De sociale medier er en vigtig kilde til informationer omkring bivirkninger af din medicin

Hvad betyder internettet omkring hvad du ved om din medicin, som din læge måske ikke ved?

Det viser sig, at en masse online sociale medier kan grave medicinens skjulte ulemper frem.

Et hold i New York og Jerusalem har mere end et årti undersøgt medicinske fora for historier om patienters erfaringer med forskellige medikamenter. De siger, at deres undersøgelser kan have opdaget dårlige reaktioner på ikke afdækkede problemer ved kliniske forsøg, år, før de fanger opmærksomheden af den amerikanske Food and Drug Administration (FDA).

“Sociale medier er som en næsten uendelig fokusgruppe, “siger Oded Netzer ved Columbia University i New York, en del af holdet bag projektet. “Vi blander os ikke i debatterne. Vi lytter bare. Vi er en flue på væggen, der lytter til, hvad forbrugerne og patienterne siger. “

Medicin og medicinsk udstyr har undertiden uventede bivirkninger, selv efter langvarige undersøgelser. FDA har allerede et system, der gør det muligt for patienter, læger og virksomheder at rapportere deres problemer. Men Netzer og kolleger på Hebrew University i Jerusalem spekulerede på, om de efterfølgende kunne spotte tegn på dårlige reaktioner, blot ved at se på forum indlæg.

Forskerne har gennemsøgt fire populære medicinske fora, såsom WebMD og andre kommunikationstjenester, siden 1999.

I et eksperiment, blev der afsløret en bivirkning omkring tegn på hukommelsestab og forvirring forbundet med statiner, en klasse af kolesterolsænkende medicin, så tidligt som 2003. FDA tilføjede ikke disse risici for stoffet før i 2012.

I et andet eksperiment, omkring et indlæg om det antidepressive middel Wellbutrin – som blev opdaget i 2009 til også at omfatte advarsler om agitation og fjendtlighed som mulige bivirkninger – blev også påpeget forud for FDA. Forskningen vil blive præsenteret i August 2015 på konferencen Knowledge Discovery og Data Mining i Sydney, Australien.

Netzer mener, at sociale medier bør føjes til listen over steder, der ser. “Det er en meget, meget kraftfuldt overvågnings værktøj,” siger han. “Der er en bred vifte af patienter, der villigt taler om deres forhold og om brugen af ​​forskellige lægemidler online.”

 

Sociale medier er et meget kraftfuldt overvågnings værktøj.
Patienter taler villigt om deres medicin


Sociale medier er “talerør for patienter”, Trevor Cohen på University of Texas Health Science Center i Houston, er enig.

Forskningen viser de fordele, det kan have i forhold til de traditionelle metoder eller det kan endda fremme den medicinske litteratur.

 

Oplys dit apotek om alt hvad du tager af medicin

Læge David Stockwell, på Children’s National Medical Center der har arbejdet sammen med FDA om projekter til påvisning af bivirkninger siger;

Før du starter på en ny medicin, råder Stockwell dig til stille 2 spørgsmål til din læge eller dit apotek:

Hvad er fordelen ved denne medicin?

Hvad er de potentielle risici?

Det er også vigtigt at spørge på apoteket, om de bivirkninger der er farlige, og om der er risiko for om det kan ske for dig.

Sørg for, at apoteket er opmærksom på din sygehistorie, og de bivirkninger du har oplevet. Oplys om de andre lægemidler, du tager.

I en tid hvor der er computere alle steder, kan du antage, at din læge eller apoteket vil tjekke for lægemiddelinteraktioner før udlevering af et lægemiddel, men det er ikke altid rigtigt, siger Graedon (farmakolog og forfatter til mere end 15 bøger om lægemidler).

Dine medicinske journaler er ikke synkroniseret med dine recepter på apoteket, og selv når computeren advarer om et potentielt problem, kan en farmaceut eller læge overse det.

 

Men der er en nem måde at beskytte dig selv på: 

“Hav altid en liste over den medicin, du tager, og del det med apoteket,”

Fortæl apoteket om alt du tager, lægemidler, vitaminer, mineraler og kosttilskud. Selv ikke receptpligtig medicin kan have bivirkninger eller interagere dårligt med lægemidler. Du er nødt til at videregive alt, hvad du tager.

“Det kunne måske redde dit liv.”


Kilde :

https://www.newscientist.com
Original artikel:
http://www.washingtonpost.com
Uddrag frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 17. august 2015
Opdateret 21. juli 2020

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »