D3, deiodinase enzym, forhøjer reverse T3 (ikke vitamin D3)

Fordi reverse T3 er forhøjet, når et bestemt deiodinase enzym kaldet D3 er højt, er et nærmere kig på D3 berettiget. D3 er et deiodinase enzym, der omdanner T4 til reverse T3 og inaktiverer T3 til T2. Formålet er, at holde T3 niveauer i balance. D3 er fraværende i de fleste voksne væv, selv om det er fundet i huden og visse dele af hjernen. Det er også fundet i fostervæv, livmoderen og i livmoderslimhinden, hvor det tjener til at beskytte fosteret fra mors voksne niveauer af stofskiftehormoner.

Der er en tilstand, der kaldes Nonthyroidal Syndrom (NTIS), også kendt som Euthyroid syndrom eller lavt T3 syndrom, hvor reverse T3 er højt, T3 er lavt, og T4 og TSH er normale. Denne betingelse er et resultat af en ændring i andelen af ​​de tre deiodinase enzymer (D1, D2, D3), der omdannes de forskellige stofskiftehormoner. Ved NTIS, arbejder de sammen for at sænke T3 og hæve reverse T3, hvilket gør patienten mere hypothyroid. Selve sygdommen forårsager forstyrrelse i skjoldbruskkirtlens niveauer.

 

Dette er et vigtigt begreb at forstå, fordi selve skjoldbruskkirtlen ikke har problemer (som i autoimmun sygdom), men en alvorlig sygdom har taget kontrol over, og nedreguleret skjoldbruskkirtlens niveauer. Det er de patienter, der kan tage de høje doser af T3, der anbefales uden højt stofskifte symptomer, fordi deres ekstremt høje D3 niveauer inaktiverer meget af deres T3.

Hjernen og rygmarven foretrækker stabile T3 niveauer. Deiodinase enzymer arbejder sammen for at sikre, at T3 niveauer holdes på det samme ideelle niveau under alle forhold. En stigning i T3 vil også medføre en stigning i D3 niveauer, stigende T3 til T2, når D2 niveauet falder, falder T3 produktion også. Mere T4 ville følge Reverse T3 vejen, så mindre T3 vil opstå. I realiteten kan en for høj dosis af T3 forårsage højt reverse T3, ved at øge D3 enzymet.

Medicinen Thyroid (tørret skjoldbruskkirtel fra grisen) har en højere andel af T3 end vi mennesker producerer, så når nogle patienter hæver deres dosis, vil deres reverse T3 også stige. Thyroid indeholder også Reverse T3, så når T3 øges, vil reverse T3 også øges.

En stor dosis T3 taget på én gang (når T4 er også til stede) kunne også have samme virkning og hæve reverse T3 niveauerne.

D3 genaktiveres i visse medicinske tilstande hos voksne. F.eks. efter et hjerteanfald, hjertemusklen selv producerer D3. Mus, der får hjerteanfald oplevede øget D3 aktivitet i hjertemusklen, med et tilsvarende 50% fald i T3 i venstre ventrikel væv. Det betyder, at patienter, der har haft hjerteanfald kan have høje reverse T3 niveauer.

Høj D3 aktivitet er blevet fundet i blodkar, i hjernen og i tumorer, og nogle maligne cancere.  Der er endda en tilstand kaldet brystsyge hypothyroidisme, hvor D3 aktivitet fra en tumor er så udtalt, at det bogstaveligt talt forbruger ethvert stofskiftehormon, hvilket resulterer i alvorlig hypothyroidisme (lavt stofskifte).

T4 og T3 niveauer øges ikke, selv med stigende doser af T4 medicin, selvom reverse T3 forbliver højt. Hos en patient, blev der fundet høje niveauer af D3 i en kvindes lever tumor, hendes forhøjede TSH kom tilbage til normalen efter tumoren blev fjernet kirurgisk.

D3 kan også aktiveres igen, ved celleproliferation (hurtig celledeling) ønsket er, at sænke T3, som stimulerer celledeling og hæmmer cellevækst. Helbredelse fra forbrænding er et eksempel, hvor celle proliferation er ønsket, for at regenerere nyt væv. I et eksperiment med delvis fjernelse af leveren hos rotter og mus, steg D3 aktiviteten 40 gange hos musen, 36 timer efter operationen. Hos rotterne var der en tilsvarende 2- til 3- fald i blodserum og lever i T3 og T4 niveau 20 til 24 timer efter operationen.

 

Andre undersøgelser viser høj D3 aktivitet i forskellige tilstande af vævsskade:

  • Slankekure
  • Cryolesion (Består af peptider det er et stof, der ligesom protein består af aminosyrer bundet sammen med peptidbindinger, må kun bruges ved dyreforsøg)
  • Hjertehypertrofi (fortykket hjertemuskel, normalt på grund af højt blodtryk)
  • Infarkt (hjertetilfælde)
  • Kronisk inflammation

Højt Reverse T3 bør derefter forventes hver gang, der er en vævsskade, der skal repareres.

 

En del stofskifte patienter lider under;

  • Infektioner/inflammation
  • Fibroide tumorer
  • Hjertesygdomme
  • Problemer med rodkanaler (infektion)
  • Forskellige kræftformer

Sinus infektioner og tarm betændelse (Cøliaki) er andre mulige årsager.

Nyere forskning viser individuelle genetiske forskelle i mange aspekter af skjoldbruskkirtlens fysiologi, og disse kan alle have indvirkning på T3 og Reverse T3 niveauer.

Kilde:
http://www.tiredthyroid.com/
Uddrag, Frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 21.06.2015
Opdateret 10.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »