Sublingual (under tungen) brug af stofskiftemedicin er altid relateret til Thyroid, (Erfa, Armour osv.) Det skyldes, at disse lægemidler omfatter hormonet T3 – som er hurtigere virkende og har en langt kortere halveringstid end det syntetiske T4 der findes i levothyroxin (Eltroxin/Euthyrox). Nogle mennesker føler virkningerne af T3 meget hurtigt, måske inden for en time eller to, mens T4 lægemidlet typisk tager meget længere tid at omdannes til T3, der i sidste ende kan anvendes af kroppen.

Patienter spørger jævnligt:

“Jeg har fået at vide af andre patienter, at jeg skal tage min stofskiftemedicin sublingual fordi det virker bedre.  Er det sandt?”

Lad os tage et kig på mulighederne:

At indtage Thyroid sublingualt ved at knuse den og placere den under tungen, som gør det muligt for pillen at opløses hurtigere.

Argumentet for at tage stofskiftemedicin sublingualt er, at ved at gøre det, optages medicinen gennem slimhinderne i munden, og går lige i blodbanen, hvilket forhindrer at medicinabsorption påvirkes af ting som kalcium kosttilskud, jerntilskud, mad, kaffe eller fiberrig kost – som alle er kendt for at hæmme absorption.

For at undersøge spørgsmålet yderligere:

Geri Rybacki, Executive Director of the Coalition for Better Thyroid Care og denne artikels forfatter Mary Shomon talte begge med en række læger, medicinalfirmaer, og andre eksperter, for at få en fornemmelse af det faglige perspektiv på emnet.

Konsensus? De aktive ingredienser i Thyroid har molekyler, der er så store, at det er vanskeligt for dem at passere gennem slimhinderne. Det meste af den opløste/knuste medicin sluges og bevæger sig gennem fordøjelsessystemet på sædvanlig måde. Andre faktorer påvirker også sublingual absorption, herunder oral pH og spytenzymer.

Thyroid expert Kenneth Woliner, MD in Boca Raton, Florida sagde, at nogle medikamenter er designet til at blive taget sublingualt – for eksempel lægemidler, der skal være hurtigtvirkende, hvor hvert sekund tæller (som nitroglycerin, der anvendes til behandling af angina og hjerte problemer) – de har en molekylær struktur, der egner sig til sublingual absorption. Men Thyroid er ikke en af dem, ifølge Dr. Woliner.

Thyroid expert Kent Holtorf, MD, founder of the National Academy of Hypothyroidism, and the Holtorf Medical Center network of clinics in California and the Midwest, er også enig i at Thyroid ikke er beregnet til sublingual brug, fordi størrelsen af thyreoideahormon molekylet betyder at sublingual brug af medicinen ikke er optimalt for nogle patienter fordi det kan forhindre interaktioner, der kan reducere absorptionen af stofskiftemedicinen.

Vi kontaktede også flere Thyroid fabrikanter, de er alle enige om, at sublingual indtag af Thyroid ikke forhindrer andre stoffer – som jern, kalcium, fiber, kaffe – i at skade absorptionen.

Der er en lille undergruppe af stofskiftepatienter der fortæller, at de

Har det bedre, når de tager Thyroid sublingualt

  • Patienter der tager deres stofskiftemedicin sublingualt, sammen med kaffe, morgenmad, eller kosttilskud med jern og kalcium, og stadig opretholde en god stofskiftefunktion
  • Patienter der har det bedre og har forbedrede TSH, frit T4 og frit T3 niveauer, når de tager deres stofskiftemedicin sublingualt

Da der ikke har været nogen studier for at evaluere effektiviteten af den sublinguale vej til indtagelse af Thyroid, kan vi kun spekulere, at måske har disse patienter en form for fordøjelses-funktionsfejl, dvs. hurtig fordøjelse, hvilket betyder, at ikke engang p-piller vil være helt opløst før de forlader maven og går i tarmene, eller utilstrækkelige enzymer til at opløse og fordøje p-piller. At knuse/opløse pillen i munden, kan måske hjælpe disse patienter.

Det ville være interessant at se et studie udført for at sammenligne de to metoder til indtagelse af Thyroid – sublingualt versus at sluge – evaluering af effektiviteten af hver metode så TSH, frit T4, frit T3 niveauer og ikke mindst symptomer. En ideel undersøgelse vil også se på undergrupper af patienter der sluger deres medicin oralt, versus. Sublingual;

  • Patienter der drikker kaffe på tidspunktet for deres medicinindtag
  • Patienter der tager jerntilskud det tidspunkt, de indtager deres medicin
  • Patienter der at tager kalcium-tilskud samtidig med medicin
  • Patienter der spiser på samme tid som deres medicin indtag

Vi må håbe dette studie kan finansieres og udføres. Kun få undersøgelser er nogensinde udført på Thyroid og patientens livskvalitet.

Under alle omstændigheder, mens vi venter på oplysninger, så husk på, at hvis du beslutter at tage din Thyroid Sublingual:

  • Drøft dette med din læge først, før du foretager ændringer
  • Hold styr på dine symptomer
  • Få taget blodprøver 6 til 8 uger senere – herunder TSH, frit T4 og frit T3

Kilde:
https://www.verywell.com/
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 24. august 2016
Opdateret 30.10.2017

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »