På hvilken tid af døgnet skal vi tage vores stofskiftemedicin og hvilken effekt har det, når vi tager medicin henholdsvis morgen eller aften?

Det anbefales oftest at Thyroxin T4 (i DK Eltroxin/Euthyrox) tages en halv time før morgenmaden på tom mave, for at maden ikke skal hæmme medicinoptag. Vi observerede tilfælde, hvor TSH-niveauer blev markant forbedret når medicinen blev indtaget sen aften. Derfor blev der udført en pilot-undersøgelse for at se om indtagelse af Eltroxin/Euthyrox ved sengetid forbedrer TSH og stofskiftehormon niveauer, og om TSH døgnrytme forblev intakt.

Hvordan?
Patienterne blev undersøgt ad 2 gange:
Medicinindtag på det samme tidspunkt hver morgen, og efter to måneder blev medicinindtaget skiftet til natten, på samme dosis både morgen og aften. Hver gang blev patienterne indlagt i 24 timer og der blev taget blodprøver hver time, i de 24 timer.

Hvem?
Vi undersøgte 12 kvinder som i forvejen var behandlet med Thyroxin T4 grundet primær hypothyroidisme (lavt stofskifte). De 12 kvinder indtog ingen medicin der er kendt for at forstyrre Thyroxin (T4) optag.

Metode
Patienterne blev indlagt og blodprøver blev taget hver time i 24 timer via et indlagt kateter. Efter denne første indlæggelse blev alle kvinder bedt om at skifte indtag af Thyroxin (T4) fra morgen til sengetid eller omvendt. Efter 2 måneder blev kvinderne igen indlagt til 24-timers blodprøvetagning som ovenfor. Følgende blodprøver blev analyseret:

  • TSH
  • Frit T4
  • T3
  • T4
  • TBG og total samt protein og albumin

Resultaterne var som følger:
En væsentlig forskel i TSH og stofskiftehormoner blev fundet efter skift til sengetid.

Der var ingen signifikant ændring i T4 og Reverse T3, albumin og TBG niveauer.  Udsving og tidsinterval for TSH døgnrytmen forblev uændret.

Konklusion:
Thyroxin (T4) taget ved sengetid af patienter med primær hypothyroidisme er forbundet med højere stofskiftehormon koncentrationer og lavere koncentrationer af TSH i forhold til samme Thyroxin (T4) dosis om morgenen. Samtidig forbliver TSH døgnrytmen intakt. Vores resultater kan bedst forklares ved en bedre gastrointestinal optag (mave/tarmoptag) af medicinen Thyroxin (T4) i løbet af natten.

Kilde:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/
Frit oversat af Anett Kromann
12.02.2016
Opdateret 4.02.2017

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »