Føler du, at du ikke kan få vejret?
Din medicindosis kan være for høj (hyperthyroid) eller for lav (hypothyroid)

 

Åndenød, eller en følelse af, at du bare ikke kan trække vejret ordentligt er lægeligt kendt som dyspnø. Hvis du ikke har astma, lungebetændelse, eller kronisk obstruktiv lungesygdom (emfysem eller kronisk bronkitis), og du for nylig har ændret din medicin dosis, kan du være over/undermedicineret, dette kan påvirke din vejrtrækning.
Stofskiftehormoner påvirker stofskiftet, og videre påvirkes lungerne.

Hypothyroid
Respirationsfrekvens, eller antallet af vejrtrækninger taget i minuttet, er en indikator for stofskiftehormon niveauer. Mennesker, der er virkelig hypothyroide kan have så meget besvær med at få vejret, at de klager over åndedrætsbesvær. Svære tilfælde af Hypothyroidisme (lavt stofskite) kan forårsage neuromuskulær dysfunktion i vejrtrækningen, hvilket kan føre til respirationsinsufficiens (nedsat lungefunktion).


Hyperthyroid

Hyperthyroidisme (højt stofskifte) kan forårsage en lignende følelse af åndenød under anstrengelse, dog af en anden grund. De høje niveauer af T3 og/eller T4 giver stress på hjertet, som ikke er i stand til at holde trit med de øgede krav under anstrengelse.

Hjertebanken, motion intolerance, og dyspnø (åndenød) ved anstrengelse er tegn på tyreotoksikose (svær hyperthyroid tilstand). [Tyreotoksikose og det kardiovaskulære system: Subtile, men alvorlige bivirkninger] Takykardi (hurtig hjerterytme), systolisk hypertension (øverste tal i blodtrykket er for højt), og atrieflimren (unormal hjerterytme) er andre tegn på, at dosis er for høj. På lang sigt kan dette føre til hjertesvigt, hvilket er grunden til at behandling af hyperthyreoide Graves’ patienter er så aggressiv.

Hvis du føler at du ikke kan trække vejret, se da på andre tegn og symptomer, dit blodtryk, puls og respiration kan afgøre, om dosis er for høj eller for lav.

 

Anstrengelse og åndenød hjertet og pulsen

Hvis åndenød kun dukker op under anstrengelse, er det muligt, at du er overmedicineret, og ikke undermedicineret. Dette kan ikke afspejles i din kropstemperatur, så du skal ikke altid antage, at du har brug for mere medicin baseret på, én variabel. Der kan være andre faktorer, der holder din kropstemperatur lav, men, dit hjerte kan lide under, hvis du tager for meget hormon.

Hvert organ optager forskellige mængder af stofskiftehormon, afhængigt af udbud og /eller behov. Hjertet er et af de mest følsomme organer overfor overdosering eller mangel, og pulsen afspejler normalt problemet.

Ironisk nok, kan pulsen også være forhøjet, hvis du er udiagnosticeret og alvorligt hypothyroid, så det er en god ide at medtage andre tegn, som fx at få taget dine blodprøver.

Kilde:
http://www.tiredthyroid.com/
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 24.10.2015
Opdateret 12.01.2017

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »