Hashimotos, den ”usynlige” autoimmune sygdom

Hashimoto_HakaruHashimotos Thyroiditis (også kaldet autoimmun eller kronisk lymfatisk thyroiditis) er opkaldt efter Hakaru Hashimoto, en japansk læge, der arbejdede i Europa før Anden Verdenskrig: Han døde af tyfus i 1934. Han beskrev sygdommen i en tysk publikation i 1912. Det var den første gang Hashimotos blev anerkendt som en autoimmun sygdom. Cirka en ud af fem mennesker lider af en form for autoimmun sygdom. Den autoimmune sygdom Hashimotos er den mest almindelige af alle autoimmune sygdomme.

Autoimmun betyder, at kroppen angriber sig selv. Hvis du har den autoimmune sygdom Hashimotos, vil det være skjoldbruskkirtlen, der bliver angrebet af dine egne hvide blodlegemer. Kroppen modtager misinformation, og der er gået skuddermudder i din krop. Det er ikke kun skjoldbruskkirtlen, men også hjernevæv, der sandsynligvis angribes. Symptomer bundet til “hjernetåge” glemsomhed og forvirring er en manifestation af denne inflammation.
Den autoimmune sygdom Hashimotos er egentlig ikke en sygdom i skjoldbruskkirtlen, men en immun dysfunktion. Du kan have Hashimotos, hvis du er hypothyroid (skjoldbruskkirtlen producerer ikke hormoner nok). Dette er den mest almindelige form.

Der er måske ingen sygdom, der er mere overset i sundhedssystemet, end den autoimmune Hashimotos. Selvom lidelsen er den mest almindelige årsag til lavt stofskifte, tester lægerne ikke for sygdommen, da diagnosen Hashimotos autoimmune Thyroidea betyder, at man ikke ændrer standard behandling, som er at foreskrive stofskiftehormoner. I stedet kigger de fleste læger på, at skjoldbruskkirtlen løbende mister sin funktion. Lægerne overvåger kun blodniveauer (TSH) og justerer medicin i overensstemmelse hermed.

Som andre hypothyreose (lavt stofskifte) symptomer dukker op, er standarden for behandling at udskrive flere og mere kraftfuld medicin, såsom Prozac for depression, selv hjertemedicin eller medicin til at undertrykke binyrerne. En anden fremgangsmåde er at fjerne skjoldbruskkirtlen helt. Denne tilgang virker ikke altid, da der kan være efterladt væv, som udløser autoimmune angreb.

Hvis du har depression og stofskifteproblemer, vil dette  ikke være en mental depression, men en fysisk tilstand der manifesterer sig som en mental depression. Denne tilstand bør behandles fysisk ikke mentalt. De fleste fysiske depressioner bliver fejldiagnosticeret som mental depression, når de i virkeligheden kommer fra en fysisk eller funktionel årsag i kroppen. Årsagerne til depression bør udelukkes først, før patienten bliver sat på et antidepressivt middel.

Hvad foregår der?

Det er ikke at patientens pleje bliver dårligt forvaltet eller at tilstanden fejldiagnosticeres. Det er bare at det nuværende konventionelle sundhedsvæsen ingen model har til at løse sygdommen. Typisk immun suppressivt prednison er standard behandling for autoimmun sygdom, men denne behandling er alt for aggressiv for Hashimotos. I stedet vil lægerne vente på, at skjoldbruskkirtlen “brænder ud”, hvilket betyder at skjoldbruskkirtlen mister sin funktion på grund af overdreven vævsdød. Først her ordineres thyreoideahormon (stofskiftemedicin).

25886193_s
Hvordan ved du, om du har Hashimotos?

Lad os sige, du har hypothyreose symptomer såsom svaghed, træthed, generel vægtøgning, slap hud under armene og under hagen, depression, svært ved at træffe beslutninger, kolde hænder og / eller fødder, tab af libido (sexlyst) – bare for at nævne et par stykker, eller er du diagnosticeret med hypothyroidisme? Hvordan kan du vide, om det skyldes Hashimotos?
En positiv serum antistof test (blodprøve) er den endelige test (anti-TPO). Men det er godt at være opmærksom på nogle klassiske symptomer og scenarier, der typisk går sammen med sygdommen.

Hvad dælen foregår der? I de fleste tilfælde udfolder der sig et gradvist angreb af immunsystemet mod skjoldbruskkirtlen ved Hashimotos med TSH-niveauer og symptomer på hypothyroidisme, der langsomt eskalerer over tid. Du kan have normale TSH-niveauer takket være stofskiftemedicin. Det underliggende problem i immunsystemets dysregulering er ubehandlet.
Årsagen til at hypothyroidisme ofte bliver fejldiagnosticeret, er fordi en person med Hashimotos kan have en normal TSH. Ved den autoimmune tilstand svinger TSH niveauer vildt. Hvis du i din standard blodprøve har intervaller med en TSH på 0,45 – 4,5, vil du ikke blive diagnosticeret. I mange tilfælde vil disse udsving blive fejldiagnosticeret som angst. Det kan føles som et angst-anfald. Men i virkeligheden er dette blot en præsentation af Hashimotos. Når der er angreb på skjoldbruskkirtlen, kaldes det en ”opblussen”. Det vil ødelægge skjoldbruskkirtelvæv og de ​​hormoner, der er gemt i kirtlen, strømmer ud i blodbanen. Når blodbanen er oversvømmet med for meget stofskiftehormon, og kroppens stofskifte sætter hastigheden op, vil du blive hyperthyreoid (få højt stofskifte) symptomer såsom et hurtigt bankende hjerte, indvendig rysten, øget puls – selv i hvile, nervøsitet og følelsesmæssig ubalance, søvnløshed (ude af stand til at sove om natten), og nattesved. 


Bekræftelse på om du har Hashimotos

Symptomerne kan give dig de tilgængelige oplysninger, men en antistoftest bekræfter tilstanden. En test for skjoldbruskkirtlens peroxidase antistoffer (TPO – ab) er den markør, der kan afgøre, om du har Hashimotos eller ej. Hashimotos opstår oftest, når immunsystemet angriber TPO-Ab i skjoldbruskkirtlen, der er ansvarlig for stofskiftehormon produktionen. Til tider vil thyroglobulin antistof (TGB – Ab) test være nødvendig, da Hashimotos kan føre til et TGB angreb. TGB produceres i skjoldbruskkirtlen og anvendes af kirtlen til at producere stofskiftehormoner. Både TPO-Ab og TGB – Ab skal testes, fordi immunsystemet svinger. Det er muligt for en person med Hashimotos at have et negativt antistof testresultat. Med andre ord, når den autoimmune tilstand er hvilende, og immunsystemet ikke angriber skjoldbruskkirtlen, vil antistoftesten være negativ.
Du ønsker måske at provokere immunsystemet og forsøge at skabe en ”opblussen”. Dette kan gøres ved at spise produkter, der indeholder gluten;
Gluten er et protein, der findes i hvede, spelt, byg og rug og lignende kerner. Der er talrige undersøgelser, der linker gluten til Hashimotos. Hvis du allerede er på en glutenfri kost, kan du prøve at spise hvede i to uger og derefter gentage testen. Forudsat gluten ikke forårsager andre alvorlige symptomer. Når en positiv antistoftest derefter bekræfter en autoimmun lidelse i skjoldbruskkirtlen indikerer dette, at det er immunsystemet, og ikke skjoldbruskkirtlen, der er målet for behandlingen.

Jod

Jod er afgørende for skjoldbruskkirtlens funktion, da jod er en vigtig co-faktor for enzymet TPO. En person med Hashimotos, der supplerer med jod, kan opleve, at det er som at kaste benzin på et bål. Fordi jod stimulerer produktionen af ​​TPO, hvilket igen øger niveauet af TPO-antistoffer, som indikerer en autoimmun opblussen. Nogle mennesker vil udvikle symptomer på en overaktiv skjoldbruskkirtel, hyperthyroide symptomer. Andre kan have manglende symptomer, på trods af at blodprøven viser et forhøjet niveau af TPO-antistoffer. Mennesker med den autoimmune sygdom bør ikke supplere med jod. Du får brug for jod, men ikke i form af indtagelse af jod. Jod bør tilføjes fra din kost. Der er mange fødevarer, der har jodindhold. Skaldyr, grønne bladgrøntsager, grønkål, tang, selv yoghurt og ost indeholder jod.

Gluten

Talrige undersøgelser fra flere lande viser en stærk sammenhæng mellem glutenallergi og Hashimotos. Den molekylære struktur af gluten ligner den i skjoldbruskkirtlen. Hvad er gluten? Gluten er et protein, der findes i hvede, rug og byg. På grund af genteknologi de sidste 20 til 30 år er der fem gange mere gluten i hvede. Vi er ikke ”lavet” til at forbruge den mængde af ​​gluten, så vores kroppe har svært ved at nedbryde det. For at nedbryde gluten har vi brug for 3 maver, som en ko f.eks. har.

Gluten kan påvirke dit fordøjelsessystem og bidrager til, hvad der er kendt som, en utæt tarm (leaky gut). Når gluten laver lækager i tarmen og kommer ind i blodet, vil de hvide blodlegemer se det som en fremmed invaderende fjende og begynde at angribe. Fordi den molekylære struktur i gluten ligner den i skjoldbruskkirtlen vil kroppen med tiden fejlagtigt tro at skjoldbruskkirtlen er en invaliderende, fremmed fjende, og kroppen begynder at angribe skjoldbruskkirtlen. Når angrebet er aktivt, er der ingen måde at stoppe det.

D Vitamin12351129_s

Mennesker med Hashimotos kan have svært ved at optage D vitamin. I moderne kost er der ofte mangel på D vitamin. Fødevarer som lever, indmad, spæk, og mange former for fisk og skaldyr, smør og æggeblommer er rige på D vitamin. Sol er en vigtig kilde til D vitamin.
Hvorfor er D vitamin så vigtigt?
D vitaminmangel er forbundet med en række autoimmune tilstande, herunder Hashimotos, som er eskaleret i de seneste år.

Tilstrækkelig D Vitamin hjælper med at holde immunsystemet afbalanceret, så det ikke svinger ud af kontrol ved autoimmun sygdom. Når det kommer til Hashimotos er problemet med vitamin D Vitamin mangel blevet værre pga. genetik.
90% af mennesker med autoimmun sygdom har en genetisk defekt, der påvirker deres evne til at optage eller omsætte vitamin D. Mennesker med Hashimotos har behov for større mængder D Vitamin for at bevare sundheden. Derfor bør blodets indhold af D vitamin hos en person med Hashimotos være højt i normalområdet.

Håndtering af Hashimotos

Når en autoimmun sygdom opstår, er der ingen vej tilbage. Når du har diagnosen Hashimotos, kan du måske/måske ikke bedre symptomerne med ernæring. Desværre er der ingen medicin til løsning af dette problem. Husk på, at dette er en immun dysfunktion. De hvide blodlegemer angriber skjoldbruskkirtlen.

Kilde:
.youralternativedoctor.com
Uddrag frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 30.01.2016
Opdateret 11.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »