Undersøgelse viser, at medicinering med udelukkende T4 medicin kan forværre lavt stofskifte

 

Over 400.000 svenskere kan være i fare for at være fejlagtigt behandlet i dag. (ca. 150.000 i DK – dette tal er registrerede personer fra hospitalsregi, hvorfor det er uvist hvor mange lavt stofskiftepatienter der er i DK).
Ny forskning viser, at behandling med udelukkende Levaxin, (Euthyrox/Eltroxin i DK) som er standardbehandling for hypothyroidisme (lavt stofskifte) i dag, faktisk kan forværre sygdommen. Undersøgelsen viser, at kun kombinationsterapi, der involverer både T4 og T3 i en eller anden form, kan forbedre symptomerne på hypothyroidisme.

I disse dage præsenteres en ny forskningsundersøgelse i det amerikanske tidsskrift, Journal of Clinical Investigation , hvor forskerne viser, at behandling med levothyroxin (T4) ikke er tilstrækkelig. I stedet for at bidrage til dannelsen af normale vævsniveauer af det aktive stofskiftehormon T3 – så, behandling med kun levothyroxin til T3 aftager i blodet og i vores væv. Det kan forværre en allerede eksisterende hypothyroidisme. Forskerne bemærkede, at blodprøven TSH – målt for at se om patienter, der lider af hypothyroidisme og/eller om deres medicin er korrekt justeret – var normale i de indsamlede prøver.

Undersøgelsen viste, at faldet i T3 skyldes inaktivering af enzymet – deiodinaser – som transformerer T4 til T3 i vævene. Dette sker, når T4 niveauer er for høje i forhold til T3 og er resultatet af behandlingen med monobehandling med T4 levothyroxin, ifølge undersøgelsen.

Når forskere sammenlignede ubehandlede individer (rotter) med hypothyroidisme med levotyroxinbehandlede rotter, fandt de, at rotterne med levothyroxinbehandling havde en nedsat omdannelse til det aktive hormon T3 sammenlignet med de ubehandlede rotter.

For yderligere undersøgelse behandlede forskere de samme rotter med propylthiouracil (PTU) – som inhiberer deiodinase 1 (D1), men ikke deiodinase 2 (D2) – og fandt, at omdannelsen i faldet af T4 behandlede rotter var næsten 60% – i forhold til det i ubehandlede rotter, som havde et fald på 35% i deres T3 koncentration.

Resultatet, siger forskere, viser, at T4 behandlede mennesker har nedsat evne til at danne det aktive hormon T3.

Forskerne fandt, at kun kombinationsbehandling med både T3 hormon og T4 hormon giver normal koncentration af T3 i blodet og i undersøgte væv.

Det interessante er, at i undersøgelsen blev hypotalamus i hjernen ikke påvirket af forhøjede T4 niveauer. Her fandt man ikke den samme inaktivering af enzymet D2, hvorfor konsekvensen var, at TSH var normalt i blodet.

Forskerne mener, at rottens resultater også kan betragtes som relevante for patienter behandlet med levothyroxin og opfordre til mere forskning.

I dag kan patienter med hypothyroidisme få behandling med T3 hormon i form af lægemidler som liothyronin og Thyroid. Kun få procent af patienter med hypothyroidisme behandles med kombinationsbehandling i enhver form.

I forskellige fora på internettet deltager tusindvis af patienter med hypothyroidisme. Mange rapporterer, at de ikke har det godt på deres T4 behandling og fortæller at være korrekt diagnosticeret med deres hormonelle doser af deres læger, fordi deres TSH er normale i blodprøverne.Den nye undersøgelse kan give anledning til at revurdere både behandling og diagnosticering af hypothyroidisme. I ETAs (European Thyroid Association Association) retningslinjer fra 2012 antager forfatterne for første gang, at forskning viser, at kun kombinationsbehandling med T4 og T3 giver normale T3 vævsniveauer. I fremtidige retningslinjer er denne undersøgelse sandsynligvis også nævnt.

Resumé:

  • Behandling af hypothyroidisme med kun levothyroxin reducerer vævets evne til at omdanne T4 til det aktive hormon T3.
  • Kun kombinationsbehandling med T4 og T3 giver normale vævsniveauer af T3.
  • TSH er normalt, selv om niveauerne af T3 er lave i blodet og i væv.

Deiodinaser er enzymer i vores væv, der omdanner stofskiftehormoner til aktiv og inaktiv form. Dejodinaser D1 og D2 konverterer prohormon T4 til det aktive hormon T3.
Behandling med Thyroid kan opnås gennem en læges ansøgning (udleveringstilladelse). Ansøgningen behandles af Lægemiddelstyrelsen. Forberedelser på markedet er Thyroid fra Forest Pharmaceuticals (USA), Natur-Throid fra RLC Labs (USA) og Thyroid fra Erfa (Canada) Thyreoid fra Glostrup Apotek og andre.

Behandling med Liothyronin (T3) fra Glostrup Apotek kræver ingen udleveringstilladelse. Nærmere information omkring vores medicin finder du her: https://stofskiftesupport.dk/

Referencer:
(1) Joao Pedro Werneck de Castro, Tatiana L. Fonseca, Cintia B. UETA, Elizabeth A. McAninch, Sherine Abdalla, Gabor Wittmann, Ronald M. Lechan, Balazs Gereben og Antonio C. Bianco. Forskelle i hypothalamus type 2 deiodinase ubiquitinering forklare lokaliseret følsomhed over for thyroxin . 2015. J Clin Invest. doi: 10,1172 / JCI77588.
(2) Wiersinga WM, Duntas L, Fadeyev V, Nygaard B, Vanderpump MP. 2012 ETA Retningslinjer: Anvendelsen af ​​L-T4 + L-T3 i behandling af hypothyroidisme . Eur Thyroid J. 2012; 1 (2): 55-71.

Kilde:
https://www.jci.org/articles/view/77588
© thyroidhormones.wordpress.com – af Nina Oksa
https://thyroidhormones.wordpress.com
Oversat fra svensk af Anett kromann, med tilladelse fra Nina Oksa

Udgivet 5. november 2018
Opdateret 11.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »