få ordineret. De fleste læger er blevet undervist i, at T4 er alt, hvad der er nødvendigt, så det er alt, hvad de fleste læger vil ordinere, det samme gælder Thyroid.

Hvilken medicin skal vi vælge? 

Det afhænger. Der er nogle der mener Thyroid er den eneste og bedste medicin. Men det er kontraindiceret hos nogle. Kontraindiceret er inden for medicin en tilstand eller faktor, som øger risikoen ved at anvende et bestemt lægemiddel.

Thyroid kan have negativ effekt hos nogle personer med autoimmune sygdomme.

T4 medicin som levothyroxin (Euthyrox/Eltroxin/Tirosint i DK) resulterer normalt i blodprøveresultater med en fri og total T4 i den øvre del af intervallet, men en fri og total T3 i den nederste halvdel. Når patienten går til lægen og klager over langvarige symptomer, ordinerer deres læger normalt ekstra T4. Ikke overraskende kan dette medføre, at T4 stiger til over referenceområdet. (Overdosering)

Dette svarer ikke til blodprøveresultatet hos en person med en sund skjoldbruskkirtel og normal stofskiftehormonproduktion.

For at simulere en sund skjoldbruskkirtels produktion, ville man være nødt til at tilføre både T4 og T3. En undersøgelse sammenlignede T3/T4-forholdet hos raske mennesker med forholdene hos T4 medicinerede patienter og fandt et lavere forhold i de T4 medicinerede patienter. En meget enkel måde at udligne forholdene på er at tilføje hormonet T3.

De fleste mennesker på de forskellige stofskiftefora, der har været på syntetisk T4 og derefter er skiftet til Thyroid, har det bedre, især hvis de har fået bortopereret skjoldbruskkirtlen.

Så det er en populær medicin, det er bare svært at finde en læge der vil ordinere. 

Thyroid er tørrede skjoldbruskkirtler fra grisen, og fremstilles af hele grisens skjoldbruskkirtel, og indeholder derfor alle de komponenter, der findes i grisens skjoldbruskkirtel:

T4, T3, reverse T3, diiodotyrosin (DIT), monoiodotyrosin (MIT), thyroglobulin, thyroperoxidase enzym (TPO), hydrogenperoxid (H2O2), iodid, tyrosylrester og calcitonin (et hormon involveret i calcium- og knoglemetabolisme). Calcitonin er ikke et skjoldbruskkirtelhormon, men et andet hormon produceret af parafollikulære celler, som netop er placeret inden for skjoldbruskkirtlen. Receptpligtig calcitonin indgives ved næsespray eller injektion, fordi det ikke absorberes godt oralt, så dets virkning i Thyroid kan være minimal. Der er dog sandsynligvis et sammenspil mellem alle disse ekstra komponenter, der gør Thyroid til en mere komplet og effektiv medicin for nogle, end de syntetiske erstatninger.

Patienter på Thyroid har tendens til at have sundere knogler, men det kan være fra hormonet T3, ikke calcitonin. Undersøgelser viser, at det er T3 der er afgørende for knoglesundheden.

T2 og T1 er angiveligt de mest specielle ingredienser i Thyroid, men lærebøger siger, at kun T4, T3, reverse T3, MIT og DIT produceres i skjoldbruskkirtlen, ikke T2 og T1. Kun spormængder af T2 er nogensinde blevet målt i thyroglobulin i skjoldbruskkirtlen, og T1 kan ikke dannes af de tilgængelige iodotyrosin byggesten, MIT (1 iod) og DIT (2 iod).

Når et par iodotyrosiner (MIT og DIT) parrer sammen, danner de et stofskiftehormon, også kendt som en iodothyronin. MIT + DIT kan ikke danne T1, fordi 1 + 1 ikke kan blive til 1.

Måske opstår forvirringen, fordi en af ​​forstadierne kaldes diiodotyrosin (DIT), mens T2 også er kendt som diiodothyronin. Ordene er næsten ens, men de er to forskellige ting: DIT er en forløber med kun en tyrosinring, mens T2 har to tyrosinringe og har målbare virkninger som et stofskiftehormon. Diiodotyrosin (DIT), findes ligesom som T4 og T3, i skjoldbruskkirtlen og i blodet.

T2 og T1 er lavet af deiodination uden for skjoldbruskkirtlen. Deiodination er den proces, hvor et enzym opfanger et jodatom fra T4, hvilket resulterer i T3 (eller reverse T3). Forvandlingsprocessen fortsætter, og et andet jodatom fjernes til dannelse af T2 (der er tre typer T2), derefter T1 (der er to typer T1) og til sidst T0, ellers kendt som en ikke-ioderet thyronin.

T2 er blevet fundet i både serum og thyroglobulin, men en undersøgelse fandt, at produktionen af ​​T2 var meget tæt på den kombinerede T3 + reverse T3 produktionshastighed. Med andre ord kommer T2 fra deiodination, ikke fra skjoldbruskkirtlen. Thyroid kan derfor ikke betragtes som en vigtig kilde til T2, da T2 niveauer i skjoldbruskkirtlen er ubetydelige.

Stofskiftehormonproduktion viste sig at være pH-afhængig i et laboratorieeksperiment. Jo højere pH, jo mere hormon blev der dannet. Størstedelen af ​​det producerede hormon var T4, efterfulgt af reverse T3, T3 og derefter ubetydelige mængder af T2. Ingen T2 blev produceret, hvis pH var under 6, selv om de andre hormoner stadig blev fremstillet ved en pH på 5.

En anden undersøgelse, der er refereret i denne rapport, fastslog, at thyroglobulin fra egentlige skjoldbruskkirtler indeholdt ca. 90% T4, 7,4% T3, 2,2% reverse T3, og 0,4% T2.

Da reverse T3 også produceres direkte i skjoldbruskkirtlen, vil det også være en bestanddel af Thyroid. Enhver, der tager Thyroid indtager en mængde reverse T3, som er en normal, godartet metabolit af stofskiftekonvertering.

Patienten bør ikke blive overrasket, hvis deres reverse T3 niveauer stiger, når medicineringen med Thyroid øges.

Har T2 nogen biologisk aktivitet?

Undersøgelser viser, at det har det. I en undersøgelse blev rotter fodret med en fedtfattig kost, og nogle rotter blev givet T2 i 30 dage, mens kontrolrotterne ikke gjorde. T2 gruppen udviste reduceret fedtakkumulering, triglycerider, kolesterol, leverindhold og kropsvægt sammenlignet med kontrolrotterne, der fodredes med den samme fedtfattige diæt, som ikke fik T2.

De med nedsat T4 til T3 konvertering vil også have nedsat konvertering til T2, fordi det samme enzym udfører begge typer konvertering. T3 og reverse T3 er forstadierne til T2, og Thyroid giver begge former, så det væsentlige råmateriale er mere tilgængeligt for de, der tager denne type medicin fremfor T4 alene.

Dette kan forklare, hvorfor nogle mennesker ikke er i stand til at tabe sig, mens de er på T4, men lykkes med vægttab, når de skifter til Thyroid.

Interessant er det også, at T2 deiodioneres fra både T3 og reverse T3 men at deiodioneringen sker hurtigere fra reverse T3 end fra T3.

Mange på Thyroid har blodprøveresultater, der viser et lavt interval i TSH og frit T4, når deres frit T3 kommer ind i det optimale område (øvre halvdel).

Dette skyldes, at i Thyroid er forholdet ca. 80% T4 og 20% ​​T3, mens et normalt menneskes er tættere på 94% T4 og 6% T3.

Det mest enkle for folk, der tester lavt på T4, ville være blot at tilføje syntetisk T4 til deres Thyroid.

Undersøgelser viser, at både T4 og T3 skal være optimalt for mentalt og fysisk velvære. Hjernen og kroppen er i to forskellige rum, og nogle organer foretrækker T4, andre T3.

Nogle mennesker konverterer ikke deres T4 til T3, så deres blodprøver ser fine ud på Thyroid, med både total T4 og frit T3 i den optimale øvre halvdel af deres interval. Mennesker der konverterer virkeligt dårligt vil have total T4 i den øverste halvdel, men frit T3 i den nederste halvdel.

Disse mennesker har underliggende konversionsproblemer, der bør behandles. Er ferritin og kortisol optimal? Tages der andre lægemidler som for eksempel betablokkere, der forstyrrer konverteringen? Er personen diabetiker? Hvis alle faktorer er blevet undersøgt og behandlet, kan den ideelle dosis være Thyroid + yderligere T3.  Thyroid kan bruges som base, med yderligere T4 eller T3 tilsat som nødvendigt for at bringe personens blodprøver til det optimale område, eller til det punkt, hvor de har det bedst. Dette resultat opnås normalt ved forsøg og fejldoseringer.


 1. Robertas Bunevičius, Gintautas Kažanavičius, Rimas Žalinkevičius og Arthur J. Prange, Jr. Effekter af thyroxin sammenlignet med thyroxin plus triiodothyronin hos patienter med hypothyroidisme. N Engl J Med 1999; 340: 424-429. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199902113400603
 2. HF Escobar-Morreale, FE del Rey, MJ Obregon og GM de Escobar. Kun den kombinerede behandling med thyroxin og triiodothyronin sikrer euthyroidisme i alle væv fra den thyroidektomiserede rotte. Endocrinology, Vol. 137, 2490-2502, 1996. http://endo.endojournals.org/cgi/content/abstract/137/6/2490
 3. Mortoglou, H. Candiloros. Serietriiodothyronin til thyroxin (T3 / T4) forhold i forskellige skjoldbruskkirtler og efter Levothyroxin-erstatningsterapi. Hormoner 2004, 3 (2): 120-126. http://www.hormones.gr/preview.php?c_id=91
 4. Robertas Bunevičius, Arthur J. Prange. Noter om betydningen af ​​triiodothyronin til mental funktion. Skjoldbruskkirtlen og hjernen: Merck European Thyroid Symposium, Sevilla, 2002, 30. maj – 2. juni.  Http://tinyurl.com/65ov2b9
 5. Lanni A ,Moreno M, Lombardi A, Lange P, Silvestri E, Ragni M, Farina P, Chieffi-Baccari G, Fallahi P, Antonelli A, Goglia F. 3,5-diiodo-l-thyronin reducerer kraftigt fedtstoffer hos rotter ved at forøge brændingen af ​​fedtstoffer. FASEB J 19: 1552-1554, 2005. http://www.fasebj.org/content/early/2005/08/27/fj.05-3977fje.full.pdf
 6. Höffken B, Ködding R, Köhrle J, Hesch RD. Omdannelse af T3 og rT3 til 3,3′-T2: pH-afhængighed. Clin Chim Acta. 1978 nov 15; 90 (1): 45-51. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31249
 7. Françoise Miot, Corinne Dupuy, Jacques Dumont, Bernard Rousset. Thyroid Hormon Synthesis and Secretion. Thyroid Disease Manager. Juli 2010. http://www.thyroidmanager.org/chapter/thyroid-hormone-synthesis-and-secretion/
 8. Benker G, Splittstösser C, Meinhold H, Olbricht T, Reinwein D. Virkninger af små doser af TSH af kvæg på serumniveauer af frie og totale skjoldbruskkirtelhormoner, deres nedbrydningsprodukter og diiodotyrosin. Acta Endocrinol (Copenhagen). 1985 februar; 108 (2): 211-6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3969815
 9. AJ Hulbert. Thyroid hormoner og deres virkninger: et nyt perspektiv. Biologisk Review, 75, 2000, 519-631 .  http://tinyurl.com/cj37mkn
 10. Jan JM de Vijlder og Marcel T den Hartog. Anioniske iodotyrosinrester er nødvendige for iodothyroninsyntese. European Journal of Endocrinology (1998) 138 227-231. http://www.eje-online.org/content/138/2/227.full.pdf
 11. Laurence A. Gavin, Margaret E. Hammond, James N. Castle og Ralph R. Cavalieri. 3,3′-diiodothyroninproduktion, en hovedvej for perifer jodthyronin-metabolisme hos mennesker.  J Clin Invest. 1978; 61 (5): 1276-1285. Bind 61, udgave 5 (maj 1978). http://www.jci.org/articles/view/109044
 12. Debaveye Y, Ellger B, Mebis L, Darras VM, Van den Berghe G. Regulering af vævsiodothyronin-deiodinaseaktivitet i en model af langvarig kritisk sygdom. Thyroid. 2008 maj; 18 (5): 551-60. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18466079

Kilde:
http://www.tiredthyroid.com/
Frit oversat af Joan Lowe og Anett Kromann
Udgivet 23.09.2017
Opdateret 4.01.2021

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »