Stofskiftehormoner er afgørende for udvikling af lillehjernen hos fostre i mors mave
Sammendrag: Forskere rapporterer om betydningen af stofskiftehormoner i udviklingen af cerebellum i hjernen
Stofskiftehormoner styrer vores daglige stofskifte, men de er allerede afgørende fra før fødslen:
De er afgørende for udviklingen af mange organer, herunder hjernen. “Hormonerne sikrer, at forskellige celletyper (stammer i hjernen) flyttes til det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, og forbindes korrekt,” forklarer Professor Veerle Darras fra Lab i sammenlignende Endokrinologi på KU Leuven. “Indtil skjoldbruskkirtlen er fuldt udviklet, er fosteret afhængig af mors hormoner.
Hvis mor ikke producerer nok stofskiftehormoner, har det en negativ indflydelse på hjernens udvikling af fosteret fra et meget tidligt tidspunkt. ”
For at bestemme, om skjoldbruskkirtlen er velfungerende måles mængden af hormoner i blodet. Desværre er dette ikke altid en god indikator.
“Det viste sig at være tilfældet med den sjældne Allan-Herndon-Dudley syndrom (AHDS), en arvelig tilstand i nervesystemet, der kun rammer drenge. Disse børn lider af alvorlig mental retardering og lokomotoriske underskud. Læger kigger efter mulige stofskiftehormon – mangler, men overraskende var, at niveauet af hormoner i blodet var unormalt højt. Problemet viste sig at ligge i transportørerne, der bringer hormonerne fra blodet til indersiden af cellerne. Følge af en genetisk mutation er en vigtig transportør – MCT8 -. Der deaktiveres hos patienter med AHDS ”
For at finde ud af mere om denne mutation undersøgte Professor Darras team hvad der sker i en kylling embryo, når denne transportør er deaktiveret i en del af den lille hjerne, fortsætter ph.d.-studerende Pieter VanCamp. “Den lille hjerne er vigtig. Stofskiftehormon-mangel forringer lillehjernens udvikling, men den rolle transportørerne har, er endnu ikke kendt.
I vores undersøgelse, bemærkede vi relativt hurtigt, at nogle vigtige proteiner – som er nødvendige for udviklingen af hjerneceller – ikke blev produceret i tilstrækkelige mængder i den del af hjernen uden aktive transporter. I en senere fase, bemærkede vi, at Purkinjeceller – (nerveceller placeret i cortex af den lille hjerne) – har mindre dendritiske grene. Derfor går der skuddermudder i cellesignalering, og der opstår ligeledes problemer, også i andre celler. ”
Resultaterne viser, at stofskiftehormoner er essentielle for fosterets udvikling lige fra starten.
“Jo tidligere det går galt, jo sværere er det at reparere skaden efter fødslen”.
Nyfødte bliver altid screenet for problemer med skjoldbruskkirtlen ved hæleprik, men det ville være bedre at teste mor – så tidligt som muligt. Desværre sker dette endnu ikke på alle sygehuse.
For Allan-Herndon-Dudley syndrom, rejser vores undersøgelse spørgsmål om mulig prænatal behandling, med varianter af stofskiftehormoner: Så disse kan komme ind i cellerne.
Men det er stadig en eksperimentel behandling -. En, der kun bliver testet efter fødslen af barnet ”
Kilde:
Veerle Darras – KU Leuven
Original Forskning: Abstract for “MCT8 mangel i Purkinjeceller forstyrrer embryonale kylling cerebellare udvikling” af Joke Delbaere, Pieter VanCamp, Stijn LJ Van Herck, Nele MA Bourgeois, Mary J Green, Richard JT Wingate og Veerle M Darras i Journal of Endocrinology . Udgivet online 1 februar 2017 doi: 10,1530 / JOE-16-0323
Kilde:
http://neurosciencenews.com/
Frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 10.03.2017
Opdateret 11.03.2019