Bliv rask med T3

Af Paul Robinson

Uddag fra Paul Robinsons bog:

Jeg er ikke en professionel forfatter. Jeg er heller ikke en læge, en medicinsk forsker eller en biokemiker. Jeg er simpelthen en mand, der har set sit liv afsporet af sygdom i skjoldbruskkirtlen, og på samme tid lidt for mange års ineffektiv behandling med stofskiftehormonet T4, kendt som Eltroxin.

Jeg formåede til sidst at genvinde mit helbred og få mit liv tilbage gennem forskning, beslutsomhed og indsats med andre behandlinger.

Den kritiske del af min helbredelse indebar brug af et tilgængeligt, sjældent ordineret skjoldbruskkirtel hormon, mest kendt gennem sin forenklede navn T3. Det korrekte navn på dette naturligt produceret hormon er triiodothyronin og dens syntetiske modstykke kaldet Liothyronin. T3 er den biologisk aktive form af stofskiftehormon, og på celleniveau er T3 det stofskiftehormonet, der holder os raske.

Under min helbredelsesproces lærte jeg at bruge medicinen T3 på en forsvarlig og sikker måde. Mange læger har lært, at det kun er nødvendigt med medicinering af Eltroxin, og mange vil ikke udskrive T3 medicin. For nogle patienter med skjoldbruskkirtelsygdomme kan det være det eneste hormon, der gør det muligt for dem at genvinde helbredet. Nogle læger frygter også brugen af T3, fordi de fejlagtigt tror, at det skaber problemer, såsom høj puls eller osteoporose. T3 kan forårsage problemer, som alle thyreoideahormoner kan, men altid forårsaget af overdosering eller misbrug.

En anden medicinsk myte er, at blodprøvetagning af stofskiftehormoner altid viser den aktuelle hormonelle aktivitet. I virkeligheden måler prøven kun niveauet af stofskiftehormoner, der cirkulerer i blodet og giver ingen indsigt i effektiviteten af de stofskiftehormoner, der er inde i vores celler.

Det er disse myter og manglen på en bredere vifte af tilgængelige behandlinger med stofskiftehormoner, som forviser tusindvis af stofskiftepatienter til en permanent helvede af hypothyroidisme symptomer. Behandling med T3 alene er undertiden nødvendig, fordi nogle problemer kan opstå på celleniveau, så anden slags stofskiftemedicin ikke kan rette det. I mit eget tilfælde var T3 min redning.

Dette er udtalt af Paul Robinson på hans blog den 18.06.2014

 

Mine problemer forårsaget af sygdommen

Jeg blev diagnosticeret med Hashimotos Thyroiditis, da jeg var omkring 30 år. Jeg fik ordineret syntetisk T4 medicin, og lægerne fortalte mig, at det ville kurere alle mine symptomer, men symptomerne fortsatte. Jeg nåede endelig til et punkt i min sygdom, hvor jeg fik lavt stofskifte og binyreinsufficiens. Jeg havde mistet over en tredjedel af min kropsvægt og jeg besvimede på grund af lavt blodtryk. Jeg var næsten lammet og sov 4-6 timer i løbet af dagen, bortset fra at jeg også sov om natten. Jeg kunne knap nok gå oprejst og at gå op ad trappen var svært. Min karriere var tabt, og på mange måder var det meget hårdt for min familie.

Under min sygdom fik jeg syntetisk T4 medicin i omkring seks år, mens mit helbred fortsat forværredes. Medicinen helbredte ikke mine symptomer, men mine blodprøver TSH, FT4 og FT3 blev forbedret og var alle indenfor laboratoriets referenceramme.

Til sidst stoppede jeg behandlingen med syntetisk T4 og jeg fik lov at prøve medicinen T3 (Liothyronin). Da T4 ikke virkede alene, blev der ordineret syntetisk T4 sammen med  T3. Ingen af disse alternative behandlinger kurerede mine symptomer, selvom niveauet af alle mine blodprøver så perfekte ud.

Jeg havde følgende symptomer:

 

  • Træthed
  • Svaghed
  • Tør hud
  • Tørt hår
  • Fordøjelsesproblemer

 

Jeg kunne ikke tænke klart og havde for lavt blodtryk

I begyndelsen af min sygdom blev jeg overvægtig, men da binyreinsufficiens blev en del af mit problem, tabte jeg vægt, blev svagere og begyndte at besvime. Da jeg endelig fik T3, begyndte jeg at få det bedre, men det tog mig tre år at begynde at lære at bruge T3 korrekt. I alt tog det mig 10 år at komme mig, fra starten af min hypothyroidisme.

Jeg mistede et årti af mit liv, da mine børn var små. Det tog mig så endnu 10 år til at reflektere over og være i stand til at kommunikere mine oplevelser med T3, og at T3 kan anvendes sikkert og effektivt. Mit udgangspunkt var videnskab og anvendt forskning. Jeg har viet al min opmærksomhed til studiet af endokrinologi og til at søge forståelse af, hvordan thyreoideahormonet T3 rent faktisk virker i kroppen. Jeg brugte disse undersøgelser for at finde ud af, hvordan jeg skulle få det bedre med min sygdom i skjoldbruskkirtlen, og dette arbejde har ført mig til at skrive min bog.

Meget lidt synes at have ændret sig i behandlingspraksis i årenes løb, siden jeg første gang blev diagnosticeret med problemer i skjoldbruskkirtlen.

De menneskelige omkostninger ved disse langsomme fremskridt er store. Jeg har brugt flere år på diverse internetfora og jeg har ofte fået fortalt hjerteskærende historier. På grund af dette er jeg nu meget mere opmærksom på, hvordan sygdom i skjoldbruskkirtlen påvirker livet for mange mennesker.

Det er uacceptabelt – noget skal ændres. De fleste af disse ændringer er enkle, fordi de er behandlinger, der allerede eksisterer. Andre ændringer kan være mere vanskelige. Det er vigtigt, at i tilfælde, hvor patienter ikke responderer på traditionel behandling at forstå, at blodprøver ikke er det eneste værktøj, der kan anvendes. Patientens historie, symptomer og forskellige smerter kan være meget mere afslørende for, hvad der foregår med hensyn til skjoldbruskkirtlen. Jeg er især interesseret i at arbejde med lægen, hvis det overhovedet er muligt, fordi jeg tror, at en langsigtet, bæredygtig forandring kun kan opnås indefra den medicinske profession. Jeg vil gerne tale med en læge, der ønsker at tale med mig.

Mit håb er, at læger og stofskiftepatienter kan finde oplysninger i min bog og på min hjemmeside af værdi, og at det kan være en del af revolutionen i behandlingen af stofskiftepatienter så desperat har brug for og fortjener.

Paul Robinsons hjemmeside: http://recoveringwitht3.com/

Kilde:
Paul Robinson Uddrag af bogen oversat
fra den svenske Sköldkörtelforening af J. Thisted
Udgivet 13. 08.2014
Opdateret 11.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »