Misinformation om medicinen Thyroid – animalsk udvundet medicin til behandling af lavt stofskifte
Af Mary Shomon

I den seneste Clinical Practice Guidelines for Hypothyroidisme hos voksne, sammenfatter American Association of Clinical endokrinologer (AACE) og American Thyroid Association (ATA) den seneste vanetænkning om diagnosticering og behandling af hypothyroidisme.

Men én ting om disse retningslinjer er gådefuldt og garanterer yderligere diskussion:
Spørgsmålet om brugen af animalsk udvundet stofskiftemedicin [red.: i Danmark bedst kendt som Thyreoid fra Glostrup eller ERFA Thyroid fra Hamburg] til behandling af patienter med lavt stofskifte.Thyreoid eller NDT er det udtryk der bruges til at beskrive receptpligtig animalsk udvundet stofskiftemedicin, som fremstilles af tørrede skjoldbruskkirtel fra grise. I USA er de to mest anvendte mærker Natur-Throid (lavet af RLC Labs) og Armour Thyroid (lavet af Forest Labs.) Der er også en generisk version af animalsk udvundet stofskiftemedicin fremstillet af Acella tilgængelig i USA.  [red.: I Danmark bruges mest magistrelt fremstillet Thyreoid fra Glostrup eller ERFA Thyroid, som fremstilles i Canada.]

Animalsk udvundet stofskiftemedicin har været på markedet i mere end 100 år, og indtil 1950’erne, var det den eneste medicin til rådighed til behandling af hypothyroidisme. Dens anvendelse blev mindre almindeligt, da det syntetiske levothyroxin [T4] kom på markedet, og over tid, opnåede favør blandt endokrinologer.

I de sidste 15 år har brugen af animalsk udvundet stofskiftemedicin været stigende, og det anslås at der i de seneste år er der udskrevet mere end to millioner recepter for animalsk udvundet stofskiftemedicin om året i USA alene. [red.: Også i Danmark er brugen af animalsk udvundet stofskiftemedicin stigende.]

Nogle patienter rapporterer, at deres symptomer på hypothyroidisme synes at lindres bedre, når de tager animalsk udvundet stofskiftemedicin fremfor den syntetiske medicin.

Mainstream endokrinologi verden over har imidlertid erklæret krig imod animalsk udvundet stofskiftemedicin som en mulighed for hypothyreosepatienter. Misinformationen omkring medicinen er blottet for skam.

For eksempel fortæller nogle læger direkte løgne såsom at animalsk udvundet stofskiftemedicin forsvinder [red.: eller at det er ulovligt eller er et kosttilskud] eller allerede er forsvundet fra markedet. Det er også almindeligt at høre læger sige, at animalsk udvundet stofskiftemedicin varierer i potens, fordi “alle grise er forskellige.”  [red.: Det her går på lægens forestilling om at én pille er lavet af kirtlen fra én gris… dette er naturligvis ikke tilfældet. Et batch medicin fremstilles af tusindvis af svineskjoldbruskkirtler.]

Skræmmekampagner er også populære. Nogle praktiserende læger fortæller fejlagtigt patienterne, at de er i overhængende risiko for osteoporose, eller alvorlige hjerteproblemer, når de tager animalsk udvundet stofskiftemedicin, på trods af mangel på beviser til støtte for denne påstand.

Det er også overraskende, hvor mange læger, herunder endokrinologer, som udviser bevidst uvidenhed om noget så grundlæggende som kilden til og arten af animalsk udvundet stofskiftemedicin.

En populær amerikansk læge, som havde en fast spalte i i en avis, insisterede på, at “Armour udvindes af skjoldbruskkirtel fra kvæg.” Da jeg kritiserede ham for denne fejl, udstedte han en korrektion om, at animalsk udvundet stofskiftemedicin var gris, og ikke kvæg (fra køer).

Faktisk er det mange årtier siden receptpligtig animalsk udvundet stofskiftemedicin i USA kom fra kvægskjoldbruskkirtler.

Så var der Sidney Wolfe, MD, hvis gruppe Public Citizen og dens “Bedste Piller, Værste Piller nyhedsbrev” opfordrede til at fjerne Armour Thyroid, fordi, som de fejlagtigt udtalte, “Armour Thyroid er et ureguleret, ikke-receptpligtigt kosttilskud. ” Desværre for Dr. Wolfe er Armour og de andre animalsk udvundne stofskiftemediciner naturligvis hverken ureguleret eller kosttilskud. Det er receptpligtig medicin, og er som al receptpligtig medicin reguleret af Food and Drug Administration (FDA) [Red.: USAs Lægemiddelstyrelse].

Tilbage i 2009, udstedte The American Thyroid Association et miskmask af misinformation om animalsk udvundet stofskiftemedicin herunder påstanden om, at det “hovedsageligt” udvindes fra grise. Al animalsk udvundet stofskiftemedicin i USA ER faktisk fra griseskjoldbruskkirtler. Der er intet “hovedsageligt” om det!

I 2012, udsteder American Association of Clinical Endocrinologists (AACE) og American Thyroid Association (ATA) behandlingsguidelines med det, som burde være det ypperste og mest pålidelige indenfor for behandling af lavt stofskifte hos voksne. Men hvad siger de?

”… Den mest almindeligt anvendte form for animalsk udvundet stofskiftemedicin, kendt som Armour® Thyroid, som er af porcin oprindelse, kan ses som en T4 og T3 kombination med et forhold på ca. 4:1 efter vægt. Indholdet af thyreoideahormon og forholdet af T4 til T3 kan variere i præparater afhængig af mærket, og om det er af porcin eller bovin oprindelse.”

Bovin oprindelse? Hvilket årti er disse retningslinjer offentliggjort? Hvordan kan en task force af de angiveligt øverste endokrinologer i nationen lave sådan en åbenlys fejl i 2012?

Note til AACE og ATA – alle receptpligtige former for animalsk udvundet stofskiftemedicin tilgængelige i USA [Red.: -og Danmark] er fra griseskjoldbruskkirtler. Der er ingen receptpligtig animalsk udvundet stofskiftemedicin fra kvæg tilgængeligt i USA, og det har der ikke været i årtier.

[Red.: I Danmark oplever vi samme gravende fejl og uredelighed fra ledende og desværre toneangivende læger og endokrinologer. Stjerneeksemplet må være endokrinologerne Steen Bonnema og Laszlo Hegedüs, som udkom med en stærk kritik af Helle Sydendals bog, Få Livet Tilbage. De skrev om bogen, kritiserede bogens faktualitet og udsendte deres kritik til alle landets endokrinologer og læger. Men begge sagde også, at de ikke havde læst bogen! Useriøst og fagligt uredeligt. Link til deres uredelig kritik af bogen: Nyt Om Bivirkninger november 2014]
Den måske mest uvederhæftige del af diskussionen om animalsk udvundet stofskiftemedicin er “henstilling 22,4” i retningslinjerne, hvori det hedder:

Der foreligger ingen beviser som støtter brugen af animalsk udvundet stofskiftemedicin fremfor L-thyroxin monoterapi i behandlingen af hypothyreose og derfor bør animalsk udvundet stofskiftemedicin ikke anvendes til behandling af hypothyroidisme. Grade D, BEL 4.” Så arbejdsgruppen siger, at animalsk udvundet stofskiftemedicin ikke bør ordineres til behandling hypothyroidisme, fordi der ikke er belæg for at bruge animalsk udvundet stofskiftemedicin.
Her er det vigtigt at bemærke, måden hvorpå disse retningslinjer er udviklet. Når retninglinjer publiceres gives de en karakter fra A til D og en BEL rating mellem 1 og 4. Karakteren A betyder, at en anbefaling har stærk og afgørende klinisk evidens. Karakteren D – hvilket er, hvad Anbefaling 22,4 har – betyder, at anbefalingen ikke er evidensbaseret, men alene baseret på holdning da der mangler klinisk evidens.


BEL Ratingen er også en evidens rating.1 betyder omfattende klinisk evidens.  Men hvad betyder 4-tallet som disse anbefaler er givet? Det betyder “minimale afgørende beviser.”

Kig også på ordlyden: “Der foreligger ingen beviser som støtter brugen af animalsk udvundet stofskiftemedicin fremfor L-thyroxin monoterapi i behandlingen af hypothyreose og derfor bør animalsk udvundet stofskiftemedicin ikke anvendes… “

Hvad de undlader at nævne er, at alt imens der ikke findes evidens for brugen af animalsk udvundet stofskiftemedicin (såsom Armour, Nature-Throid) fremfor levothyroxin (såsom Eltroxin, Euthyrox, etc.), så går argumentet også den anden vej:

Der findes ingen evidens for brugen af levothyroxin fremfor animalsk udvundet stofskiftemedicin. Forskningen findes simpelthen ikke! Det er ikke lavet! Og det er årsagen til at Anbefaling 22,4 har en Karakter D, BEL 4 rating. Det er ganske enkelt en anbefaling baseret på holdning. Og denne holdning er blevet opløftet og kodificeret i officielle anbefalinger og retningslinjer. Men det er altså uanset en holdning, som ikke er baseret på forskning eller klinisk evidens og som lader til ydermere at være baseret på mange fejlagtige informationer.

Og hvem har så disse holdninger? Hvem udtaler sig igennem disse anbefalinger? Udtalelserne kommer fra en taskforce af endokrinologer, hvis organisationer har modtaget økonomisk støtte fra store medicinalvirksomheder, der fremstiller levothyroxin, og som i nogle tilfælde har modtaget legater, honorarer og andre økonomiske fordele fra de samme medicinalvirksomheder.

Hvis den endokrinologiske verden ønsker at udstede retningslinjer, der totalt eliminerer en behandlingsmulighed for millioner af stofskiftepatienter, så fortjener disse patienter at muligheden fjernes baseret på anbefalinger baseret på videnskab –  ikke sjuskede anbefalinger baseret på uinformerede holdninger!

Når vi, i mangel af konkrete undersøgelser og videnskab, lægger de potentielt partiske og ofte misinformerede udtalelser fra endokrinologer op imod personlige erfaringer fra patienter og praktiserende læger – så siger den almindelige sunde fornuft, at de personlige erfaringer med patienter og praktiserende læger – hvis mål alene er at opnå den bedste lindring på symptomer – vinder.

Så, kære endokrinologer: tilbage til tegnebrættet med jeres uvederhæftige anbefalinger om animalsk udvundet stofskiftemedicin.

[Oversat og kommenteret af Joan Lowe, Næstformand i Foreningen Stofskiftesupport]

Udgivet 15.02.2017

Kilde:
https://www.verywell.com/endocrinologists-misrepresenting-

 

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »