Autoimmune patienter – Har I nogensinde hørt om Th1 og Th2 celle dominanskkk
Af Dana Trentini

De, der lider af autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen oplever almindeligvis symptomer, der stammer fra ubalancer i funktionen i immunsystemet. Der er mange faktorer, der kan påvirke denne balance:

  • Stress
  • Ernæring
  • Vitamin og mineralmangler
  • Ubalancer i tarmfloraen, blandt mange andre

Her følger en grundlæggende forklaring på, hvordan T celler arbejder i immunforsvaret, samt hvilke faktorer, der kan få dem til at være mere eller mindre i balance.

 

Hvad er Th1 og Th2

T hjælpeceller (forkortet Th) er en vital del af immunsystemet. De er lymfocytter (typer af hvide blodlegemer), der genkender fremmede patogener, eller i tilfælde af autoimmun sygdom, normalt væv. Som svar på denne genkendelse, producerer de cytokiner, som er hormonelle signal proteiner, som er ansvarlige for de biologiske aktiveringer af immunsystemet.

*Thymus som er den latinske betegnelse for brisselen, er det organ, hvori deres endelige udvikling forekommer. Selvom der findes forskellige typer af T celler med forskellige egenskaber, har de alle T celle receptor molekyler (TCR) på deres overflade. De er inddelt i undergrupper som følger:

 

Th1: Th1 celler er aktive i, hvad der kaldes *cellemedieret immunitet, sædvanligvis infektioner med vira og visse bakterier. De er kroppens første forsvar mod patogener, inde i vores celler. De har tendens til at være pro inflammatoriske og er involveret i udviklingen af organspecifikke autoimmune sygdomme.

Th2: Th2 celler er involveret i det, der kaldes *humoral medieret immunitet, der beskæftiger sig med bakterier, toksiner og allergener. De stimulerer produktionen af antistoffer som respons på ekstracellulære patogener (dem der findes i blod eller andre kropsvæsker). De har tendens til ikke at være inflammatoriske og er involveret i systemisk autoimmun sygdom og andre kroniske tilstande.

Ved et velfungerende immunsystem vil begge grupper af disse T hjælperceller arbejde sammen for at holde systemet i balance. Den ene side kan blive mere aktiv end den anden, for at udrydde trusler, så vores krop afbalanceres.

 

Hvordan påvirkes autoimmun sygdom

Hos nogle mennesker med autoimmun sygdom, ses mønstre, der viser en dominans af enten Th1 eller Th2, selv om der er undtagelser. Følgende tabel viser, de mest almindelige autoimmune sygdomme, forbundet med en Th1 eller en Th2 dominerende tilstand:

Th1 dominerende sygdomme
Th2 dominerende sygdomme
Type 1 Diabetes
Lupus
Multipel sklerose
Allergisk Dermatitis (eksem)
Hashimotos/Ords
Sklerodermi (bindevævssygdom)
Graves’
Atopisk eksem (astmaeksem eller børneeksem)
Crohns sygdom
Bihulebetændelse
Psoriasis
Inflammatorisk tarmsygdom
Sjögrens
Astma
Cøliaci (Glutenoverfølsomhed)
Allergi
Lichen planus
Cancer
Rheumatoid Arthritis (gigt)
Colitis ulcerosa (tyktarmsbetændelse)
Kroniske virusinfektioner
Multiple kemisk følsomhed (MCS)

Når Th1 celler i immunsystemet er overaktive, kan de undertrykke aktiviteten af Th2 og omvendt. Dette kan være problematisk, fordi disse to komponenter i immunsystemets funktion gerne skulle være i et fint afbalanceret forhold. I tilfælde af autoimmun sygdom, kan ubalancer fremme angreb på sundt væv, og dermed forværre symptomerne.

I henhold til Th1/2 dominans, kan de i virkeligheden være over hele paletten, påviser forskning. Selv om de fleste Hashimotos patienter har en Th1 dominans, kan andre have Th2 dominans. Det er også muligt både at have Th1 og Th2 samtidigt, eller overaktiv eller underaktiv dominans. Graviditet kan flytte immunsystemet midlertidigt til Th2, hvilket er grunden til en masse kvinder finder ud af, at de har Hashimotos efter barnefødsel, og deres immunsystem vender tilbage til Th1 dominans.

 

Hvordan finder jeg ud af, om jeg er Th1 eller Th2 dominerende

Der findes en Th1 / Th2 cytokin blodprøve, som desværre ikke kan bestilles i DK via sundhedsvæsnet, men her kan den bestilles http://www.truehealthlabs.com. (Desværre er den meget dyr, men vi er ved at undersøge mulighederne i DK red.).

 

Hvad er opskriften på at balancere immunsystemet?

Dr. Kharrazian (USA) er den praktiserende læge, der har udviklet metoden for behandling af autoimmun sygdom ved at afbalancere Th1 og Th2. Hvis Th1 er dominerende, vil han bruge Th2 stimulerende forbindelser til at hæve niveauet for Th2, og vice versa. Desuden bruger han vitaminer og forbindelser, der vides at afbalancere Th1 og Th2. Hans synspunkt er, at ved at afbalancere Th1 og Th2, vil det autoimmune angreb mindskes, og kroppen vil være i stand til at fungere tættere på normalen.

Det skal siges, at afbalancering af immunsystemet for de med autoimmun sygdom er en tricky affære og der kan være svært, selv for de dygtigste læger. Der er mange mennesker, der har haft en negativ oplevelse ved hjælp af denne type behandling, sandsynligvis fordi man kan kommet til at stimulere den forkerte T celle, dette kan udløse, at det autoimmune angreb forværres.

 

Th1 stimulerende stoffer
Th2 stimulerende stoffer
Astragalus
Koffein
Echinacea
Grøn te ekstrakt
Lægemidler
Fyrretræ bark ekstrakt
Svampe (Maitake og beta-glucan er fælles)
Lycopen (i tomater og røde frugter, ikke jordbær/kirsebær)
Glycyrrhiza (findes i lakrids)
Resveratrol (findes i drueskin, spirede jordnødder, kakao)
Citronmelisse
Pycnogenol (findes fyr bark ekstrakt af det franske maritime fyrretræ bark og æbler)
Panax Ginseng
Curcumin (findes i gurkemeje)
Chlorella
Genistin (findes i sojabønner)
Grapefrugtfrø ekstrakt
Quercitin (Flavanoider, findes i mange frugter og grøntsager, såsom løg, bær og grønkål)

Hvorfor er det vigtigt at vide noget om disse stoffer

Som du kan se, er mange af elementer på listen almindelige og bruges af mange mennesker. Echinacea, er et naturlægemiddel mod forkølelse og influenza, men det kan forværre en Th1 dominerende tilstand. Ligeledes kunne en person med en Th2 dominerende tilstand, der drikker et par kopper kaffe hver dag utilsigtet stimulere allerede dominerende Th2. Det modsatte kunne være tilfældet, en person med Th1 dominans kan drage fordel af forbrug af koffein. Men det kan let blive lidt rodet, for koffein kan hjælpe, hvis man har lav kortisol, men er der tale om Th2 dominans kan det forværre autoimmune symptomer.

Hvis du lider af en autoimmun sygdom, kan du være ekstra følsom over for kosttilskud, som følge af immunsystemet. Bare så du ved hvor magtfulde disse kosttilskud er, selvom du måske ikke forsøger at bruge dem til at balancere dit niveau af Th1 og Th2. De kan nemlig være med til at skabe ubalancen.

 

Er der en mere sikker måde at balancere Th1 og Th2

Det er langt mindre risikabelt at få sine Th1 og Th2 stimulerende næringsstoffer naturligt fra sin kost end at tage kosttilskud i et forsøg på at rykke Th1/Th2 balancen. De følgende næringsmidler har vist sig i undersøgelser:

 

TH1 og TH2 understøttende:21419752_s

  • Probiotika (findes i gærede fødevarer yoghurt, A38, kefir samt kosttilskud og tabletter)
  • Vitamin A (findes i lever og levertran, samt smør og æg fra græssende dyr)
  • Vitamin E (findes i rød palmeolie, æggeblommer fra græssede fjerkræ, avocadoer, nødder og frø)
  • Colostrum (Råmælk, en mors første mælk, der er tilgængeligt i pulverform)

 

T celle regulerings understøttende:

  • Vitamin D (opnået ved solbadning, findes også i lever, levertran, sardiner, mejeriprodukter og æg)
  • EPA og DHA (findes i fede koldtvandsfisk som laks, sardiner og makrel samt i kød og æg i mindre mængder)

Det er godt for patienter med autoimmune sygdomme at vide, hvilke forbindelser, der henholdsvis stimulerer Th1 og Th2 i forhold til eventuel effekt på deres sygdom. At kende sin Th1 eller Th2 dominans og behandling med kosttilskud for at opnå balance kan være nyttigt for nogle, men jeg tror ikke, det er den bedste og sikreste metode for alle. Hvis du beslutter at gå denne vej, så sørg for at trække på hjælp fra en læge.

 

Ordforklaringer:
Et Patogen er en organisme, der er i stand til at forårsage sygdom, eller infektion i kroppen. Virus, infektioner parasitter og svampe er alle klassificeret som patogene organismer.
Cytokiner er signalproteiner af stor fysiologisk betydning bl.a. ved reproduktion, vækst og opheling, men cytokiner har også centrale funktioner som regulatorer af immunsystemet.
Thymus, er et lymfatisk organ der ligger med størstedelen bag brystbenet. Organet ved fødslen, vejer 12-15 gram. Ved puberteten når den sin maksimale vægt på 30-40 gram. Efter puberteten erstattes det lymfoide væv af fedtvæv, og thymus mister efterhånden sin funktion. Det er blevet vist at man som 80-årig har ca. 1 % af den oprindelige brissel tilbage.
Cellemedieret immunologi er immunsystemets reaktion på cellular infektion eller fejlfunktion.
*Humoral medieret immunitet, der beskæftiger sig med bakterier, toksiner og allergener. De stimulerer produktionen af antistoffer som respons på ekstracellulære patogener (dem der findes i blod eller andre kropsvæsker.

Kilde:
http://hypothyroidmom.com/
Uddrag, frit oversat af Marian & Tommy Rask & Anett Kromann
Udgivet 31.07.2015
Opdateret 11.03.2019

Dette indlæg blev oprindeligt bragt på www.ThePaleoMom.com i to dele om Th1’s og Th2’s roller ved autoimmune sygdomme, samt hvordan du balancerer Th1 og Th2 ved autoimmune sygdomme. Indlægget er sammenskrevet i denne version som én artikel, med tilladelse fra Sarah Ballantyne, Ph.D. (The Paleo Mom) der er forfatter til den fabelagtige bog “Reverse Autoimmune Disease and Heal Your Body“.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »