Kræver vægttab mere end viljestyrke og omlægning af livsstil

Overvægt eller ubalance ?

Af Dr. Kent Holtorf

Overvægt er blevet et stort sundhedsproblem, og det er steget dramatisk i de seneste årtier. Undersøgelser viser klart, at næsten alle overvægtige personer har metaboliske og endokrinologiske dysfunktioner, der er årsag til, eller bidrager til deres manglende evne til at tabe sig.

Det er ikke udelukkende et problem, at personer indtager flere kalorier, end de behøver, eller en mangel på motion eller viljestyrke, det er snarere en kompleks ond cyklus af endokrinologiske og metaboliske dysfunktioner. Moderne medicin har undladt at behandle disse dysfunktioner hos overvægtige personer, og læger og patienter fortsætter med at tro, at de alle, er et spørgsmål om viljestyrke og livsstil. Det er således ikke overraskende, at fedme er ved at nå epidemiske proportioner.

Forskningen viser, at dysregulering af to centrale hormoner kan være en årsag, eller en stor bidragyder til vægtøgning eller manglende evne til at tabe sig, for de fleste overvægtige mennesker. Det første hormon er Leptin og det andet er Reverse T3. Den spændende del er, at lægerne nu kan teste for tilstedeværelsen af disse fysiologiske barrierer til vægttab og ordinere passende behandling med potentielt dramatiske resultater.

 

Leptin

Er et vægtregulerende hormon bestående af 167 aminosyrer. Leptin dannes i fedtvævet, og dets frisætning stimuleres af et øget indhold af triglycerid* i fedtcellerne; det virker på de vægtregulerende centre i hjernens hypothalamus og fremkalder øget mæthed og energiomsætning. Derved hæmmes energiindtagelsen, og energiforbruget øges, hvorved fedtdepoternes størrelse bevares konstant.

* Triglycerid er fedtstoffer, der findes i kroppen, hvoraf størstedelen stammer fra den mad, vi spiser. Triglycerider fungerer primært som energireserver for kroppen. Et højt niveau af triglycerider i blodet øger imidlertid risikoen for hjerteanfald og åreforkalkning.

Ny forskning har vist, at ukorrekt Leptin signalering, kan være en dysfunktion hos de fleste mennesker, der har vanskeligt ved at tabe sig, eller ikke er i stand til at tabe sig.

Problemet er ikke produktionen af Leptin, men snarere, at størstedelen af overvægtige personer, der har svært ved at tabe sig har Leptin resistens, hvor Leptin ikke er i stand til at produceres normalt, for at stimulere vægttab. Denne Leptin modstand føles som sult, så flere mekanismer aktiveres til at øge fedtdepoter, snarere end at brænde overskydende fedtdepoter. Leptin modstand stimulerer også dannelsen af Reverse T3, der blokerer virkningerne af stofskiftehormoner.

2016-07-18_05-13-01

Blodprøve

Leptin blodprøven kan desværre ikke bestilles i Danmark.
Dog har vi i et studie fra 2002 fundet følgende, så det måske muligt alligevel.
Her kan du læse hele studiet som omhandler lysterapi og depression:
https://www.psykiatri-regionh.dk – (red.)

 

Behandling

Der er i øjeblikket to medikamenter der har vist sig, at være i stand til at behandle Leptin modstand og kan resultere i et signifikant vægttab. Den ene er Symlin og den anden er Byetta. Disse er i dag godkendt til behandling af diabetes, men kan ordineres til behandling af Leptin resistens. Disse viser et signifikant løft hos ikke diabetiske mennesker og viser dramatisk vægttab hos en stor procentdel af overvægtige patienter. Vægttabet varierer ifølge undersøgelsen, men en betydelig procent af patienterne oplever vægttab, trods lille eller ingen ændring i kosten.

 

Reverse T3

Det er velkendt, at stofskiftehormoner regulerer stofskiftet og at en lav stofskiftehormon produktion forårsager lavt stofskifte, men det er først for nylig blevet klart, at stofskiftets hormon produktion kan ligge fint i blodprøverne, men at der kan være et problem med aktivering af hormoner inde i cellerne, det kan være en væsentlig årsag til lavt stofskifte.

Skjoldbruskkirtlen udskiller et inaktivt stofskiftehormon thyroxin, også kendt som T4. Dette reguleres af et stimulations hormon (TSH), der produceres i hjernen (specifikt hypofysen). Normalt omdannes den inaktive T4 inde i cellerne i selve kroppens organer (leveren og nyrerne) til det aktive stofskiftehormon kaldet triiodothyronin (også kendt som T3). De fleste læger vil kontrollerer udelukkende TSH og T4 niveauer for at se, om skjoldbruskkirtlens niveauer er normale.

Undersøgelserne viser dog, at det ikke er produktionen af stofskiftehormonet, der er problemet, men at det snarere er problem inde i cellen, at den inaktive T4 ikke omdannes til T3, et spejlbillede af T3 kaldet Reverse T3. Reverse T3 har den modsatte virkning af T3, hormonet blokerer virkningen af T3 og sænker, snarere end øger stofskiftet. Det er en evolutionær forsikring kroppen producer, den er nyttig i tider med hungersnød.

Undersøgelser viser, at stress og slankekure (især yoyo slankekure) kan afstedkomme, kronisk sygdom som diabetes, kronisk træthedssyndrom og fibromyalgi (og stofskiftesygdom).

Produktionen af Reverse T3 har vist sig at være en metode, hvorved kroppen forsøger “at genvinde den tabte vægt ved slankekure”. Så snart kroppen registrerer en reduktion af kalorier, bliver produktionen af Reverse T3 stimuleret til at sænke stofskiftet. Vedvarende slankekure eller stress, forårsager at kroppen forbliver i “sult mode” med forhøjede niveauer af Reverse T3 og nedsatte niveauer af T3, hvilket er en væsentlig årsag til generhvervelse af den tabte vægt ved slankekure, som er mekanismen bag stress induceret vægtøgning (Dette er ikke på grund af øget kortisol).

 

Blodprøve

Der er en lang række endokrinologer og læger, der fastholder, at tilstrækkelige stofskiftehormon niveauer kan bestemmes ved at teste TSH og T4 niveauer. Undersøgelser viser, at en sådan standard test vil gavne 80% af dysfunktion, så de fleste endokrinologer og læger vil fortælle deres patienter, at deres hormon niveauer er baseret på denne sædvanlige test.

Lægerne burde tage blodprøven T3 / Reverse T3, og udregne tallet. Generelt vil en rask person have et forhold større end 2, så en person med et forhold mindre end 2, bør betragtes som en kandidat til medicin for stofskiftet. Men mange endokrinologer og læger er ikke klar over betydningen.

Det er ikke mere muligt at få taget blodprøven reverse T3 i det offentlige – der skal vi selv betale. Blodprøven koster langt over kr. 1000,- (red.)

 

 Behandling:

Standard behandling af hypothyreose indebærer tilskud af T4, herunder Eltroxin og Euthyrox. Disse er ikke effektive til at afhjælpe en sådan situation, fordi problemet ikke er mængden af T4, men den overskydende omdannelse af T4 der vender den T3, blokerende virkning af det aktive T3. Man kan omgå dette, ved at supplere med doser af T3.

 

Det er ikke hensigtsmæssigt at give hormoner til vægttab, men snarere,

 at rette denne dysfunktion, diagnosticeret med passende blodprøver.

 

Sammenfattende ny dokumentation viser, at et betydeligt antal overvægtige patienter har et konverterings problem snarere end et problem med viljestyrke eller livsstil.

Udbedring af disse konverterings problemer, herunder Leptin modstand og cellulære stofskifte dysfunktioner, kan resultere i et dramatisk langsigtet og vellykket vægttab.

Kilde:
http://www.huffingtonpost.com
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 6.03.2015
Opdateret 11.01.2019

Til information bruger STTM ikke den samme skala til måling af Reverse T3 / Frit T3 som Holtorf. Her har du : STTM, husk at bruge punktum, istedet for komma.
Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »