Oprindelig Thyroid “THYROIDIN” -på dansk, har eksisteret siden århundredeskiftet, det forsvandt, i ca. 1960-1970 da den syntetiske medicin Eltroxin kom på markedet.

Her kan du læse om Frantz Howitz, overlæge på Frederiksberg hospital.

Tryk på billedet for bedre opløsning

 

Rita var en af de, som nåede at få Thyroidin:

Min Myxødem (lavt stofskifte idag) diagnose fik jeg efter en indlæggelse- jeg havde ledsmerter og havde det ikke særlig godt- ca. et år efter fødsel af min søn nr. 2.

Nu kan jeg desværre ikke huske hvornår jeg skiftede til Eltroxin og dermed blodprøver i stedet for det store apperatur med iltmåling i hviletilstand.- tror det er 5 til 6 år efter. – kan desværre ikke huske om det er før 1972 hvor jeg fik mit 3. barn en pige- eller det er efter. tror måske det er før?.de gamle journaler er vist ikke til at finde i dag så langt tilbage. – men prøverne blev jo så taget via blodprøver og det virkede rimeligt stabilt med 50 mg Thyroidin. om dagen.- jeg havde et kaotisk 1972 og nogle år frem- min datter havde hjertefejl og det krævede lidt ekstra af mig – så jeg husker nok mest at jeg var påvirket af hendes sygdom og derfor letpåvirkelig følelsesmæssigt.- Stofskifte tilsyneladende ok ved prøver.-Jeg har faktisk været i behandling med de 50 mg Thyroidin. indtil 2009- hvor jeg pludselig fik at vide af min egen læge at jeg skulle fordoble.-til 100 mg.

Selv har jeg ikke tænkt på at det var det der skyldtes den træthed jeg havde- da mit liv var i kaos. Efter overgang til Eltroxin har jeg langsomt fået det dårligere har taget på, er i behandling for blodtryk og hjertekramper, (nægter at tage Simvastetin).


En historie om medicinen Thyroid

Galen, den berømte læge i det gamle Rom fra byen Pergamon der var en oldtidsby i det nordvestlige Anatolien, hvis ruiner findes nær den moderne tyrkiske by Bergama, var et af de første mennesker i den vestlige verden der beskrev skjoldbruskkirtlen. Det tog yderligere 1700 år, for forskerne at forstå skjoldbruskkirtlens funktion. I 1888, på et møde i Clinical Society of London, blev et papir præsenteret, som beskrev de skadelige virkninger af en ikke-fungerende skjoldbruskkirtel på den menneskelige krop og det menneskelige sind.

Med denne nye viden, varede det ikke længe før lægerne begyndte at bruge skjoldbruskkirtel udtræk fra dyr til at behandle deres hypothyreose patienter. Det først rapporterede tilfælde blev beskrevet i British Medical Journal af 10. oktober, 1891. Patienten var en 46-årig kvinde i Newcastle, England, med et alvorligt tilfælde af hypothyroidisme. Hendes læge injicerede hende med en glycerin ekstrakt fra får’s skjoldbruskkirtler og der rapporteres en hurtig og markant forbedring i hendes symptomer. Det er interessant at bemærke, at dette ene tilfælde af en enkelt patient, uden et randomiseret, kontrolleret studie til at bakke det op, fremhæver en specifik og yderst effektiv terapi for hypothyroidisme, der snart blev taget op af næsten hele det medicinske samfund i den vestlige verden.

Thyreoidea injektioner viste sig at være smertefuldt og ubehageligt, men i 1892  begyndte læger at anvende skjoldbruskkirtler (en tørret og pulveriseret form), generelt fra køer, får eller grise, til at behandle lidelsen. En gennemgang af den medicinske litteratur fra 1920’erne til 1970’erne viser, at hele den naturlige behandling, af både videnskab og tid, viste sig at være en sikker og effektiv behandling for en række beslægtede forhold, herunder uregelmæssig menstruation, hyperkolesterolæmi, og symptomatisk aterosklerose (åreforkalkning).

Brugen af ​​hele naturlige skjoldbruskkirtler blev accepteret og praktiseret af læger i over 80 år, men i ca. 1975 blev de fleste medicinstuderende ikke længere undervist i denne behandling. Det er nu sjældent at praktiserende  læger, kender til den tidligere udbredte anvendelse af hele skjoldbruskkirtlen.

Der er stort set ingen læger, bortset fra dem med en interesse i integrativ medicin, der indser, at hele skjoldbruskkirtlens præparater stadig er til rådighed for deres patienter.

Kilde:
http://www.life-enhancement.com
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 18.01.2017


Fårethyroid
Fårethyroid
Tryk for større billede- fundet på Pharmakon i Hillerød i en gammel farmakopi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thyroid Sverige           

 

 

 

 

Thyroid fra henholdsvis Sverige/Norge og Danmark

 

 

 

 

 

 

 

 

I juli 1891, George R. Murray (1865-1939),  en ung læge på 26 år bosat i Newcastle-upon-Tyne, rapporterede en vellykket behandling af et enkelt tilfælde af en kvinde med myxødem, en tidligere uhelbredelig lidelse, til British Medical Association samlet i Bournemouth, England. Han fortalte dem om, hvad der for dem var en revolutionerende ny tilgang, injektion af fåre skjoldbruskkirtel-ekstrakt, og den iøjnefaldende klare forbedring i patientens tilstand (Murray, 1891).

Murray havde god grund til at prøve dette tilsyneladende mærkelige terapi-injektion på et menneske. Hans mentor, Victor Horsley (1857-1916), som havde hjulpet viste, at det var manglen på stofskiftehormoner, der produceredes i skjoldbruskkirtlen, det vi nu kalder hypothyreose (lavt stofskifte) og at betingelsen var fælles for patienter med kretinisme (medfødt lavt stofskifte), de, der havde haft thyroidektomi, og patienter med spontan myxødem med en atrofisk, fibrotisk skjoldbruskkirtel.

Udvalgets endelige konklusioner står i dag: “en generel gennemgang af symptomer og patologi fører til den tro, at sygdommen er beskrevet under navnet myxødem, som observeredes hos voksne, er stort set den samme sygdom som sporadisk kretinisme der rammer børn; at myxødem er sandsynligvis identisk med kakeksi strumipriva; og at der eksisterer et meget tæt slægtskab mellem myxødem og endemisk kretinisme.

“Udvalget bemærkede også, at ” mens disse forhold synes at afhænge af ødelæggelse eller tab af funktion i skjoldbruskkirtlen, er den egentlige årsag til denne destruktion eller tab på nuværende tidspunkt ikke indlysende, “en kommentar, der er stort set er tilfældet, selv i dag”.

 

Billedet til venstre, kvinde der er gået udiagnosticeret i 12 år.
Billedet til højre, kvinde efter 7 mdr. på Thyroid.

Kilde :
http://journals.lww.com/theendocrinologist/
Udgivet 18.01.2017
Opdateret 22.11.2019
Uddrag frit oversat af Anett Kromann

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »