Er der en forbindelse mellem parathyreoidisme (sygdom i biskjoldbruskkirtlerne) og skjoldbruskkirtlens autoimmune sygdomme?

 

Hypoparathyroidisme opstår, når kroppen ikke producerer tilstrækkeligt PTH hormon (biskjoldbruskkirtelhormon), og calciumniveauet falder under normal reference. Hypoparathyroidisme behandles normalt med en særlig form for D vitamin (calcitriol) og med calcium tabletter. Nøje overvågning er nødvendig for at optimere doserne.

Hyperparathyroidisme opstår, når kroppen fortsætter med at producere PTH hormoner, selv om calciumniveauet er højere end normalt. Til primær og tertiær hyperparathyroidisme er kirurgi den foretrukne behandlingsmetode. Kirurgisk fjernelse af forstørret eller overaktiv biskjoldbruskkirtel kan permanent helbrede lidelsen med minimalt invasive teknikker til rådighed for visse patienter.

Primær hyperparathyroidisme er en stigning i calciumniveauet i blodet forårsaget af vækst af godartede eller ikke kræftfremkaldende tumorer på en eller flere af biskjoldskkirtlerne. Det får både calcium- og PTH niveauet til at ligge over normal reference.

Sekundær hyperparathyroidisme er en ændring i biskjoldbruskkkirtel funktionen på grund af mangel på vitamin D eller nyresvigt. D vitaminmangel behandles med medicin og kræver ikke kirurgi. Sekundær hyperparathyroidisme på grund af nyresvigt kan kontrolleres med medicin i nogle tilfælde, men for de patienter med ekstremt høje parathyroid-hormoniveauer (PTH) kan kirurgi være nødvendig for at kontrollere tilstanden tilstrækkeligt.

Tertiær hyperparathyroidisme ses hos patienter, som har gennemgået nyretransplantationer og har unormalt høje niveauer af parathyroidhormon og calciumniveauer.

Hvad siger forskerne om hyperparathyroidisme og autoimmun sygdom?

Ifølge forskellige forskere kan autoimmunne sygdomme som Hashimotos thyroiditis, og struma og Graves have indflydelse. Medullær eller papillært karcinom findes hos en række patienter med primær hyperparathyroidisme. Halsbestråling, lithiumbehandling og forhøjede TSH niveauer er blevet foreslået som nogle af de mulige årsager til denne sameksistens.

Formålet med denne undersøgelse var at undersøge og bestemme forekomsten af ​​patienter med både Hashimotos og hyperparathyroidisme og det mulige forhold mellem disse to sygdomme. Vi gennemførte et prospektivt studie i løbet af tre og et halvt år.

Denne undersøgelse omfattede 45.231 patienter, som blev henvist af deres praktiserende læge eller endokrinolog, under mistanke om både at have hashimotos/graves og/eller parathyroid sygdom.

Hos disse patienter måltes blodprøverne:

Anti-thyroidperoxidaseantistoffer (anti-TPO-Ab)
Anti-thyroglobulinantistoffer (Tg-Ab)
Anti-TSH-receptorantistoffer (TSHR-Ab)
Thyroidstimulerende hormon TSH)
Parathyroidhormon (PTH)
Calcium (Ca)

 

Hos 2.267 af disse 45.231 patienter (5,01%) bemærkede vi forhøjet anti-TPO med statistisk signifikant forskel fra normale værdier og normale niveauer af andre antithyroid antistoffer (Tg-Ab, TSHR-Ab).

Alle patienter med forhøjet anti-TPO antages at have hashimotos.

Inden for denne gruppe havde 43 patienter (1,89%) også forhøjede niveauer af PTH såvel som forhøjede niveauer af calcium.

Disse blodprøveresultater, ledsaget af kliniske symptomer, opfyldte kriterierne for hyperparathyroidisme.

Alle 2.267 patienter havde normale eller lidt forhøjede TSH niveauer. Konklusionen var, at selv om den rapporterede forekomster af primær hyperparathyroidisme i den generelle befolkning er ca. 0,3%, viste vores resultater en 1,89% forekomst hos 2267 patienter med hashimotos i det centrale Serbien. Dette kan skyldes den autoimmune inflammatoriske proces ved Hashimotos, der understøtter hyperparathyroidisme til PTH eller calciumbærende hashimotos eller til almindelig genetisk disponering af begge sygdomme.

89% forekomst af hyperparathyroidisme hos 2267 patienter med hashimotos i det centrale Serbien.

 

Hvad siger forskerne om Hypoparathyroidisme og autoimmun sygdom?

Hypoparathyroidisme er en usædvanlig sygdom, og dens sameksistens med kronisk nyresvigt er ret sjælden. Mangel på PTH hormoner og hyperphosphatemia ses ved begge sygdomme. Diagnose af Hypoparathyroidisme kan overses, når PTH respons ikke vurderes hos patienter med kronisk nyresvigt. En 19-årig kvindelig patient, der havde modtaget hæmodialyse i 3 år på grund af kronisk nyresvigt, blev diagnosticeret med hypoparathyroidisme og Hashimotos. Da hendes lægejournaler ved første optagelse og medicinsk historie blev vurderet, blev hypoparathyroidisme og Hashimotos set til stede også da hun startede hæmodialyse.

Hypoparathyroidisme bør mistænkes i tilfælde af manglende PTH hormoner og ved for lidt calcium i blodet hos patienter med kronisk nyresvigt. Det bør tages i betragtning, at Hashimotos kan ledsage, og der kræves en analyse.


Medicin og stofskifteproblemer

Patienter, der får lithium, phenothiaziner og tricykliske antidepressive TCA, bør overvåges nøje for udviklingen af ​​stofskiftesygdomme. Patienter med risiko for at udvikle stofskifteproblemer bør overvåges, når de får typiske og / eller atypiske antipsykotiske lægemidler, ikke-cykliske antidepressive lægemidler og carbamazepin. Ingen specifikke anbefalinger foreslås for patienter, der modtager andre psykofarmakologiske lægemidler.


En uddybende forklaring på hyper/hypothyreoidisme her:  Læs videre her

Kilde:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
https://www.uofmhealth.org/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

Frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 10.09.2017
Opdateret 16.02.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »