Gennemset af certificeret læge. 

Hvis du tager stofskiftemedicin som Euthyrox, Eltroxin, Liothyronin/T3 eller Thyroid som Erfa, Armour, Nature Throid eller medicin for højt stofskifte, er der en risiko for at du kan komme til at begå følgende fejl:

 

At undlade at indtage din medicin

Nogle patienter beslutter, uden deres læges godkendelse, at stoppe deres stofskiftemedicin.

Dette kan være farligt, hvis du har en kirurgisk fjernet eller radioaktivt behandlet skjoldbruskkirtel, hvis du vantrives, eller har underaktivt eller overaktivt stofskifte grundet autoimmune sygdomme, som Hashimotos, Ord’s eller Graves’

 

Hvad kan årsagerne være til at folk ikke ønsker, at tage deres stofskiftemedicin;

 • Jeg har det ikke anderledes/bedre, så hvorfor skulle jeg fortsætte med at tage min medicin
 • Jeg fik først symptomer, da jeg begyndte at tage medicinen
 • Jeg kan ikke lide at tage receptpligtig medicin
 • Jeg har ikke råd til det
 • Jeg har bivirkninger, jeg kan ikke lide at tage medicinen
 • Jeg glemmer at tage det hver dag
 • Jeg vil hellere bare tage naturmedicin, urter eller vitaminer

 

Nogle mennesker, der har højt stofskifte har specifikke grunde til, at de ikke ønsker at tage deres foreskrevne medicin:

 • Jeg er bekymret for bivirkninger
 • Jeg kan faktisk godt lide, sådan som jeg har det, uden medicin

Hvis du ikke tager din ordinerede medicin, er det værd at overveje konsekvenserne for dit helbred og dit velvære.

 

Risici når du ikke tager din stofskiftemedicin

Uanset om denne skyldes Hashimotos, Graves’, kirurgi, medfødt hypothyroidisme (lavt stofskifte), hyperthyroidisme (højt stofskifte), eller manglende skjoldbruskkirtel, kan det at du ikke at tager din hormonbehandling dvs. ovennævnte medicin, udløse utallige risici for dit helbred. Disse risici kan omfatte følgende:

 • Uregelmæssigheder i dit blodtryk
 • Lav kropstemperatur, du fryser12490963_s
 • Træthed
 • Depression
 • Hukommelsesproblemer
 • Forhøjet kolesterol
 • Vægtøgning
 • Infertilitet (barnløshed)
 • Abort
 • Dødfødsel
 • Tidlig fødsel
 • Uregelmæssig menstruation
 • Tab eller reduktion af sexlyst
 • Muskelsvaghed
 • Forstoppelse
 • Muskelsmerter
 • Hårtab
 • Hævede hænder, fødder og ansigt
 • Overvækst af knuder i skjoldbruskkirtlen, stigende struma
 • Øget risiko for hjertesygdom
 • Øget risiko for infektion
 • Myxedema koma og død

 

Særlig betydning, har det for patienter med kræft i skjoldbruskkirtlen, der undlader at tage deres hormonbehandling på den foreskrevne dosis, det øger risikoen for tilbagefald.

 

Uoverensstemmelse om hvordan du tager din medicin

En af nøglerne til succes omkring din stofskiftemedicin er at være konsekvent. Det betyder, at du tager den ordinerede dosis, dagligt, på samme tidspunkt hver dag. Du ønsker også at være konsekvent om andre spørgsmål, såsom om du tager din medicin med eller uden mad, og før eller efter start/stop af en fiberrig kost.

 

Manglende doser af stofskifte medicin

Hvis du har problemer med at huske at tage din medicin, er du ikke alene. Nogle mennesker har svært ved at komme ind i en rutine, og på samme tidspunkt hver dag. Her er ti kreative måder at huske, at tage din pille;

 • Skriv i din dagbog. Skriv det i en speciel farve, der er svær at overse.
 • Da du læser dette på din computer eller din smartphone, kan du overveje at sætte en påmindelse i computerens eller telefonens planlægnings program. Nogle programmer giver dig mulighed for at indstille en daglig “påmindelse” på et bestemt tidspunkt. Eller sæt din alarm på din telefon
 • Sæt en besked på din computers pauseskærm
 • Sæt din medicin på dit natbord, så du husker at tage din medicin som det første om morgenen/aftenen. (Men vær omhyggelig med at holde din medicin væk fra børn og dyr.)
 • Sæt en note, du vil opdage hver dag, på køleskabet, på din kaffemaskine, på din tandbørste, på dit badeværelses spejl
 • Tag din medicin på samme tidspunkt hver dag, så det bliver en vane
 • Brug en pille-sorteringsæske, som har rum til forskellige dage, eller endda forskellige tidspunkter af dagen

 

Anden medicin

For nogle patienter, har hjælpestofferne i medicinen betydning, hvis du ikke tåler din medicin, er der mulighed for at spørge din læge om et andet mærke.

 

At drikke kaffe samtidig med din medicin

Kaffe kan påvirke absorptionen af din medicin. Så hvis du ikke vil undvære din morgenkaffe, så vent mindst en time før du drikker kaffe.

 

At overveje at tage stofskifte medicin til natten

Hvis du skal have din kaffe som det første, eller du har brug for at spise om morgenen, eller tage calcium og jerntilskud om morgenen, skulle du tale med din læge om at tage din medicin ved sengetid. Dette kan hjælpe en effektiv absorption af din medicin.

 

Hvis du tager calcium eller spiser calciumrige fødevarer for tæt på dit stofskiftemedicin

Vær forsigtig med at tage kalktilskud, calcium beriget appelsinjuice, og fødevarer med højt calcium (dvs. græsk yoghurt og lignende) på samme tid som din medicin, vent da mindst 2 til 3 timer, med at tage din medicin, så absorptionen ikke forringes.

 

At spise fiberrige fødevarer eller at tage fiber kosttilskud for tæt på din medicin

Vær forsigtig med at spise fiberrige fødevarer, eller tage fiber kosttilskud, med din medicin. Fiber kan forringe absorption af din medicin.

 

At tage medicin for tæt på visse medikamenter

Du skal være forsigtig med at tage medicin sammen med andre medikamenter. For eksempel, bør du ikke tage syreneutraliserende medicin sammen med din stofskiftemedicin, vendt mindst to timer. Hold øje med interaktioner med antidepressive og stofskiftemedicin. Zoloft, Paxil og Prozac, kan f.eks. afstedkomme at din medicin bliver mindre effektiv, og kan betyde, at du har brug for en dosisændring i din stofskiftemedicin. Protonpumpehæmmende stoffer som esomeprazol og omeprazol, som tages for at bekæmpe for meget mavesyre, kan også forringe absorptionen af din stofskiftemedicin.

 

Hvis du ikke tager din medicin når du er gravid eller du ammer

Nogle kvinder tror fejlagtigt, at stofskiftemedicin er farligt for et barn under graviditet eller under amning. Det modsatte er faktisk tilfældet. At tage den passende dosis af stofskiftemedicin er altafgørende for en sund graviditet og en sund baby. Du må ikke stoppe med at tage stofskiftemedicin, når du er gravid eller når du ammer.

 

Tager du østrogen uden at kontrollere for justering af din hormon dosis

Kvinder, der tager østrogen hormonbehandling behøver muligvis mere stofskiftemedicin. Grunden er, at østrogen øger kroppens produktion af et protein, der binder stofskiftehormoner til østrogen, hvilket kan gøre din medicin inaktiv. Hvis du starter enhver østrogenbehandling, få da dine niveauer testet for at se, om østrogen har en indvirkning på din skjoldbruskkirtelfunktion.

 

Allergifremkaldende hjælpestoffer

Nogle mennesker, der har pollen allergi og høfeber – især over for træ eller græs pollen, kan også have allergi over for laktose som findes i stofskiftemedicin. Laktose kan også udløse symptomer hos mennesker med laktoseintolerans, den manglende evne til at fordøje laktose, der blandt andet findes i mælk. For mennesker med allergier, kan anden medicin uden laktose være en bedre løsning.

Kilde:
http://thyroid.about.com
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 7.09.2015
Opdateret 10.01.2017


Overvejelser om at tage kosttilskud og vitaminer/mineraler ved stofskifteproblemer12576684_s

Mange stofskiftepatienter mangler forskellige næringsstoffer og har brug for tilskud af forskellige vitaminer og mineraler. Men det er særdeles individuelt, hvilke behov man har. Mange faktorer spiller ind. Stress, kost, tarmens evne til at optage næringsstoffer, vores genetik osv. osv.

En del vitaminer og mineraler kan man have for lidt af, men man kan også få for meget. Der er også forskel på kvaliteten af produkterne og deres optagelighed. Mineraler bør være organisk bundne for at have god optagelighed og vitaminerne bør være så naturlige som muligt. Især B vitaminerne bør ikke være syntetiske, men i biologisk aktiv form.  Man kan også få nogle vitaminer og mineraler i flydende form, eller i spray. Det hjælper ikke meget at tage vitaminer og mineraler, hvis man ikke optager dem.

Når man går i gang med kosttilskud, skal man være opmærksom på, at det kan give ændringer i stofskiftet. Man bør følges løbende hos sin læge og holde øje med, om der skal justeres i medicin, når man ændrer både sin kost og sin biokemi ved kosttilskud. Mineraler og vitaminer har et samarbejde og kan også modarbejde hinanden. Større doser zink, kan fx forskubbe kobber.Få derfor kvalificeret, individuel vejledning. Her er kun nævnt nogle næringsstoffer i forhold til, hvordan man tager dem. Nedenstående er ikke udtømmende.

 

Det tilrådes, at få taget blodprøver for mangel af diverse vitaminer/mineraler, før du indtager.

Medicin mod lavt stofskifte bør principielt tages for sig selv, på tom mave

 

Hvilke vitaminer og mineraler er der i hvilken kost

DTU Fødevareinstituttet har en udmærket liste over næringsstoffer i fødevaredatabanken. Man kan nemlig nå langt ved at kigge på sin kost. Man går ind på denne liste og trykker på fx selen, hvis man vil se en liste over fødevarer, som indeholder selen. http://www.foodcomp.dk

 

Hvornår skal man tage vitaminer og mineraler

For at gøre det simpelt, er det generelt bedst at tage vitaminer og mineraler til et måltid. Man letter optagelsen og modvirker, at man eventuelt får kvalme eller mavepine af sine kosttilskud.  Man kan godt optimere og fordele sine tilskud, men det skal også være praktisk i en hverdag, hvor man også skal huske sin medicin. Magnesium er dog bedst at tage væk fra måltider.

 

Interaktioner:

Læs på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, hvor man kan tjekke for interaktion af naturmedicin. Tjek fx calcium, at det skal tages nogle timer fra jerntilskud. http://www.medicinkombination.dk/

 

Mineraler:

Tages som hovedregel med et måltid, undtagen magnesium. En række mineraler kan være relevante ved stofskifteproblemer. Jod bør man testes for, før man tager tilskud og bør tages sammen med selen. Selen er meget vigtigt for stofskiftet og det er zink også. Men både for lidt og for meget er skidt.

 

Calcium – bør man ikke tage, med mindre der er en relevant årsag til at tage det.  Hvis man skal tage calcium som tilskud, bør der altid tages magnesium (og gerne vitamin K2) sideløbende, for at få calcium dirigeret hen, hvor det skal være og man undgår calciumaflejringer de forkerte steder. Calcium interagerer med både jern og stofskiftemedicin og reducerer optagelsen og bør derfor ikke tages samtidigt.

 

Jern – hvis man har jernmangel og derfor brug for tilskud, bør dette tages 4 timer fra stofskiftemedicinen. Optagelsen af jern øges ved at få C vitamin ved siden af.  Bør ikke tages samtidig med calcium. Jern tages gerne tidligt på dagen. Man kan tage jern på tom mave, men nogle mennesker får ubehag i maven og har derfor glæde af at tage jern til et måltid. Læs mere om jern/ferritin her

 

Magnesium – der findes forskellige magnesiumformer og de er ikke lige letoptagelige. Det er at foretrække at tage magnesium væk fra måltider, da magnesium har basisk virkning og hvis man tager dem til et måltid, kan den neutralisere mavesyren, som en del stofskiftepatienter har for lidt af i forvejen. Tages gerne til natten.

 

Selen – Det er ikke meget, man ved om selens virkning i kroppen, men man har fastslået at stoffet indgår i et enzym, der fremmer nedbrydningen af et affaldsstof kaldet hydrogenperoxid, der dannes, når cellerne danner energi ud fra ilt og næring. Desuden har man for nyligt fundet ud af, at selen også er indbygget i et andet enzym, der fremmer dannelsen af det vigtige hormon Trijodthyronin T3, der dannes i skjoldbruskkirtlen. Trijodthyronin  T3 holder stofskiftet oppe.
Andre effekter knytter sig til immunforsvaret, hvor undersøgelser indikerer, at selen kan virke som antioxidant, der beskytter cellerne mod ødelæggelse. I en stor amerikansk undersøgelse så man for eksempel færre tilfælde af kræft i gruppen, som fik tilskud af selen. Selen findes i alle kroppens celler og i hele kroppen findes sammenlagt 10-15 milligram selen. Kroppens muskelmasse indeholder sammenlagt halvdelen af kroppens selen. Koncentrationen af selen er højest i lever og nyre. Indtager du store mængder selen, lagres overskuddet da også især i lever og nyrer.

Her kan du læse en masse om Selen

Vitaminer:

Der er fedtopløselige vitaminer, som skal tages med fedt for at blive optaget. Vitamin K, E, D, A – generelt er det bedst at tage dem til et måltid og gerne om morgenen. Hvis man fx tager B vitaminer om aftenen, kan de for nogle mennesker give søvnproblemer.

B vitaminmangel kan i nogle tilfælde være meget kompliceret at behandle, hvis man har MTHFR genfejl. Der har man særlige behov for primært methylfolat og metyl B12 i terapeutiske, individuelle doseringer og opstartsbehandlingen er nogle gange lang og forskellig – ligesom, når man starter behandlingen op lavt stofskifte. Har man MTHFR genvariationen, må man IKKE få folsyre, da man har nedsat evne til at omdanne folsyren og kan ophobe den.

 

Hvis man tager større doser C vitamin (mere end 500mg), bør man ikke tage det sammen med B12, da større doser C vitamin kan hæmme optagelsen af B12

 

D vitamin – man bør altid tage tilskud af magnesium, når man tager D vitamin. D vitamin øger optagelse af calcium fra tarmen og magnesium hjælper derefter calcium hen, hvor den skal være. Et studie pegede på øget D vitaminoptagelse ved at tage D vitamin til sin aftensmad.

Fibre

Fibertilskud kan påvirke stofskiftet og optagelsen af stofskiftemedicinen. (f.eks. Husk)

 

Kilde:
For stofskiftesupport
Charlotte Lillegaard Pedersen
naturopati.dk/
Udgivet 7.09.2015
Opdateret 10.01.2017


Her finder du hvilken slags medicin der forstyrrer vores stofskiftemedicin på dansk


Kort oversigt

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »