Kigger vi på årsagerne til D Vitamin mangel ?


12460653_s

Næsten hver eneste ekspert anbefaler D vitamin. Mange mennesker tager D vitamin. Men hvad nu, hvis vi tager D vitamin forkert. Hvad hvis vores D vitamin kosttilskud ikke hjælper rigtigt.

[Note: Husk, D vitamin er ikke et vitamin, det er et hormon.]

Hvis din bil manglede olie en gang om ugen og hver gang du tjekkede olien, var olien ved at løbe tør hvad ville du så gøre?

 

  • Ville du fylde olietanken
  • Gøre dit bedste for at glemme alt om det
  • Eller vil du prøve at finde årsagen
  • Hvorfor mangler din bil hele tiden olie

 

Hvis du er smart, afleverer du din bil til din mekaniker. Mekanikeren fortæller dig, at det lave olie niveau bare er et symptom. Mekanikeren ser på det reelle problem. Hvorfor har vi ikke den samme tilgang med vores sundhed. Til vores kosttilskud.

 

Hvorfor er dit D vitamin niveau lavt?

Forskning har i de sidste par år vist, at en stor procentdel af verdens befolkning mangler D vitamin. Men hvorfor?

Sundhedspersonale vil typisk teste patientens D vitamin niveau, og opdage, at det er lavt. Så han/hun ordinerer et D vitamin supplement. Patienten kommer ind igen et par måneder senere, og D vitamin niveauet er stadig lavt. Så lægen øger tilskuddet.

Interessant er det, at meget få fagfolk spørger:

 

Hvorfor er denne persons “D vitamin tank” utæt i første omgang? 

Svaret vil måske overraske dig.

 

D vitamin mangel; Er det en formangel? 

I det seneste årti, har D vitamin vist sig som noget af et mirakel supplement, undersøgt mere end noget andet vitamin i det 21. århundrede. Hundredvis af undersøgelser tyder på, at D vitamin kan afhjælpe og forhindre alt fra knogleskørhed til autoimmune lidelser, hjerte/karsygdomme, kræft og meget mere.

D vitamin påvirker vores kropssammensætning, og vores gener. Nogle har endda foreslået, at D vitaminmangel kan forårsage fedme. Imellem 40-50% af ellers raske voksne og børn ikke har nok D vitamin i kroppen. Faktisk har de sidste par år set en verdensomspændende stigning i Engelsk Syge selv i de industrialiserede lande; en D vitaminmangel der normalt kun ses hos underernærede børn.

De gode nyheder: Sundhedspersonale er opmærksomme på denne forskning og de risici, der er forbundet med lave D vitamin niveauer.

Hvad potentielt er mere bekymrende er deres svar.

Mange læger vil rutinemæssigt ordinere høje niveauer af D vitamintilskud, med doser fra 2000-10,000 IE (Internationale Enheder) per dag, indtil 50.000 IE om ugen, og nogle gange mere.

 

D Vitamin understøtter naturligvis menneskers sundhed. Men hvorfor tager vi ikke fat på de bagvedliggende årsager til, at vores D niveauer er så rutinemæssigt lave

Og hvor sikker er en langsigtet, høj dosis D vitamin, i virkeligheden. Overdoserer vi os selv?

 

Hvad er D vitamin, og hvordan fremstilles detD vitamin

Udtrykket “Vitamin D” henviser til en gruppe af fedtopløselige forbindelser, der tjener som prohormoner eller hormon prækursurer til den aktive form af D vitamin, kaldet Calcitriol.

Blandt de mere velkendte former af D vitamin er vitamin D3 (cholecalciferol), det findes i fisk, æggeblommer og ost, og syntetiseres i huden af mennesker og dyr.

En anden almindelig form, vitamin D2 (ergocalciferol), syntetiseres af planter, såsom svampe, og er den form oftest bruges til at berige fødevarer såsom mælk.

Vi fremstiller D vitamin i vores hud, når vi kommer ud i solen, mere præcist, når vores hud udsættes for ultraviolet B stråling (UVB).

Denne indledende form for D vitamin, kaldet 7-dehydrocholesterol, begiver sig derefter til leveren, hvor det omdannes til en anden lidt mere aktiv form af D vitamin kaldet 25-hydroxyvitamin D. Det er den form af vitamin lægen tester, når de tester dig for mangel.

Når D vitamin forlader leveren, bevæger den sig til nyrerne, hvor det atter omdannes til den meget metaboliske aktive form af D vitamin kaldet calcitriol, eller 1,25 dihydroxyvitamin D.

Dette betragtes ikke længere som et vitamin, men snarere et steroid hormon. (Måske kender du andre steroidhormoner såsom østrogen, testosteron og kortisol).

 


D vitamins rolle i kroppen

Som navnet på D vitamin aktive form, calcitriol, antyder, hjælper dette mikronæringsstof med at regulere Calcium [kalk] og andre mineraler i kroppen. Calcitriol øger optagelsen af Calcium fra fødevarer i vores fordøjelseskanaler.

Hvis vi har brug for mere Calcium, kan vores nyrer producere mere af den aktive form af D vitamin, hvilket øger vores Calcium niveauer ved at vi absorberer mere fra vores mad. Før den seneste interesse for D vitamin, mente man, at kun nogle få udvalgte organer i vores krop havde receptorer for D vitamin, kaldet D vitamin receptorer, eller VDR.

Nyere forskning tyder dog på, at næsten hver eneste celle i vores krop har receptorer for D vitamin, hvilket indikerer en langt mere potent rolle for dette vitamin, end vi tidligere har regnet med.
Denne nye information har hjulpet os med at opdage, at D vitamin også påvirker vores immunsystem og hjælper med celledifferentiering, blodtryksregulering, insulinsekretion, og meget mere.
Dette bringer os tilbage til vores oprindelige spørgsmål:

 

Hvad betyder D vitaminmangel

D vitaminmangel signalerer, i bred forstand, hvad der er gået galt i vores kropslige processer.

 

D vitaminmangel debatten

25-hydroxyvitamin D, i form af D vitamin produceres i vid udstrækning af leveren. Det er generelt accepteret at en måling af 25-hydroxyvitamin D er den mest pålidelige markør til at vurdere D vitaminstatus.

Forskerne kan dog desværre ikke blive enige om det optimale referenceområde for D vitamin. Ægte D vitaminmangel, den slags, der fører til knogle abnormiteter såsom Rakitis og Osteomalaci, forekommer ved niveauer under 25 ng/mL i blodet.

Nogle forskere mener, at et mere optimalt område er et sted mellem 50-80 ng/mL. Men der er ingen universel konsensus. (I Danmark ligger referencen således :  50 – 150 nmol/L.)

I 2010 foreslog National Institute of Health (US) at ændre anbefalingerne for rekommanderet dagligt Indtag af D vitamin til 600 IE (15 mcg/dag) for spædbørn, børn og voksne op til 70 år. Det er en stigning fra deres tidligere anbefaling på 200 IE (5 mcg/dag). Mens denne stigning kan se stor ud, hævder nogle mennesker, at den nye anbefaling slet ikke går langt nok og kan være “katastrofalt” for sundheden.

Vi vil overveje dette senere i denne artikel.

 

Solrige dage, eller ej

Ifølge National Institute of Health Office for kosttilskud, kan vi nemt opfylde vores krops behov for D vitamin simpelthen ved at få nok solskin.
Udsættes 30% af vores ubeskyttede hud (dvs. uden solcreme i fem til 30 minutter i tidsrummet imellem kl. 10:00 og 15:00), for sol tre gange om ugen, så burde dette være nok.

Men i betragtning af, at antallet af os der lider af suboptimale niveauer af D vitamin, også på de breddegrader med høj sol eksponering, er dette måske ikke korrekt.

Men de af os, der bor nord for den 49. højdegrad – ja, lad os bare sige, at vi nok ikke kan udsætte 30% af vores ubeskyttede hud meget ofte om vinteren. Hvis dine niveauer er lave, bør du supplere.

Det er klart, at D vitamin spiller en række vigtige roller i kroppen, og at D vitamin mangel kan skade dig. Nogle undersøgelser tyder på, at jo lavere dit D vitamin niveau er, jo større er risikoen for død af alle årsager.

På den anden side, viser undersøgelser også, at risikoen for den samlede dødelighed faktisk stiger, når D vitamin overstiger ~ 40 ng/m. Og samlet, har vi bare ikke en solid videnskabelig dokumentation for den langsigtede sikkerhed af højdosis D vitamin tilskud. Måske skulle vi, før vi begynder at indtage for mange piller, revurdere, hvad vi gør. For at få en bedre forståelse af de spørgsmål, lad os udforske nogle vigtige relationer mellem D vitamin og andre vigtige næringsstoffer.

 

D vitamin og Calcium [kalk]

En potentiel risiko for højdosis D vitamin er toksicitet (forgiftning) som fører til hypercalcæmi eller høje niveauer af Calcium i blodet. Det er nok til at dræbe rotter. En form for rodenticid (rottegift) består for eksempel af en toksisk dosis af D vitamin, nok til at forårsage forkalkning i de bløde væv og på den måde forårsage rottens død.
Dog forekommer Hypercalcæmi sjældent uden suprafysiologiske doser af D vitamin, som hos mennesker ville være et sted i intervallet mellem 30.000-40.000 IUs dagligt (750 mcg-1000 mcg/dag). De fleste mennesker, der supplerer med D vitamin, kommer ikke i nærheden af dette. Alligevel betyder det ikke nødvendigvis, at den dosis, folk tager, er sikker.

Calcium i kroppen er så stramt reguleret, at abnormiteter ikke altid vil dukke op i blodprøverne. Men de kan vise sig på andre måder. En af disse er hypercalcuri kendt som calcium nyresten. Hypercalcuri opstår, når kroppen forsøger at skille sig af med overskydende Calcium ved at udskille det, via nyrerne. Derfor mener nogle forskere, at høje niveauer af D vitamin tilskud kan føre til nyresten.

Faktisk har en undersøgelse vist, at hvis plejehjemsbeboere f.eks. indtager 5.000 IE D vitamin i seks måneder så havde de et øget urincalcium/kreatinin forhold, hvilket indikerer, at overskydende Calcium kommer ud i urinen, sandsynligvis fordi der var for meget i deres organer. På den anden side viste en anden nylig undersøgelse, at blandt folk med D vitamin niveauer i intervallet fra 20 til 100 ng/ml, var der ingen forskel i forekomsten af nyresten.

Så dommen er ikke klar.

Men nyresten er ikke den eneste risiko ved forhøjet Calcium. Hvis kroppen ikke kan regulere Calcium niveauerne, kan mineralet deponere sig gennem det bløde væv i kroppen, herunder arterierne. Og desværre, viser nogle undersøgelser, at dette er en reel mulighed, når D vitamin niveauet bliver for højt. Tre studier har i særdeleshed vist øget arteriel forkalkning (åreforkalkning) hos dyr ved højt D vitamin indtag.

Og andre undersøgelser igen, tyder på, at for meget D vitamin også kan skade den menneskelige kardiovaskulære funktion. At den blotte mulighed for, at højdosis D vitamin tilskud kan øge Calcium niveauerne i de bløde væv i kroppen (f.eks. arterierne) bør rejse alvorlige spørgsmål om den praksis, at supplere på denne måde. Især i betragtning af forekomsten af hjertesygdomme i vores samfund.

Så nu er du måske klar til at kaste dine D vitamin tilskud i skraldespanden. Men før du gør det: 

Vi har virkelig brug for at overveje, hvorfor vores D vitamin synes så utilstrækkelig, at vi er nødt til at supplere i første omgang. D vitamin og Calcium sameksisterer i en hårfin balance.

Så måske, bare måske er D vitamin niveauet lavt, fordi Calcium niveauerne allerede er for høje. Gennem en negativ feedback loop, undertrykker kroppen D vitamin produktionen og/eller konvertering (omdannelse) for at minimere yderligere stigninger i Calcium.

 

Hvordan kan vores Calcium niveauer være for høje

Mulighederne omfatter;

  • Magnesiummangel
  • PH ubalance
  • Proteinmangel
  • Leverdysfunktion
  • Højt indtag af mælkeprodukter og meget mere

Med andre ord; måske er olien i bilen lav, fordi der er et underliggende problem; ikke kun fordi bilen mangler olie.

 

D vitamin og K vitamin

“K” i vitamin kommer fra det tyske koagulation. Koagulation henviser til processen for dannelse af blodpropper. Som navnet antyder, så spiller K vitamin en afgørende rolle for kroppen med hensyn til blodpropper. Forenklet sagt, giver K vitamin kroppen mulighed for at bruge Calcium til at forbedre blodets størkningsevne.

Hvis K vitamin-niveauet er lavt, kan kroppen ikke anvende Calcium på denne måde, og derfor kan blodet ikke koagulere. Ud over sin rolle i koagulation, hjælper K vitamin også med til at danne og opretholde vores knogler og vores tænder. Det gør den ved at aktivere et specifikt protein kaldet Osteocalcin, der hjælper kroppen med at bruge Calcium og deponere det, hvor det hører hjemme.

Med andre ord: der er en meget potent Calcium/K vitaminforbindelse ved, at vitamin K hjælper kroppen til at udnytte Calcium optimalt. Og hvis vi mangler K vitamin, kan Calcium niveauerne opbygges og deponere sig i vore bløde væv. Mennesker, der ligger lavt i K vitamin er mere tilbøjelige til at lide af åreforkalkning eller forkalkning af arterierne. De med et højt K vitamin indtag (især vitamin K2) synes at have mindre forkalkning af deres arterier.

Faktisk har forskning med rotter vist, at tilskud af vitamin K2 (men ikke K1) ikke kun beskytter imod arteriel forkalkning, men det kan også fjerne 30-50% af det Calcium, der allerede er deponeret.

Desværre er denne magiske effekt ikke afprøvet på mennesker endnu. D vitamin øger Calcium i kroppen. K vitamin hjælper kroppens udnyttelse af Calcium. Så hvis man skulle supplere med højdosis D vitamin ved samtidig K vitaminmangel, kan de langsigtede resultater være katastrofale.

 

D vitamin og magnesium

Magnesium er et vigtigt mineral involveret i over 300 forskellige processer i kroppen, herunder evnen til at lave og bruge Adenosine triphosphate også kaldet ATP, cellernes vigtigste form for energi. Af Magnesium’s 300 funktioner er også en håndfuld som relaterer direkte til D vitamins produktion og anvendelse.

Magnesium lader især til at modulere følsomheden af vore væv til vitamin D. Men ud over at magnesium spiller en vigtig rolle i forhold til vitamin D aktivitet og funktion, er den også en essentiel medspiller i forhold til kroppens Calciumbalance. Jordens indhold af magnesium er faldet betydeligt i de seneste 50 år, hvilket gør det sværere at opfylde vores behov.
Fordi magnesium anvendes i vitamin D metabolisme (omdannelse), har nogle forskere en teori;

At supplere med høje niveauer af D vitamin kan forårsage en endnu større magnesiummangel ved et allerede mangelfuldt magnesium indtag.
Interessant er det, at en relativt nylig undersøgelse viste en stærk sammenhæng mellem magnesium og D vitaminmangel. Denne undersøgelse viste, at magnesium tilskud, taget sammen med D vitamin, var mere effektiv til at korrigere en D vitaminmangel end D vitamin tilskud alene. 

Ved simpelthen at øge magnesium indtag, kan vi mindske dødelighed relateret til D vitamin mangel, uden at tage ekstra D vitamin. Men ud over D vitamins forhold til magnesium har magnesium et forhold til Calcium. Og på nogle måder, har disse to mineraler en modsat effekt. For eksempel stimulerer calcium muskelsammentrækning mens magnesium fremmer muskelafslapning. Calcium øger blodpladeaktivering og koagulation, mens magnesium hæmmer.

I modsætning til den populære overbevisning, kan den individuelle virkning af en af disse to mineraler være mindre vigtig end balancen mellem de to mineraler.

For meget calcium ved magnesium mangel kan forårsage problemer som øget kalkaflejringer i arterierne. I modsætning dertil, kan øget indtag af magnesium forhindre forkalkning af arterierne. Men hvad nu hvis du har lav magnesium og du beslutter at supplere med D vitamin? Også her kan der være mange negative konsekvenser, herunder kalkaflejringer i arterierne.

 

D vitamin og A vitamin

Udover de fine samspil mellem Calcium og K vitamin, spiller D vitamin også en rolle sammen med A vitamin i vores kroppe. Udtrykket “A vitamin” henviser til en anden gruppe af fedtopløselige forbindelser som fremmer vækst og udvikling, reproduktion, immunsystemets funktion, syn, hud sundhed, og genekspression. Fordi fedtopløselige vitaminer kan lagres i kroppen, kan de nå toksiske (giftige) niveauer. Her er noget interessant:

 

Det viser sig, at vitamin A kan forebygge D vitamin toksicitet, og vice versa. 

Hvad dette betyder, er, at hvis du mangler A vitamin kan høje doser af D vitamin forårsage problemer. Og jo lavere din A vitamin er, jo mere giftigt vil overskydende D vitamin væreNogle undersøgelser tyder på, at øget A vitamin kan reducere den calcium ophobning, der har tendens til at sameksistere med højere niveauer af vitamin D. Det kunne også beskytte mod patologiske forkalkninger som potentiel konsekvens af for meget D vitamin.

 

Det handler om balance

På et punkt bør det være klart: 

Ved tilstedeværelse af andre mangler, bør vi være forsigtige med at supplere med høje doser af D vitamin.

Når undersøgelser tyder på, at op imod 35% af befolkningen mangler K vitamin, og når beviserne hober sig omkring det intrikate synergetiske forhold imellem K vitamin og D vitamin i forhold til kroppens calcium homøostase [kalkbalance], knogleformation og åreforkalkning, så er vi nødt til at tage advarslerne alvorligt!
I virkeligheden tyder undersøgelser på, at D vitamin faktisk kan bidrage til K vitamin mangel (og dermed til knogletab og forkalkning af blødt væv).

Forskerne anbefaler at supplere med A vitamin og K vitamin samtidig med D vitamin for at forbedre den terapeutiske virkning af D vitamin og samtidig mindske potentielle uønskede bivirkninger.
Det mest bekymrende ved dette, er den potentielle effekt af for meget D vitamin på forkalkning af det kardiovaskulære system.
Hjerte/kar sygdomme er allerede den hyppigste dødsårsag i de industrialiserede nationer. Vi behøver ikke selv øge risikoen for at udvikle dette.

 

Tag D vitamin med omhu

Vi tror, vi ved så meget om den menneskelige krop, men vi har meget mere at lære. Lige når vi troede, vi havde regnet den menneskelige anatomi ud, kommer der et “nyt” ledbånd. (Selvfølgelig havde det været der hele tiden.)

Og når det kommer til human fysiologi og biokemi, samt den rolle ernæring og enkelte næringsstoffer spiller i vores kroppe, ved vi endnu mindre.
Pointen med denne artikel er ikke at skræmme dig væk fra D vitamin tilskud. D vitamin mangel er et reelt fænomen og en reel risiko for sundheden, så vi er nødt til at sikre, at vi får nok af dette vigtige næringsstof. Samtidig er vi også nødt til at sætte spørgsmålstegn ved de potentielle langsigtede konsekvenser af højdosis D vitamin i isolation; og vi skal indtænke den rolle, som andre vigtige næringsstoffer, der arbejder sammen med D vitamin, spiller og altid forsøge at finde den underliggende årsag til eventuelle mangelsymptomer.

  

Hvad skal vi gøre?

1. Få nok D vitamin, men ikke for meget

1.000 IE per dag – endda måske 2.000 IE om dagen i vintermånederne, når du ikke udsættes for meget sollys, er sandsynligvis sikkert; især når andre vigtige næringsstoffer er inkluderet, såsom K vitamin, A vitamin, og magnesium. Du kan sikre, at du får nok af disse ved at tage en kvalitets multivitamin. Undgå vitamin overdosering.
Selvom det står klart, at den tidligere anbefaling af 200 IE om dagen er for lav, så bør højdosis supplementering undgås indtil mere forskning på området endeligt kan fastslå de potentielle skadevirkninger ved højdosis i længere tid. Gå udenfor. Ja, det er ikke perfekt, især ikke i vintermånederne. Men sollys er stadig den bedste måde for vores krop at optage og regulere D vitamin.

 

2. At støtte D vitaminets arbejde

Husk, at andre næringsstoffer sameksisterer med D vitamin. Spis en varieret kost med minimale mængder af forarbejdede fødevarer så du hjælper kroppen med at få D vitamin’s ernæringsmæssige kolleger såsom magnesium, vitamin A og vitamin K.
Spis dine grøntsager og gærede fødevarer. Mørke bladgrøntsager, såsom grønkål, spinat, eller bladbede, er gode kilder til vitamin K1. De indeholder også magnesium. Gærede grøntsager såsom sauerkraut sammen med æg, kød (især indmad såsom lever) og gærede/gamle oste er gode kilder til vitamin K2.
Spis regnbuen. Den Carotine form af A vitamin findes i farverige frugter og grøntsager. Æg, smør, fuldfede mejeriprodukter (såsom ost), og indmad er også store kilder til den aktive retinol form af A vitamin.

 

3. Hold din tarmflora glad og sund

K vitamin konvertering sker i mave/tarmkanalen. Så spis masser af gærede fødevarer og prebiotisk fiber, overvej måske et probiotisk supplement, og undgå antibiotika, medmindre det er absolut nødvendigt (forskning har fundet, at bredspektret antibiotika kan reducere K vitamin produktionen med op til 75%).

 

4. Gennemgå al medicin og kosttilskud med din læge og/eller din farmaceut 

Mange medikamenter, såsom kortikosteroider og prednison, slankemidler som Orlistat, kolesterolnedsættende lægemidler som statiner, og/eller blodtryksmedicin som Thiaziddiuretika kan forstyrre den skrøbelige balance i vitamin og mineral regulering i kroppen. Sørg for at du kender alle de bivirkninger og interaktioner af din medicin (eller de “sunde” kosttilskud), du tager.

Fødevarer med højt indhold af D Vitamin
Fødevarer med høj indhold af Calcium
Fødevarer med højt indhold af Magnesium
Fødevarer med højt indhold af K Vitamin
Fødevarer med højt indhold af A Vitamin

Kilde;
http://www.precisionnutrition.com
Frit oversat af Joan Lowe og Anett Kromann
Udgivet 24.07.2015
Opdateret 30.06.2017

Print Friendly, PDF & Email