Leddegigt og Hashimotos/Hypothyroidisme (lavt stofskifte) optræder ofte sammen.
Forskerne ved ikke hvorfor

Det er kendt, at hvis du har en autoimmun sygdom, er du i risiko for at udvikle andre autoimmune sygdomme. For eksempel er mennesker med leddegigt mere tilbøjelige til at udvikle Hashimotos thyroiditis og lavt stofskifte. Og folk med Hashimotos er også i større risiko for at udvikle leddegigt.

Leddegigt, opstår, når kroppens immunsystem angriber sine egne led og bindevævet, det forårsager smerte og inflammation. Tilsvarende opstår Hashimotos, når immunsystemet fejlagtigt angriber skjoldbruskkirtlens celler, og forstyrrer evnen til at producere stofskiftehormon. Hypothyreose (lavt stofskifte) symptomer som træthed, led og muskelsmerter, samt depression kan minde om leddegigt symptomer, hvilket gør det vanskeligt at sortere, hvilken sygdom, der er ansvarlig for hvilke symptomer.

Præcis hvordan de to sygdomme er knyttet sammen, er endnu ikke fuldt ud forstået, men delte gener (arvelighed) kan spille en rolle i modtagelighed for autoimmune sygdomme, ifølge forskning. En ny undersøgelse viste, at folk der tager medicin til behandling af hypothyroidisme er dobbelt så tilbøjelige til at have leddegigt. Risikoen øges, hvis mennesker bliver testet positive for visse gener i forbindelse med leddegigt. Resultaterne blev fundet i Annals of Rheumatic Disease.

 

Eric L. Matteson, MD, professor i medicin ved Mayo Clinic i Rochester, Minn. siger;

Hjertesygdomme er mere udbredt blandt personer med både hypothyroidisme og leddegigt, eller personer med mere end én autoimmun tilstand. “Når du har en underaktiv skjoldbruskkirtel, kan det bevirke, at du føler dig træt, præcis som ved leddegigt. Det antages at sygdommen er leddegigt, så ingen tænker at kigge efter alternative årsager. ”

Han tilføjede, at det ofte kan være svært at afgøre hvilken tilstand der forårsager både autoimmun hypothyroidisme (Hashimotos) og leddegigt, om det er den ene eller den anden tilstand der forårsager symptomerne.

Nogle overlappende symptomer omfatter hævelse omkring fødder og ben, muskler, ubehag samt vægtøgning.

“Hvis en patient med leddegigt lider af usædvanlig træthed, som bliver værre og værre, samt vægtøgning, bør disse symptomer og tegn undersøges nærmere, da det kan være skjoldbruskkirtlen der ikke fungerer korrekt, her er det rimeligt at tjekke skjoldbruskkirtlens funktioner med blodprøver,” sagde han. Den beroligende nyhed er, at stofskiftemedicin ikke forstyrrer medicin mod leddegigt, så begge sygdomme kan behandles samtidigt og med succes, tilføjede han.

 

Yael Tobi Harris, MD, en endokrinolog med North Shore-lij Health System i Great Neck, NY, udtaler;

Sygdommene kan dukke op i vilkårlig rækkefølge eller samtidigt. “Nogen kan have leddegigt og skal behandles, og derefter kan reumatologen tage blodprøver og finde en underaktiv skjoldbruskkirtel, “siger Dr. Harris.” Eller du kan have hypothyroidisme og udvikle forværring i ledsmerter, og kan efterfølgende blive diagnosticeret som leddegigt.

Ofte er blodprøver den eneste måde at finde ud af hvilken tilstand der er hvad.

Kilde:
http://www.everydayhealth.com
http://ard.bmj.com/
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 21.07.2015
Opdateret 11.03.2019


Slidgigt og hypothyroidisme (lavt stofskifte)

På grund ligheden mellem slidgigt og hypothyroidisme, er det undertiden vanskeligt for lægerne at diagnosticere den nøjagtige tilstand. Begge disse sygdomme give næsten de samme symptomer. Begge er forskellige og opstår af forskellige årsager.

Symptomer på hypothyroidisme

Der er en bred vifte af symptomer forbundet med hypothyroidisme. De fleste symptomer har en tendens til at starte mildt før de udvikler sig til at blive mere kroniske. Symptomer og tegn på hypothyreoidisme omfatter:

 • Muskel og ledsmerter
 • Kuldefølsomhed
 • Træthed
 • Vægtøgning
 • Kognitive lidelser, herunder hukommelsestab
 • Depression
 • Hårtab
 • Opsvulmede øjneomgivelser

Symptomer på slidgigt

Slidgigt har en tendens til at forårsage varierende symptomer hos forskellige mennesker og i forskellige led i kroppen.

Du kan blive alvorligt beskadiget af slidgigt, men det frembringer ikke smerte eller symptomer, samtidig kan du få en ikke alvorlig skade af slidgigt, men med alvorlige symptomer.

Tre vigtige symptomer for slidgigt omfatter:

 • Skader på brusk- de glatte og stærke overflader, der dækker knoglerne og får kroppens led til at bevæge sig uden at udløse friktion
 • Inflammation i vævene i og omkring leddene
 • Udvoksninger af vækster rundt omkring i kanten af leddene

Disse tre symptomer kan føre til udvikling af alvorlige smerter, stivhed. Slidgigt er mest kendt for at opstå i hofter, knæ, små led i bunden af storetåen og hånd, og rygrad. Dog kan slidgigt påvirke næsten enhver del af kroppen.

Hvem er i fare?

Slidgigt og hypothyroidisme kan ramme folk i alle aldre, køn og race afhængigt af risikofaktorer.

Kilde:
https://www.consumerhealthdigest.com
http://www.examiner.com/
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 11.04.2016
Opdateret 11.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »