Læger/endokrinologer omklassificerer tumor i skjoldbruskkirtlen

En type tumor (follikulær karcinom, indkapslet variant) der er blevet opfattet som en cancer type, bliver nu nedgraderet. En gruppe internationale læger har besluttet at denne type tumor der er klassificeret som cancer slet ikke er cancer alligevel.

Derfor har lægerne officielt nedgraderet sygdommen og tusinder af patienter slipper nu for at få fjernet deres skjoldbruskkirtel, modtage radioaktiv jodbehandling og jævnlig opfølgning hos lægen resten af deres liv. Alt dette for at beskytte mod en tumor der aldrig har været farlig.

Paradigmeskiftet der ledte op til ovennævnte, blev udgivet torsdag den 14. april 2016 i JAMA Oncology. Anmeldelse af digitaliserede histologiske slides blev indsamlet på 13 lokaliteter i 5 lande med 24 skjoldbruskkirtel patologer fra 7 lande.

Ændringen forventes at få betydning for 10.000 af de næsten 65.000 tilfælde af stofskiftesyge der hver år diagnosticeres med cancer, og dette kun i USA. Det giver måske også håb for de der har argumenteret for omklassificering af andre cancer former.

Den omklassificerede tumor er en lille knude i skjoldbruskkirtlen, der er fuldstændigt omsluttet af en kapsel af fibrøst væv. Kernen ligner cancer men cellerne er ikke brudt ud af deres kapsel og operation der foretages for at fjerne hele kirtlen efterfulgt af radioaktiv jodbehandling er unødvendig og skadelig, udtaler lægerne. De har nu omdøbt tumoren ordet “cancer” er fjernet.

Mange cancer eksperter siger at omklassificeringen af andre typer kræft skulle være sket for længe siden. Kun endokrinologerne har taget springet

“Hvis det ikke er cancer, så lad være med at kalde det cancer” udtaler DR. John C. Morris, nyvalgt formand for the American thyroid association og professor i medicin ved Mayo klinikken i USA.

På store hospitaler behandles mange patienter med indkapslede skjoldbruskkirtel-tumorer allerede mindre aggressivt. Men, siger endokrinologerne det er ikke standard globalt.

Ordet cancer er et problem, sagde Dr Bryan R. Haugen, specialist i skjoldbruskkirtel cancer ved universitetet i Denver, Colorado. Hvis vi beholder navnet cancer vil mange sætte aggressivt ind, sagde han.

Omklassificerings-bevægelsen startede for 2 år siden, da Dr Yuri E. Nikiforov, næstformand for patologi afdelingen ved universitetet i Pittsburgh, blev bedt om sin mening om en lille skjoldbruskkirtel tumor hos en 19 årig kvinde. Den var fuldstændig indkapslet og skjoldbruskkirtlen hvor den sad blev fjernet.

Bekymrede læger begyndte at behandle alle tumorer der bestod af celler med kerner der ligner cancerformer, som om de var cancer. Men denne unge kvindes sag fik bægeret til at flyde over for DR. Nikiforov.

“Jeg sagde til kirurgen, som var en god ven, “dette er en meget lav risiko tumor. Du behøver ikke at gøre mere”, men kirurgen svarede at ifølge retningslinjerne, var hun nødt til at fjerne hele kvindens skjoldbruskkirtel og give hende radioaktiv jodbehandling.

” Det er nok nu”. Nogen er nødt til at tage ansvar og stoppe det her vanvid, sagde Dr Nikiforov.

Han samlede et internationalt panel af eksperter- 24 berømte patologer, 2 endokrinologer, en kirurg, en psykiater som ved hvor alvorligt en cancer diagnose kan ramme en patient. Gruppen samlede et par hundrede sager fra forskellige hospitaler rundt om i verden – patienter som havde tumorer der var indkapslet i fibrøst væv og de der var brudt ud af indkapslingen. Alle var enige om at efter nuværende kriterier ville hver eneste af dem blive klassificeret som cancer. Alle patienterne var blevet fulgt i mindst 10 år. Patienterne med indkapslede tumorer havde ikke modtaget behandling efter tumoren var blevet fjernet.

Ingen af patienterne hvor tumoren forblev indkapslet havde tegn på kræft efter 10 år, men nogle af patienterne hvor tumoren havde brudt ud af indkapslingen havde komplikationer, nogle døde af skjoldbruskkirtel-cancer, trods behandling.

Patienter hvis tumor holder sig inde i indkapslingen” har en glimrende prognose”, sagde han. “de behøver ikke at få fjernet kirtlen. De behøver ikke strålebehandling. De behøver ikke blive fulgt af lægen hver 6 måned.”

8 førende professionelle samfund fra rundt om i verden har tilskrevet sig nedgraderingen og det nye navn. DR. Nikiforov siger at han skylder patienter med reklassificerede tumorer at fortælle dem at de aldrig havde cancer alligevel. På hospitalet ved Pittsburgh universitet, er han og andre læger gået igang med at gennemgå læge journaler og patologi rapporter for at identificere tidligere patienter og kontakte dem. Han anslår at der har været omkring 50-100 hvert år. De behøver ikke længere komme til læge-tjek.

De slipper for at have cancer skyggen hængende over hovedet. At informere patienterne er lægernes moralske forpligtelse,
siger Dr. Nikiforov
.

Læs mere om cancer i skjoldbruskkirtlen her.

Kilde:
.nytimes.com
http://oncology.jamanetwork
Uddrag frit oversat af Ninna Nielsen
Udgivet 18.04.2016
Opdateret 11.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »