Er en undertrykt TSH skadelig?

Overdosering, eller en passende fuld klinisk dosering af din medicin
TSH suppression (undertrykkelse) fordele og bivirkninger af Dr. Jeffrey Dach MD

For nyligt deltog Dr. Dach MD ved en medicinsk forelæsning. “Faren ved TSH suppression” blev nævnt. Publikum blev af lægerne rådet til aldrig at undertrykke TSH med medicin. Det blev anbefalet at sørge for at TSH altid holder sig indenfor laboratoriets referenceområde.

 

Overdosering ved medicinering

Selvfølgelig er vi alle enige om, at for meget stofskiftemedicin forårsager thyreotoksikose (forhøjede niveauer af stofskiftehormoner i kroppen) og skal undgås, da det helt klart er den vigtigste potentielle bivirkning ved stofskiftemedicin. Overdosering er ikke godt, da dette vil medføre takykardi (hurtig puls), hjertebanken, søvnløshed, angst, panikanfald osv. Arytmi (hjerterytme forstyrrelse), atrieflimren (hjerteflimren).

 

Vær altid opmærksom på symptomer ved overdosering


Dr. Jeffrey Dach MD siger:

I vores konsultation bruger vi faktisk 5 til 10 minutter på hver patient med at tale om tegn på overdosering med hensyn til symptomer, og vi giver hver patient en udskrift af symptomlisten. Hvis patienten oplever symptomer på overdosering bliver de bedt om at holde en pause med medicineringen. Patientudvælgelse er også en faktor her, en patient med tidlig demens, kan ikke forventes at have den kognitive funktion og genkende overdosering. Patienten skal være i stand til og villig til at samarbejde med deres læge. Ellers er de ikke en god kandidat til behandling med animalsk udvundet stofskiftemedicin, og henvises i stedet til den venlige lokale endokrinolog for medicinering med levothyroxin (Eltroxin/Euthyrox) der holder dosering og TSH inden for referencen.

 

Pause med medicin, når man er overdoseret

Overdosering kan let undgås ved blot at stoppe medicinen. Symptomerne vil løse sig inden for timer efter ophør af medicinering af Thyroid. For T4 levothyroxin, som har en længere halveringstid, tager det længere tid for symptomerne at løses.

 

Er en lav TSH indikator for overdosering

Den gængse endokrinologi antager, at et undertrykt TSH indikerer overdosering, og per definition thyreotoksikose (højt stofskifte). Dette er nemlig tilfældet ved Graves’ sygdom og nodulær struma. Thyreotoksikose som resultat af Graves’ er forbundet med hypercalcæmi (for højt kalcium niveau) fra hurtig knogleomsætning.

Men for det store flertal af patienter med hypothyreose (lavt stofskifte), der får animalsk udvundet stofskiftemedicin (Thyreoid fra Glostrup, Erfa, Armour, NatureThroid et al.) oplever et undertrykt TSH når en passende dosering er opnået. Deres oplevelser stemmer ikke overens med de kliniske tegn og symptomer (eller blodprøve fund) på overdosering

 

Overvågning af andre blodprøver og patientens symptomer

Selvfølgelig skal vi altid overvåge frit T3, frit T4, og skjoldbruskkirtlens antistofniveauer, samt overvåge patienternes symptomer. Hvis patienten har en frit T3 og frit T4 i det normale område, og ingen takykardi i hvile eller andre symptomer på overdosering, så er patienten ikke overdoseret til trods for et undertrykt TSH.

Sundhedsskadelige virkninger ved TSH suppression

Et andet punkt som nævntes ved forelæsningen som argument overfor de deltagende læger for ikke at undertrykke TSH medicinsk var teorien om de konsekvenser et undertrykt TSH har i forhold til tab af knogletæthed, knogleskørhed, som er reelle konsekvenser set hos patienter med langvarig Graves’ sygdom.

Talrige undersøgelser har vist at dette IKKE er en konsekvens hos patienter med lavt stofskifte som behandles med animalsk udvundet stofskiftemedicin. Det er simpelthen en myte at patienter i behandling for lavt stofskifte oplever de samme bivirkninger ved et supprimeret TSH som patienter med Graves’.  I vores praksis ser vi faktisk forbedringer i knogletæthed, især hos kvinder, der får animalsk udvundet stofskiftemedicin, sammen med kosttilskud såsom vitamin D3, K2, magnesium og kalcium.

Sundhedsskadelige bivirkninger ved supprimeret TSH er undersøgt i 2 grupper af patienter i langtidsbehandling med stofskiftemedicin med supprimeret TSH. Begge undersøgelser viste, at myten om knogletab og osteoporose er falsk. Patienter som har fået fjernet deres skjoldbruskkirtel (helt eller delvist) på grund af papillær kræft i skjoldbruskkirtlen behandles normalt med stofskiftemedicin i doser som undertrykker TSH. Dette har i flere langtidsstudier ikke givet de påståede bivirkninger. Ligeledes har der hos patienter med skjoldbruskkirtelknuder behandlet til et supprimeret TSH ikke vist sig skadelige virkninger.

 

Ingen bivirkninger ved lav TSH under referencen

I 2010 offentliggjorde Drs Graham Leese og Robert Flynn fra University of Dundee, UK deres storstilede undersøgelse, der viser at der er ingen negative effekter er af en lav TSH i (0,03-0,40) området.

 

Dr. Thierry Hertoghe

Muligvis den mest anerkendte stofskifteekspert på planeten, undertrykker TSH i omkring 30% af sine patienter. Han skriver at Thyroid Receptor Mutation (cancer)  kræver TSH suppressive doser af stofskiftemedicin.

Syndromet perifer thyreoideahormon resistens ((hormonel modstandskraft uden for skjoldbruskkirtlen) blev forudsagt for over tyve år siden, men først for nyligt, i 2013, blev den genetiske defekt i receptor genet identificeret. Patienter med perifer thyroideahormon resistens (Refetoff syndrom) behøver højere frie T3 niveauer for at overvinde receptor (proteinmolekyler) defekterne.

Raske gravide kvinder kan også have et undertrykt TSH

Under graviditet, vil HCG (graviditetshormon) niveauer stige til meget høje niveauer, og hertil er knyttet undertrykkelse af TSH. Dette er ikke et udtryk for en hyperthyroid tilstand (højt stofskifte). “I op til 10-20% af raske gravide kvinder, er TSH koncentrationer forbigående lave eller umålbare. ”

 

Der er mange lægemidler, som undertrykker TSH f.eks.;

  • Glukokortikoider (binyrebarkhormoner)
  • Dopaminagonister (medicin der efterligner virkningen af dopamin) Dopamin er et signalstof i hjernen, et såkaldt “catecholamin”, der virker som neurotransmittere i centralnervesystemet)
  • Somatostatinanaloger (væksthormoner)
  • Rexinoids (immunmodulatorer)

 

Hypothalamus dysfunktion ved kronisk træthedssyndrom og fibromyalgi –
Central Hypothyroidisme (undertype af stofskifte sygdom, som omfatter hypothalamus eller hypofysen i hjernen, i stedet for skjoldbruskkirtlen)

 Både Dr. Kent Holtorf og Dr. Jacob Teitelbaum har brugt meget af deres karriere i studier og behandling af kronisk træthed og fibromyalgi patienter. En af nøglerne til at forstå patofysiologi (de fysiologiske ændringer, der følger med en sygdom) i denne lidelse er hypothalamisk (relateret til hypothalamus i hjernen) dysfunktion som kan føre til central hypothyroidisme. Et af de hypofysehormoner der rammes ved hypothalamus dysfunktion er TSH (thyreoidea stimulerende hormon), som kan være paradoksalt lav, selv om patienten er i en tilstand med kronisk træthed. Ifølge både Drs. Kent Holtorf og JacobTeitelbaum, kan den kroniske træthed skyldes, at patienten har central hypothyroidisme, med en undertrykt TSH. Igen vil det være en klinisk fejl ikke at til byde disse patienter behandling alene baseret på en enkelt blodprøve, som vidner et lavt eller endda supprimeret TSH.

Kemoterapi under kræftbehandling kan forårsage hypothalamus dysfunktion hos cancerpatienter. TSH kan være paradoksalt lav og upålidelig i disse tilfælde.

 

Hashimotos thyroiditis en autoimmun sygdom

Det er almindelig praksis blandt endokrinologerne at behandle “Euthyroide” Hashimotos patienter med thyroxin (T4). “Euthyroid”, betyder, at TSH er indenfor referenceområde. Undersøgelser viser fordelen ved at igangsætte behandling, allerede når der findes antistoffer og symptomer, fordi behandlingen reducerer antistofniveauer og stabiliserer den autoimmune proces.

 

Konklusion: 

Langsigtet TSH suppression ved knuder og kræft i skjoldbruskkirtlen er almindelig praksis i den gængse endokrinologi og der er ingen bivirkninger rapporteret i de mange offentliggjorte undersøgelser. TSH blodprøven afspejler ikke altid præcist perifere niveauer (andre dele af kroppen) af skjoldbruskkirtel hormoner, og kan faktisk være upålidelige i en række medicinske tilstande, såsom kronisk træthed, fibromyalgi, graviditet, efter kemoterapi, autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen, og hypothalamisk dysfunktion.

 

Endelig et citat fra Kent Holtorf MD 2014:

 

“Ekstrem forsigtighed bør anvendes i at stole på TSH eller serum skjoldbruskkirtel niveauer for at udelukke hypothyroidisme i tilstedeværelse af en bred vifte af forhold, herunder fysiologisk og følelsesmæssig stress, depression, slankekure, fedme, leptin insulinresistens, diabetes, kronisk træthedssyndrom, fibromyalgi, inflammation, autoimmune sygdomme, eller systemisk sygdom, TSH niveauer vil ofte være normale, på trods af tilstedeværelsen af betydelig hypothyroidisme.”

Kilde:
http://jeffreydachmd.com
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 31.05.2015- Opdateret 12.06.2016
En stor tak til Jeffrey Dach for at give os lov til at bruge hans hjemmeside!


Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »