Slår hjertet langsommere ved ubehandlet stofskifte/forhøjet TSH ?

Artikel af kardiolog Sanjay Gupta, MD

 

En dag kontaktede en kardiolog fra England Dana Trentini fra Canada- med denne gæstepost, som alle med hypothyroidisme (lavt stofskifte) har brug for at læse.

Mangel på stofskiftehormon kan skabe ubalance i din hjertefunktion.

Hjertesymptomer på hypothyroidisme

Hjertesymptomer, som vi ser hos patienter med hypothyroidisme, inkluderer en  langsom puls. Det manifesterer sig normalt som en ”sinusbradykardi”, (Hjertet slår færre end 50 slag per minut. Det er en unormalt langsom hastighed, som dog ses normalt hos meget veltrænede personer. Men hos mange mennesker kan sinusbradykardi give symptomer som svimmelhed, svaghed eller besvimelse.)

For det andet ser vi undertiden åndenød, samt øget åndenød ved anstrengelse. Ved lavt stofskifte er man ikke i stand til at gøre så meget uden at blive ekstremt træt.

Den tredje ting, vi ofte ser ved hypothyroidisme, er forhøjet blodtryk. Især ser vi begge værdier, den øverste værdi (det systoliske blodtryk) og den nederste værdi (det diastoliske blodtryk), stige, men det diastoliske blodtryk stiger meget mere end det systoliske blodtryk.

Det er også værd at bemærke, at patienter med hypothyroidisme kan udvikle hævelse af benene. Hvad der er typisk ved denne hævelse er, at den har tendens til at være anderledes end hos raske mennesker. Når du trykker på hævelsen, efterlader fingeren ikke en massiv fordybning.

En anden ting, vi nogle gange ser hos patienter med hypothyroidisme, er udviklingen af  væske omkring hjertet . Op til 25 procent af lavt stofskiftepatienter kan udvikle væske, der akkumuleres i den ”sæk”, som hjertet sidder i, ”perikardiesækken”*. Denne ophobning af væske omkring hjertet kaldes ”perikardial effusion”*. ”Sækken” kan vokse sig ret stor, men normalt behøver væsken ikke at drænes manuelt, fordi væsken svinder, når hypothyroidisme diagnosticeres og behandles korrekt.

 

Hvorfor får mennesker med hypothyroidisme hjertesymptomer?

Den første ting at sige er, at stofskiftehormonet thyroxin (T4 hormon) styrer andre enzymer, for det første reguleres hvor hurtigt vores hjerte slår, og for det andet, hvor meget hjertet trækker sig sammen. For det tredje styrer thyroxin også, hvor lydhøre vores hjerte er over for hormonet adrenalin. En anden ting at vide om thyroxin er, at det bevirker at vores blodkar slapper af. Det gør det ved sin egen effekt, men også ved at kontrollere frigivelsen af ​​noget, der kaldes ”endotelafledt afslappende faktor (EDRF)”*,  som igen åbner vores blodkar. Og alle disse processer kan blive påvirket, hvis vi har mangel på stofskiftehormon.

 

“Den enkleste måde at tænke på dette er, at når vi har mangel på stofskiftehormon, sænkes alt, og alt bliver lidt mere stift”.

“Hjertets sammentrækning bliver mindre effektiv. Vores puls sænkes. Årsagen til, at blodtrykket stiger, er på grund af stivheden i blodkarrene”.

“Blodtrykket stiger, fordi hjertet skal pumpe hårdere mod dette stive system. Mindre blod vil cirkulere, fordi hjertet slår mindre kraftigt og langsommere, og på grund af stivhed, cirkulerer blodet langsommere. Iltbehovet bliver mindre, fordi alt (hele kroppen) er bremset hos den stofskiftesyge,
så alle væv vil ikke bruge så meget mere ilt.”

 

En interessant undersøgelse, hvor en masse mennesker havde fået fjernet skjoldbruskkirtlen som følge af skjoldbruskkirtelkræft, var i behandling med stofskiftehormon.
Medicinen blev frataget menneskene og deres diastoliske blodtryk (den lavere værdi) hos ca. 20 til 40 procent af patienterne steg. Den gennemsnitlige stigning i blodtrykket er omkring 6 millimeter kviksølv for topværdien og ca. 9 millimeter kviksølv for bundværdien.

Når hjertets funktion sænkes, kan patienter med hypothyroidisme være mere tilbøjelige til at udvikle ektopisk hjerteslag, det vil sige ekstra hjerteslag. Vi ser flere ektopiske stoffer hos patienter med hypothyroidisme, fordi hjertet bliver bremset.

Det er også værd at bemærke, at en anden hjerterytmeforstyrrelse, der kan ses ved hypothyroidisme, er, at når hjertet sænkes, forlænges vores ”QT-interval”* . Mennesker, der allerede har problemer med deres QT-interval, som har langt QT-syndrom eller personer, der bruger masser af medicin, der forlænger QT eller personer, der har underliggende hjertesygdomme, er mere tilbøjelige til at udvikle yderligere forlængelse af QT. Dette kan disponere dem for en tilstand kaldet ”Torsades de Pointes”*,  som er en risikabel og farlig hjerterytmeforstyrrelse, men dette findes hos et mindretal.

Symptomerne kan variere fra ingen til:

  • Episoder med let svimmelhed
  • Besvimelser
  • Hjertestop

Nogle gange får patienter med  hjerterytmeforstyrrelser  medicin, der kaldes Amiodaron. Det indeholder jod. En af de potentielle bivirkninger er ”amiodaron-induceret skjoldbruskkirteldysfunktion” (både ved hypothyroidisme og hyperthyroidisme (højt stofskifte) ).

For patienter med  hjertesvigt  og patienter, der allerede har svage hjerter, kan udviklingen af ​​hypothyroidisme gøre tingene værre. Hjertet kontraherer (trækker sig sammen) allerede dårligere, og derefter nedsætter hypothyroidisme hjertet yderligere og gør sammentrækningerne endnu mindre effektive, og det kan forværre symptomerne på hjertesvigt.

Hos patienter, der har angina (Angina (kaldes af mange for hjertekrampe) er brystsmerter, der varer op til ca. 15 minutter og kommer i anfald. Anfaldene skyldes nedsat blodforsyning til hjertemusklen), hjælper tilstedeværelsen af ​​hypothyroidisme faktisk. Hvis du har angina, har du en uoverensstemmelse mellem udbud og efterspørgsel. Når hjertet har brug for mere blod, får det ikke det blod, det har brug for, og patienten klager over brystsmerter. Ved hypothyroidisme har angina tendens til at forbedres, fordi kroppens krav falder. Efterspørgslen falder, og efterspørgslen og udbuddet bliver mere lige.

Det er hermed bestemt ikke sagt, at hypothyroidisme er en sikker tilstand, fordi det, vi ved, er, at tilstedeværelsen af ​​hypothyroidisme er ret inflammatorisk, og kan fremskynde indsnævring af hjertearterien, hvis ubehandlet.

Især udvikler lavt stofskifte patienter også problemer med deres  kolesterolmetabolisme,  og de får  meget høje niveauer af LDL-kolesterol, VLDL-kolesterol, totalt kolesterol og triglycerider. 

Patienter med hypothyroidisme kan også få blodtryksproblemer, som igen forværrer risikoen for at udvikle stivhed i blodkarrene og kranspulsårerne, hvilket fører til aterom (En blød til fast, hvid-gul knude, ofte med en forsænkning i midten, hvor man kan se hårsækkens udmunding. Der kan dog opstå betændelse, og i så fald bliver der tale om en egentlig byld i huden).

Og vi finder også, at patienter med hypothyroidisme kan få forhøjede niveauer af homocystein. Forhøjet homocystein  er en risikofaktor for hjertesygdomme.

Lavt stofskifte patienter får ofte ødemer, hævelse af benene på grund af væske i benene. Den måde, du kan se, om hævelsen er pitting eller ikke-pitting, er ved at trykke på hævelsen. Hvis din hånd efterlader en fordybning, fortæller det dig, at det er pitting*. Hvis der ikke efterlades en fordybning, er det ikke-pitting. Typisk har stofskiftepatienter tendens til at få  ødemer.  Årsagen til, at stofskiftepatienter får ødemer, skyldes i vid udstrækning, at hypothyroidisme øger aflejringen af  glycosaminoglycan,  som absorberer væske, hvilket fører til ophobning af vand i ben og fødder.

Når hypothyroidisme behandles, har de fleste kardiovaskulære abnormiteter, du ser, en tendens til at normalisere sig. Der er to vigtige meddelelser her. For det første er det vigtigt at være opmærksom på hypothyroidisme og være opmærksom på, at det kan komme med ikke-specifikke symptomer, herunder hjertesymptomer. Hvis du bemærker, at du bliver lidt mere træt, du tager på i vægt, er du deprimeret, er det altid en god ide at blive undersøgt for stofskifteproblemer. For det andet, hvis du udvikler disse hjertesymptomer, skal du vide, at når du behandles med medicin, vil disse symptomer ofte blive bedre i tilfælde af hypothyroidisme.

*Nærmere forklaringer på lægelige betegnelser kan slås op i sundhed.dk

 

Om Sanjay Gupta, MD

Dr. Sanjay Gupta er kardiolog, han praktiserer i York, England. Han tror på at gøre højkvalitets, jargonfri, holistisk information om hjertesundhed, frit tilgængelig for alle i verden. Hans forskning er blevet offentliggjort i en række publikationer, herunder  Journal of Cardiology ,  Annals of Clinical Biochemistry ,  Circulation ,  European Heart Journal og  Radiology . Du kan finde Dr. Gupta på hans hjemmeside  York Cardiology  samt hans to YouTube-kanaler  Mere end bare medicin

Frit oversat af Anett Kromann
Med tilladelse 
Udgivet 22. juni 2021
Opdateret 28.juli 2022

Kilde: https://hypothyroidmom.com

 

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »