ADHD og skjoldbruskkirtlen

Lave niveauer af vigtige, kropsregulerende hormoner hos mødre i løbet af de første tre måneder af graviditeten kan forstyrre barnets hjerneudvikling, viser en stor amerikansk undersøgelse.

Disse hormoner, som produceres i skjoldbruskkirtlen, er kendt for at påvirke fostrets vækst. Forskere har en mistanke om, at forstyrrelser i hormonproduktionen såsom hypothyroidisme (lavt stofskifte), kan bidrage til opmærksomhedsunderskud/hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD), som er den mest almindelige neuro-udviklingsforstyrrelse hos børn i USA

Ledet af en forsker fra NYU Long Island School of Medicine viste denne nye undersøgelse, at børn, hvis mødre blev diagnosticeret med hypothyroidisme kort før eller under de tidlige stadier af graviditeten, var 24 procent mere tilbøjelige til at have ADHD end børn, hvis mødre ikke havde diagnosen. Forfatterne siger, at deres resultater også viser, at drenge født af kvinder med lavt stofskifte var fire gange mere sårbare over for ADHD end piger, hvis mødre havde hypothyroidisme. Børn født af hypothyroide spanske mødre havde den højeste risiko af enhver etnisk gruppe som blev undersøgt.

 

Vores resultater gør det klart, at skjoldbruskkirtlens sundhed sandsynligvis har en meget større rolle i fostrets hjerneudvikling og adfærdsforstyrrelser såsom ADHD, end vi tidligere har forstået,” siger undersøgelsens hovedforfatter Morgan Peltier, PhD. Peltier er lektor i afdelingerne for klinisk obstetrik, gynækologi og reproduktionsmedicin på NYU Winthrop Hospital, en del af NYU Langone Health.

Undersøgelsesresultaterne viste bl.a., at når en kvindes graviditet nåede andet trimester, havde en kvindes hypothyroidisme ringe effekt på hendes børn. En mulig forklaring, siger Peltier, er, at fosteret på dette tidspunkt er begyndt at producere sine egne stofskiftehormoner og er derfor  mindre sårbart overfor sin mors mangel på hormoner.

Den nye undersøgelse, der blev offentliggjort den 21. oktober 2020 i American Journal of Perinatology , fulgte 329.157 børn fra fødslen til det fyldte 17 år, alle født på Kaiser Permanente hospitaler i det sydlige Californien. Det er den første storstilede indsats i USA for at undersøge en potentiel sammenhæng mellem en mors hypothyroidisme og ADHD hos hendes børn, ifølge undersøgelsens forfattere. Forfatterne bemærker også, at i modsætning til tidligere forskning i Europa omfattede den nye amerikanske undersøgelse mennesker med forskellig etnisk baggrund og observerede børnene i næsten to årtier. Denne lange undersøgelsesperiode, siger hovedforfatter Peltier, gjorde det muligt for forskerne bedre at fange tilfælde af ADHD hos børn, efterhånden som de ældes og udviklede sig gennem skolen.

Som en del af den nye forskning analyserede holdet børns lægejournaler og indsamlede nøgleoplysninger om deres mødre, herunder alder under graviditeten samt race. Alle børn blev evalueret for ADHD ved hjælp af de samme kriterier, som forfatterne siger, hjalp med at forhindre uoverensstemmelser i, hvordan tilfælde af lidelsen blev identificeret.

Ifølge resultaterne blev i alt 16.696 børn diagnosticeret med ADHD. Spanske børn, hvis mødre havde lave niveauer af stofskiftehormoner under graviditeten, havde en 45 procent øget risiko for neuro-udviklingsforstyrrelsen sammenlignet med en 22 procent øget risiko hos hvide børn, hvis mødre havde samme tilstand.

Peltier siger, at hans teams resultater er stærke nok til at berettige omhyggelig overvågning af gravide kvinder med lave niveauer af stofskiftehormon.

Han tilføjer, at børn, hvis mødre havde lave niveauer af stofskiftehormoner under graviditeten, potentielt kunne drage fordel af tidligere overvågning for tegn på ADHD, såsom uopmærksomhed, hyperaktivitet og vanskeligheder med at fokusere på en opgave. Tidligere forskning har fundet ud af, at hurtig intervention kan hjælpe med at håndtere ADHD og gøre det lettere for børn at få succes i klasseværelset og med at lære sociale færdigheder.

Undersøgelsesholdet planlægger derefter at undersøge, om hypothyroidisme under graviditet kan øge risikoen for andre neuro-udviklingsforstyrrelser, såsom epilepsi, cerebral parese og talebesvær. De har også til hensigt at udforske andre faktorer, der kan øge risikoen for ADHD hos børn, såsom eksponering under graviditet for miljøgifte såsom flammehæmmere, der findes i polstrede møbler, elektroniske enheder og andre husholdningsapparater.

Finansiering til undersøgelsen blev leveret af Kaiser Permanente Southern California og NYU Langone Health.

*Forkortelsen ADHD er en oversættelse af det engelske Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder

Story Source:

Materials provided by NYU Langone Health / NYU School of Medicine

Journal Reference:

  1. Morgan R. Peltier, Michael J. Fassett, Vicki Y. Chiu, Darios Getahun. Maternal Hypothyroidism Increases the Risk of Attention-Deficit Hyperactivity Disorder in the OffspringAmerican Journal of Perinatology, 2020 DOI: 10.1055/s-0040-1717073

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201021085107.htm

Udgivet 15.06.2022

Frit oversat af Anett Kromann

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »