Hvad du behøver at vide om reverse T3

 

balancePrøven Reverse T3 tages ikke mere i det offentlige.
Reverse T3 bliver fremstillet i kroppen, af thyroxin (T4), og kan blokere virkningen af T3.
Stress påvirker binyrerne, og binyrerne vil producere et overskud af kortisol når de stresses, kortisol vil da igen hæmme omdannelsen af T4 til T3. Så du vil absolut ikke ønske at reverse T3  er for høj.

Fordi kortisol blokerer omdannelsen af T4 til T3, er en høj reverse T3 mere almindeligt hos mennesker med hypothyroidisme (lavt stofskifte) og Hashimotos thyroiditis (en autoimmun sygdom), selvom man nu og da ser disse niveauer hos nogle mennesker med hyperthyreoidisme (højt stofskifte) og Graves’. I begge tilstande er det naturligvis fælles for patienten, at kronisk stress, kan hæmme omdannelsen af T4 til T3 og føre til en stigning i reverse T3.

 

Hvordan opdager man dette problem

Ikke alle læger vil anbefale Reverse T3 blodprøven, (i DK tages prøven ikke mere i offentligt regi) du vil måske være nødt til at se på andre værdier. For eksempel, hvis din frie T4 er inden for normalområdet og T3 er lav, så det kan være en indikator for en høj reverse T3. Men selvfølgelig er den bedste metode rent faktisk at bestille en reverse T3 blodprøve. Undertiden vil prøven ikke være høj, men i stedet vil der være et problem i forholdet mellem reverse T3 og T3.

 

Medicinsk løsning for Reverse T3 niveauer

For en person, der har unormale reverse T3 niveauer, vil den medicinske løsning være, at undersøge skjoldbruskkirtlens tilstand. Hvis man har hypothyroidisme, vil lægen normalt kun ordinere syntetisk medicin.

De læger, der er opmærksomme på reverse T3, vil som regel enten nedsætte doseringen af T4 og/eller anbefale patienten at tage T3 liothyronin eller Thyroid, dette kan undertiden bidrage til at styre symptomerne hos en person med en høj reverse T3 og/eller et unormalt forhold mellem reverse T3 og T3.

 

Den (måske) underliggende årsag

Selvfølgelig vil  bare det, at give T3 ikke helbrede årsagen til problemet, hvilket er grunden til man er nødt til at tage fat på den egentlige årsag. Hvis binyrerne er problemet, så er man nødt til at tage fat på at undersøge binyrerne. Naturligvis skal man først afgøre, om en person har problemer med deres binyrer, som er hvor binyre stress testen kommer i spil. Det er vigtigt ikke at stole på blodprøver med hensyn til kortisol niveauer, fordi de kun måler en bundet form af hormonet, og fordi en enkelt prøve ikke er tilstrækkelig, når der tales om binyrernes sundhed.

Binyrerne er ikke den eneste faktor, der kan føre til problemer med reverse T3. en af de ting, der diskuteres, er, hvordan lave jern niveauer kan føre til problemer med reverse T3 niveauer. Ud over at kigge på binyrerne, er man nødt til at se på jern niveauer.

Kent Holtorf MD skrev en artikel, der beskrev, hvordan gentagne slankekure kan føre til en stigning i reverse T3 niveauer og kroniske sygdomme som;

 

  • Diabetes
  • Kronisk træthedssyndrom
  • Fibromyalgi

 

kan føre til forhøjede reverse T3 niveauer. Hvis dette er tilfældet, så bør det ikke være en overraskelse, at betingelser, såsom Hashimotos thyreoiditis og Graves’ også kan føre til dette problem. Med hensyn til slankekure, har reverse T3 den modsatte effekt af T3, som er at bremse stofskiftet.

Sammenfattende bør mange mennesker med en skjoldbruskkirtel eller autoimmun lidelse, få deres reverse T3 niveauer kontrolleret. Dette er især tilfældet for de, der har Hypothyroidisme og Hashimotos thyroiditis, men er også en god idé for nogle mennesker med en hyperthyroid (højt stofskifte) tilstand. Blodprøver fortæller ikke hele historien, hvilket er sandt, men reverse T3 kan give lægen og patienten nogle værdifulde oplysninger og til tider kan det være afgørende for en patients helbredelse.

Kilde:
http://www.naturalendocrinesolutions.com/
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 26.09.2014
Opdateret 20.12.2020


 

Reverse T3 er tegn på en stresset fysiologi og et langsommere stofskifte. Selv mennesker uden sygdom i skjoldsbruskkirtlen kan udvikle hypothyreose symptomer når forholdet mellem T3 og reverse T3 forskydes til fordel for reverse T3, af den ene eller den anden grund. I dette tilfælde hedder tilstanden NTI ( Non-thyroidal Sygdom Syndrom (NTIS)) eller Euthyroid Sick Syndrome.

 

Det som vi altid hører er, at der er ikke brug for at måle T3 til brug for diagnose eller tilpasning af behandlingen ved hypothyreose. Reverse T3 vil vores læger kun måle ved mistanke om spiseforstyrrelser eller anden voldsom sygdom. Frit T3 eller T3/reverseT3 ratio interesserer dem ikke, på trods af, at det er denne ratio der i virkeligheden afgør om behandlingen bliver vellykket, uanset værdier for T3 og T4 hver for sig, selv når de ligger i den øvre del af “normalområderne”.

Er total T3/reverseT3 ratioen for lav, fejler behandlingen og trivslen bliver væk. Hvis ratioen skal være korrekt beregnet, bør man anvende total T3/frit T3 idet reverse T3 kun kan måles som total værdi. Der findes ikke noget der hedder frit reverse T3.  

Det man opnår ved at sulte sig til vægttab er, at kroppen går i “overlevelses-mode” og begynder at danne højt stofskiftehormoner, der blokerer for skjoldbruskkirtlen, der derved ikke længere kan fastholde det normale stofskifte. Kroppen begynder at spare på energien og indfører et hårdt regime for at overleve.

 

Et andet navn der sommetider bliver brugt ved en lignende tilstand er Wilson`s Syndrome. Heri findes svaret på, hvorfor så mange stofskiftesyge kæmper en fortabt kamp mod vægten, idet det er denne patientgruppe, der mest utrætteligt, forgæves forsøger alverdens metoder til at enten at holde vægten i skak, eller at reducere den. Resultatet bliver,  at enten efterlever de syge overvægtige de forkerte kostanvisninger og/eller skærer direkte ned på kalorieforbruget, hvorved kroppen sætter ind med modforanstaltninger, en forøget dannelse af anti thyroid hormon = Reverse triiodothyronine (Reverse T3).

Kendskabet til reverse triiodothyronine er af en ret ny dato og ingen er endnu fuldt ud klar over den fulde rækkevidde af dette hormons funktion i kroppen. Godt nok er reverse triiodothyronine aktuelt opfattet som skadeligt, men i virkeligheden ser det ud til, at reverse triiodothyronine  bl.a. udgør kroppens indbyggede selvforsvar mod alle livstruende tilstande, hvor den velkendte “stress”  jo et signal til kroppen om, at en truende fare er på vej – krig, sult, vandmangel, sygdom m.v. hvor et langsigtet energi spare regime er påkrævet.

Kroppen kan ikke skelne mellem f.eks. nervøs “stress”, eller stress pga. store praktiske byrder i hverdagen. For kroppen er “stress” altid et signal om en overhængende fare. Skulle der i virkeligneden ske en naturkatastrofe – oversvømmelse, orkaner, kometnedslag, hvor hele det europæiske kontinent blev udsat for et totalt sammenbrud af infrastruktur – transport, forsyninger, produktionen af fødevarer, ville mennesker dø som fluer som følge af hungersnød , da ville det være de, med det høje Reverse triiodothyronine, der ville overleve længst. Det er Reverse triiodothyronine, som sørger for, at kroppen sparer på ressourcerne og får dem til at række længst muligt.

En af de vigtigste funktioner af T3 er konvertering og fedtforbrænding. Thyreoidea hormon (T3) er ligesom vores krops speeder, når det kommer til stofskiftet. Med passende thyreoideahormon, vil vores stofskifte køre med fuld damp. Generelt vil vi forbrænde omtrent den samme mængde kalorier, som vi tager ind.

 

Men når der er lave T3 niveauer og høje reverse T3 niveauer, bliver vores stofskifte trægt.
Vi vil ikke forbrænde så mange kalorier, som vi tager ind, og vi vil begynde at lagre fedt.

For at gøre tingene værre, bliver det en ond cirkel. Når der er overvægt eller konverteringsproblemer, eller insulinresistens/diabetes så vil thyreoideahormonerne blive endnu mindre effektive. Dette er specielt tilfældet med yo-yo slankekure. Hvad der sker er, at det perifere væv begynder at producere reverse T3 ikke T3 (se diagram) . Denne reverse T3 blokerer grundlæggende for det frie T3 så den ikke kan gøre sit arbejde. Derfor kan vi udvikle alle symptomer på et lavt fungerende stofskifte, herunder et nedsat stofskifte, selvom stofskifteprøverne er normale.

 

Tryk for større billede

 

Læs mere om mitokonrier her

 

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »